Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvataideakatemian Kuvan kevät -näyttely yllätti kriitikot

Kuvataideakatemian lopputyönäyttely esittelee 42 nuorta kuvataiteilijaa. Helsingin Sanomien kriitikot Timo Valjakka ja Harri Mäcklin arvioivat näyttelyn yhdessä.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka & Harri Mäcklin
Alexei Gordin: Älä häiritse taideprojektiani / Do not disturb me from doing my art project, 2016, piirustuksia ja hd-video tv-ruuduilla
Alexei Gordin: Älä häiritse taideprojektiani / Do not disturb me from doing my art project, 2016, piirustuksia ja hd-video tv-ruuduilla

Kuvataide Kuvan kevät 2016 29.5. saakka Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenk. 36), Project Roomissa (Lönnrotink. 35) ja Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3a) sekä Narinkkatorilla ja liiketilassa osoitteessa Albertinkatu 6 A. Ti–su 11–18.

Harri Mäcklin: Kuvan kevät on aina yksi vuoden arvaamattomimmista näyttelyistä. Pari viime näyttelyä jätti aika kylmäksi. Nyt Kuvataideakatemian opiskelijat yllättävät positiivisesti ja iskevät pöytään kovatasoisimman lopputyönäyttelyn, jonka muistan. Juuri tällaista kypsää, omaäänistä ja anteeksipyytelemätöntä taidetta nuorilta parhaimmillaan voi odottaakin.

Timo Valjakka: En ole ehkä ihan yhtä läpikotaisin innostunut kuin sinä, mutta näyttely onnistuu minustakin esittelemään taiteilijat omana itsenään, osana isoa ja moniäänistä mosaiikkia. Esillepano kolmessa tilassa on täyteläinen ja teokset paikoin lähes sekoittuvat toisiinsa, mikä ei minusta tällä kertaa ole miinus.

HM: Näyttely on tosiaan erinomaisesti koottu. Vaikka jokainen taiteilija on keskittynyt vain omaan teokseensa, kokonaisuus on hyvin johdonmukainen ja yhtenäinen. Ripustus on tiivis, mutta se on osattu rakentaa niin, että toistensa häiritsemisen sijaan teoksista muodostuu yhtenäinen, liki orgaaninen kudos.

TV: Näyttelyn kuraattori Suvi Lehtinen on nostanut näyttelyn väljiksi teemoiksi taiteilijoiden kiinnostuksen materiaalisuuteen, kertomuksellisuuteen ja muodon tutkimiseen. Materiaalisuus onkin näkyvästi läsnä. Teoksissa on puuta ja kangasta, savea ja paperia, betonia ja suuria maapaakkuja, joissa kasvaa eläviä kasveja.

Lisäksi materiaalit olivat esillä todellisina, ne ovat sitä miltä ne näyttävät. Tähän liittyy myös materiaalien työstäminen omin käsin, usein suhteellisen matalaa, jopa kotikutoista teknologiaa käyttäen. Forum Boxin osuus on tästä ehkä paras esimerkki.

Lehtisen mainitsema muoto ei tämänvuotisissa teoksissa ole kaunis eikä kokonainen.

Pikemminkin se on moniosainen, kollaasin kaltainen ja kokoon harsittu. Sama koskee kertomuksia, jotka tässä näyttelyssä ovat oikullisia, verkkomaisia ja sinne tänne haarautuvia.

HM: Yhtenä teemana esiin nousee myös taiteilijana olemisen ja taiteen merkityksen pohdinta, esimerkkeinä Alexei Gordinin itseironinen installaatio Älä häiritse taideprojektiani sekä Emilia Rüfin ja Aino Aksenjan hienot videoteokset. Varsinkin Rüfin tarina persoonallisesta senegalilaisesta pyöränkorjaajasta vangitsee maanläheisellä filosofisuudellaan.

TV: Kaikkein näkyvin piirre on kuitenkin se, että lähes jokainen taiteilija työskentelee kolmessa ulottuvuudessa, installaatioiden parissa, tai ainakin lisää teoksiinsa sen lajin rajat ylittäviä elementtejä. Puhdasta maalausta tai grafiikkaa ei näyttelystä juurikaan löydy, ja myös liikkuva kuva, ääni ja kieli ovat yhä useammin vain isomman kokonaisuuden yksi osa.

HM: Rajanylitykset ja oman taidelajin mahdollisuuksien venyttäminen ovat ennenkin olleet Kuvan kevään parasta antia. Minusta puhtaan maalauksen edustajat jäävät selvästi muiden jalkoihin niin omaäänisyydessä kuin teknisessä osaamisessa. Lopuksi on pakko kysyä, että jos tässä katsotaan tulevaisuuteen, niin miltä se sinusta näyttää?

TV: Hedelmällisempää on katsoa, mitä näyttely kertoo nykyhetkestä. Esimerkiksi muodon rikkonaisuuden ja kertomisen epälineaarisuuden voi nähdä suorina heijastuksina nykytodellisuuden epävarmuudesta ja etenkin sen jakautumisesta keskenään kiistelevien todellisuuksien kirjoksi.

Taide siis reagoi herkästi ajan ilmapiiriin.

Sama koskee materiaalisuutta ja käsityön korostumista. Niissä voi nähdä halun pitää kiinni jostain käsin kosketeltavasta tai kehollisesta kokemuksesta yhä virtuaalisemmassa maailmassa.

Emilia Rüf: Meïssa, 2016, HD video
Emilia Rüf: Meïssa, 2016, HD video
Beni Kohler, Aino Aksenja
Aino Aksenja: Procession, 2016, Kaksikanavainen videoinstallaatio
Aino Aksenja: Procession, 2016, Kaksikanavainen videoinstallaatio
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat