Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matthias Dornfeldin näyttelyn epätavallinen ripustus herättää yhtä paljon ajatuksia kuin hänen maalauksensa

Saksalaismaalari teki galleriasta kodikkaan salongin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Jussi Tiainen
Saksalaismaalari Matthias Dornfeld sisusti näyttelynsä itämaisilla matoilla ja vanhoilla huonekaluilla.
Saksalaismaalari Matthias Dornfeld sisusti näyttelynsä itämaisilla matoilla ja vanhoilla huonekaluilla. Kuva: Jussi Tiainen

Kuvataide Matthias Dornfeld: Karussell 29.5. saakka Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10). Ti–pe 11–17, to 11–18, la–su 12–16.

Joskus se, miten jotain on asetettu esille, on kiinnostavampaa kuin se mitä on esillä. Saksalaisen Matthias Dornfeldin (s. 1960) näyttelyn osin epätavallinen ripustus herättää yhtä paljon ajatuksia kuin hänen maalauksensa.

Dornfeld on sisustanut osan galleriasta itämaisilla matoilla ja kuluneilla huonekaluilla. Pöydillä on kukkia, vesikarahvi ja näyttelyluetteloita selattaviksi.

Näyttely esittelee maalaukset samaan vanhahtavaan salonkityylin kuin Ateneumin uusi kokoelmaripustus.

Kun katson teoksia mukavalla nahkasohvalla istuen, mietin, miksi modernit valkoseinäiset galleriat ovat steriilejä kuin leikkaussalit ja miksi taidetta täytyy aina katsoa seisten.

Salonkityylin ohella Matthias Dornfeld lainaa myös muita taiteen konventioita. Hän perustaa teoksensa perinteisiin lajityyppeihin maisemaan, asetelmaan ja ennen kaikkea muotokuvaan. Käyttämällä itsestään selviä ja jopa kliseisiä kuva-aiheita hän pyrkii mitätöimään aiheen voidakseen keskittyä maalaamisen itsensä tarjoamaan seikkailuun.

Ajatus ei ole uusi, mutta se sopii Dornfeldin ekspressiiviseen primitivismiin. Ilmeisen nopeasti toteutetuissa maalauksissaan hän tavoittelee lapsenomaisuutta, maagisuutta ja spontaaniutta hieman ITE-taiteesta tuttuun tapaan.

Samalla kun omaperäinen esillepano tekee näyttelystä kodikkaan ja maalauksista helposti lähestyttäviä, se myös suojelee niitä. Kuten gallerian taaemmat huoneet osoittavat, Dornfeldin teokset eivät pidä ”leikkaussaleista”.

Matthias Dornfeld: Nimetön (Pieni ystäväni), 2016, öljy.
Matthias Dornfeld: Nimetön (Pieni ystäväni), 2016, öljy.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat