Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereella näytellään tv:stä tuttua Reinikaista turhia hötkyilemättä

Risto Korhosen Reinikainen on uskollinen Tenho Saurénin alkuperäishahmolle, muttei sorru jäljittelyyn

Kulttuuri
 
Peero Lakanen
Esko Roine (vas.) palasi rooliinsa ylikomisariona. Risto Korhonen on Reinikainen toista kesää putkeen.
Esko Roine (vas.) palasi rooliinsa ylikomisariona. Risto Korhonen on Reinikainen toista kesää putkeen. Kuva: Peero Lakanen

Kesäteatteri Reinikainen. Tampereen Komediateatteri. Ohjaus ja dramatisointi Panu Raipia. Käsikirjoitus Neil Hardwick ja Jussi Tuominen. Lavastus Maarit Kalmakurki. Puvut Kaisa Loponen. Rooleissa Risto Korhonen, Esko Roine, Aimo Räsänen, Jere Riihinen, Janne Kallioniemi, Aku Sajakorpi, Mika Honkanen. ★★★

Tampereella tykätään tv-sarjojen siirtämisestä näyttämölle. Pyynikin kesäteatterissa saa ensi viikolla ensi-iltansa tv-draama Taivaan tuliin perustuva esitys ja Tampereen Komediateatterissa oli tämän viikon keskiviikkona ensi-illassa Reinikainen.

Loogista sikäli, että Komediateatterin viime kesän näytös oli Tankki täyteen, jonka spin off Reinikainen (1982–1983) on.

Komediateatterin ulkoilmanäyttämöllä olikin ensi-illan kunniaksi ilmassa niin maan perusteellisesti suuren urheilujuhlan tuntua. Poliisiasuihin pukeutunut puhallinorkesteri soitti ja kutsuvierasyleisössä saattoi nähdä niin Tampereen pormestarin Anna-Kaisa Ikosen kuin sarjan käsikirjoittajat Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen.

Reinikaisen nimiroolin näyttelee Risto Korhonen, jota ei varsinaisesti käy kateeksi. Tenho Saurénista (1926–2001) tuli roolinsa myötä yhtä kuin Reinikainen, eikä rakastetun konstaapelin rooliin hyväksytä Tampereella ketä tahansa.

Ensimmäisten minuuttien aikana Korhosen puheenparsi, mukana ehkä ensi-illan haparointiakin, epäilyttääkin. Sitten kuitenkin lähtee. Korhonen tekee Reinikaisensa riittävän uskollisena Saurénille, mutta kuitenkin ilman ulkokohtaisen jäljittelyn tuntua. Se on oleellista koko näytelmän kannalta, sillä Reinikainen on sitä lajia teos, joka kaatuu tai kestää päähenkilön puheen varassa.

Varsinkin ensimmäinen näytös esitteleekin yli 30-vuotiaan käsikirjoituksen vahvuuden: kitkatta rullaavan dialogin.

Alkuperäisistä käsikirjoituksista Reinikaisen dramatisoinut ja ohjannut Panu Raipia ei ole lähtenyt revittelemään, vaan pysyy uskollisena tv-sarjalle.

Toisessa näytöksessä uskollisuus kääntyy tosin haitaksi, kun mukaan on sullottu kohtauksia ja juonenkehittelyä liian nopeatahtisesti.

Tv-sarjan mustaa huumoria on karsittu, ja erityisesti Reinikaisen ja tämän äidin Lempin ( Marjut Sariola ) suhteeseen on tuotu onnistuneesti uudenlaista lämpöä. Muuten naiset eivät Reinikaisen maailmassa juuri suunvuoroa saa. Ahdistuneen sosiaalityöntekijä Aili Hinkan ( Miia Selin ) ja Reinikaisen suhde jää vaille uskottavuutta.

Poliiseista nousee esiin Reinikaisen apuohjaajana toiminut Aimo Räsänen, jonka pysäytetty hölmistynyt ilme toimii tv:n leikkauskohtaa muistuttavana kohtauksen katkaisijana hauskasti.

Ja sitten on tietenkin ylikomisario Rautakallio, paluun rooliin tekevä Esko Roine, joka tarvitsee vain kääntää esiin, niin yleisö jo taputtaa. Tampere tunnetusti rakastaa näyttelijöitään.

Tietynlainen ikävaraus näytelmälle tekisi mieli antaa. Jos ei tunne alkuperäistä Reinikaista, Hill Street Bluesia tai Valehtelijoiden klubia, menee näytelmästä iso osa ohi. Riittävän vanhakaan ei jaksa naurahtaa mökkikohtauksessa, jossa Jukka Puotilan imitoimana kuullaan Aarne Saarista ja Veikko Vennamoa.

Maarit Kalmakurjen lavastus on juuri sopivan kahdeksankymmentälukulainen muuttumatta osoittelevaksi retroiluksi. Sama koskee Kaisa Loposen puvustusta. Ja miten hyviltä näyttävätkään lavalla poliisien kravatit, suorat housut ja epoletit! Vaikea kuvitella, että poliisin nykyhaalarit koskaan näyttäisivät yhtä jämäkän siisteiltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat