Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvataiteen supertähti Ai Weiwei tuhosi ikivanhan aarteen

Gallerianäyttely antaa Ai Weiwein taiteesta museokatsausta monipuolisemman kuvan.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Angel Gil
Ai Weiwei: Coca-Cola-ruukku, 2015. Taiteilijan mukaan teoksessa oleva neolittinen ruukku on ajalta 5000–3000 eaa.
Ai Weiwei: Coca-Cola-ruukku, 2015. Taiteilijan mukaan teoksessa oleva neolittinen ruukku on ajalta 5000–3000 eaa. Kuva: Angel Gil

Kuvataide Ai Weiwei: Exaggeration 21.8. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–17, su 12–16.

Ai Weiwei (s. 1957) on paitsi Kiinan tunnetuin nykytaiteilija, myös poliittinen aktivisti ja julkkis, jonka tekemiset kiinnostavat laajaa yleisöä. Hänen viimesyksyinen näyttelynsä veti Tennispalatsiin ennätykselliset 119 000 katsojaa.

Ain juuri Forsblomilla avautunut ensimmäinen gallerianäyttely Suomessa on kiinnostava.

Vaikka kattaus on suppea, se antaa paremman yleiskuvan hänen taiteestaan kuin puusta tehtyihin teoksiin keskittynyt Tennispalatsin näyttely. Mukana on nyt myös niitä ikonisia teoksia, joista Ai parhaiten tunnetaan.

Ailla näyttää olevan monta minuutta. Hän on toisinajattelija, jonka työhuoneen Kiinan viranomaiset kerran tuhosivat ja jota he pahoinpitelivät vakavasti. Olemattomista syistä saadut vankeustuomiot ja matkustusrajoitukset tunnetaan laajalti.

Muutama vuosi sitten hänen kotimaassaan kokemat vääryydet lähes ohittivat mediahuomiossa taiteilijamaineen.

Nykyisin Ai on Berliinissä ja Pekingissä asuva nykytaiteen supertähti, joka käyttää asemaansa Kiinan hallituksen arvostelun ohella Euroopan humanitaarisen tilanteen valottamiseen. Tämän hän tekee sekä henkilönsä että teostensa kautta.

Henkilön ja taiteen sekoittuminen ei aina ole kerännyt ihailua. Hyvistä aikeista huolimatta viimeaikaisissa toimissa on nähty myös huomion tavoittelua. Omakuva hukkuneena syyrialaispoikana oli ilmeinen ylilyönti.

Äskettäinen uutinen tekeillä olevasta Lähi-idän pakolaiskriisiin pohjautuvasta elokuvasta on sekin herättänyt hämmennystä.

Yritys löytää taiteilija Ai Weiwei myytin ja mediakohun takaa ei ole helppo. Unohtuu, että hän asui ja opiskeli New Yorkissa koko 1980-luvun ja omaksui keskeiset vaikutteensa Marcel Duchampilta, Andy Warholilta ja Jasper Johnsilta.

Yksi syy Ain suosioon länsimaissa on se, että meidän on helppo lähestyä hänen taidettaan. Se on sekoitus pop-taidetta ja postminimalismia vahvalla kiinalaisella aksentilla.

Poikkeuksellista Ain taiteessa ovat hänen mittavat resurssinsa ja teoksiin sisältyvä käsityön määrä. Apulaisten armeija takaa, että teosten toteutus on huippuluokkaa. Kiinalaisilta toreilta kerättyjen antiikkiruukkujen ja -jakkaroiden patina antaa keitokseen runollisen lisänsä.

Johnsin tunnettu kehotus kuuluu: ”Ota esine. Tee sille jotain. Tee sille jotain muuta”. Ja Ai Weiwei tekee. Hän dippaa antiikkiruukkuja värikkäisiin maalipurkkeihin tai piirtää ruukkuun monikansallisen yhtiön logon.

Moniselitteiset, nykyisin jo ikonisen statuksen omaavat teokset käsittelevät kriittisesti globalisaatiota, historian hylkäämistä ja taideteoksen arvon muodostumista.

Näyttelyssä on myös suuria bambusta ja valkoisesta silkistä veistettyjä leijahahmoja, joissa Ai kiepauttaa vanhan kiinalaisen perinteen poliittisen ja ironisen sanomansa välittäjäksi.

Legopalikoista koottu triptyykki toistaa hänen ehkä kohutuimman teoksensa, vuonna 1995 toteutetun performanssin, jossa hän pudotti käsistään Han-dynastian aikaisen ruukun.

Ain mukaan teos kuvaa vanhan vallan murtumista ja korvautumista uusilla arvoilla, mutta 2000 vuotta vanhan kulttuuriaarteen tuhoaminen on myös raju ikonoklastinen ele. Teon ainutkertaisuus ja peruuttamattomuus pysäyttävät.

Liidongxu
Ai Weiwei: Värillisiä ruukkuja, 2015, neoliittisia ruukkuja ja teollisia maaleja.
Ai Weiwei: Värillisiä ruukkuja, 2015, neoliittisia ruukkuja ja teollisia maaleja.
Angel Gil
Ai Weiwein leijaveistos Niao shen long shou shen (2015) ja legopalikoista koottu toisinto (2015) hänen kuuluisasta valokuvateoksestaan Dropping a Han Dynasty Urn (1995).
Ai Weiwein leijaveistos Niao shen long shou shen (2015) ja legopalikoista koottu toisinto (2015) hänen kuuluisasta valokuvateoksestaan Dropping a Han Dynasty Urn (1995).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat