Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naissankari Don Giovanni saapuu päätepysäkille Ville Saukkosen ohjauksessa

Nimiosaa esittävä Sampo Haapaniemi on kunnon baritoni, mutta Don Giovannilta vaadittaisiin enemmän.

Kulttuuri
 
Emil-Pietari Purovaara
Don Giovanni roolin tekee Sampo Haapaniemi. Erica Back on Zerlina.
Don Giovanni roolin tekee Sampo Haapaniemi. Erica Back on Zerlina. Kuva: Emil-Pietari Purovaara

Klassinen W.A. Mozartin Don Giovanni Aleksanterin teatterissa. Musiikinjohto Jonas Ranila, ohjaus Ville Saukkonen, lavastus Tinde Lappalainen, puvut Pia Lasonen, koreografia Sara Gurevitsch.

Don Giovanni alias Don Juan on eurooppalaisen kulttuurin kuuluisin viettelijähahmo. Tämä komea ja huoleton ylimys hallitsee lemmenleikin taidot niin lahjakkaasti, että kaikki naiset antautuvat hänelle ilomielin.

Vaan eivätpä antaudu enää Don Giovannissa, joka pohjautuu espanjalaisen Tirso di Molinan 1624 kirjoittamaan Don Juan -aiheiseen näytelmään. Kaikki menee pieleen. Don Juanin maskuliininen eroottinen lumovoima ei tehoa enää naisiin. Kuoleman hetkikin koittaa.

1900-luvulla Don Juan -hahmo menetti mystis-demonisen hohteen, jonka se sai romantiikan aikana. Alkoi Don Juanin alamäki.

Ville Saukkosen Don Giovanni- ohjaus jatkaa alamäki-tulkintalinjaa. Nimiosaa esittää Sampo Haapaniemi, jonka hahmossa ei ole naishurmuria nimeksikään. Hän on tavallinen kaveri, kireä ja aggressiivinen. Naisia hän yrittää ostaa rahalla.

Haapanieniemi on kunnon baritoni, mutta Don Giovannilta vaadittaisiin enemmän, mehevää kiihkoa ja jylyä.

Saukkosen ohjauksessa Don Giovanni on tullut päätepysäkilleen. Näyttämökuva on synkkä ja karu, kuin varastoalue, hautausmaa ja joskus myös ruumishuone, jotta tunnelma olisi kyllin makaaberi.

Alamäki ja rappio eivät koske vain Don Giovannia, vaan koko porukkaa.

Oopperan vahva nainen, Saara Kiiverin Donna Elvira näyttää alkoholisoituneelta hutsulta. Erica Backin nokkela ja hurmaava Zerlina alentuu kauppamaan itseään rahasta. Tässä alennustilassa menetetään Don Giovannin dramaattisesti tärkeät feminiiniset vastavoimat.

Hedvig Paulin Donna Anna on kiltti ja estynyt perhetyttö, mikä on jo lähellä totuutta.

Back on esityksen paras laulaja. Hänen mezzosopraanonsa säihkyy, rytmit kipinöivät, ja linja pysyy kuvioissa hallitun notkeana ja soinnikkaana. Paulilla ja Kiiverillä on valoisat ja terveet sopraanoäänet, mutta heidän laulutekniikkansa pettää aika usein.

Yleishavainto esityksestä kuuluu: kyllä Mozartin laulaminen on sitten vaikeaa.

Vaappuvan tenorin Jussi Salosen Don Ottavion pappi, joka pitää toisessa kädessään raamattua ja toisessa viinapulloa. Viina maistuu monelle muullekin henkilöhahmolle.

Saukkosen villin mielikuvituksen tietäen ei ole yllätys, että Don Giovannin Leporello-palvelija on transvestiitti. Onkohan esikuva viime vuoden eurovisiovoittaja, itävaltalainen Conchita Wurst?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat