Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reima Nevalaisen näyttely Tampereen taidemuseossa on suvereeni suoritus

Vuoden nuoren taiteilijan voittonäyttely on hyvä syy matkustaa Tampereelle kauempaakin

Kulttuuri
 
Anni Reenpää
Reima Nevalainen sai yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseoon osana Vuoden nuori taiteilija -palkintoa.
Reima Nevalainen sai yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseoon osana Vuoden nuori taiteilija -palkintoa. Kuva: Anni Reenpää
Kuka?

Reima Nevalainen

 Syntyi Espoossa vuonna 1984.

 Opiskeli Oriveden opistossa 2003–2004 ja Kankaanpään taidekoulussa 2004–2008.

 Löi läpi 2010 Galleria Katariinassa pitämällään yksityisnäyttelyllä, mutta muutti vuosiksi 2011–2013 Japaniin.

 Työskentelee Porvoon taiteilijatalossa.

 Voitti Vuoden nuori taiteilija -palkinnon syksyllä 2015.

KUVATAIDE Reima Nevalainen: Vuoden nuori taiteilija 2016 11.9. saakka Tampereen taidemuseossa. Ti–pe 9–17, la–su 10–18.

Oli vain ajan kysymys, milloin Reima Nevalainen valitaan Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Suvereeni maalari on tehnyt hurjaa nousukiitoa vuoden 2010 läpimurtonäyttelystään saakka, ja nuoresta iästään huolimatta hän on jo vakiinnuttanut nimensä suomalaisen nykymaalauksen tähtitaivaalla.

Tampereen taidemuseossa viime viikolla avautunut voittonäyttely osoittaa, että Nevalaisen maine ei ole syntynyt tyhjästä. Kyseessä on Nevalaisen ensimmäinen oma museonäyttely, mutta hänen rahkeensa riittävät enemmän kuin hyvin ottamaan laaja museotila haltuunsa. Näyttely piirtää kuvan omaäänisestä, kypsästä ja teknisesti virtuoosimaisesta taiteilijasta. Kokonaisuus on erinomainen jopa aiempien voittajien asettamalla kovatasoisella mitta-asteikolla.

Nevalainen maalaa kuvia ihmisen osasta, rosoisesti ja kaunistelematta, mutta silti pilkahduksella inhimillisyyttä. Maalausten vääntelehtivä ihmishahmo on meistä jokainen, riisuttuna kaikista suojaavista kerroksista, sijoiltaan nyrjähtäneenä ja haavoittuvaisena. Teokset eivät kiertele vaan paljastavat ihmisen nyljetyn ihon alta elämään kuuluvan rikkinäisyyden, kärsimyksen ja kuoleman läsnäolon.

Ikiaikainen teema sitoo Nevalaisen työt taidehistorian kerroksiin memento mori -aiheiden ja kristillisten kärsimyskuvien kautta ekspressionismiin. Mieleen tulevat myös brittimaalari Francis Baconin vääristyneet ihmishahmot tai modernisoidut versiot Magnus Enckellin nuoruudentöistä.

Viittaukset ovat kuitenkin epäsuoria. Taidehistorian sijaan Nevalaisen kuva-aiheet tuntuvat kumpuavan alitajunnan ja unien syövereistä.

Nevalainen on kehittänyt oman, omintakeisen visuaalisen kielen, jossa ekspressiivinen, maaväreissä liikkuva akryylimaalaus yhdistyy kollaasitekniikkaan. Teokset koostuvat useasta päällekkäisestä maalauksesta, joita Nevalainen on leikellyt tai liimaillut yhteen. Jälki on rosoista ja karkeaa, mutta samalla hyvin hienostunutta. Lähempi tarkastelu osoittaa teosten monimutkaisuuden.

Tampereen näyttelyssä on esillä teoksia vuosilta 2007–2016, mikä antaa katsojalle perspektiiviä Nevalaisen tuotantoon. Silmään pistää Nevalaisen harvinaislaatuinen johdonmukaisuus ja oman äänen varhainen löytäminen.

Toisaalta tuotannossa vedenjakajaksi muodostuu Japanissa vietetty kausi 2011–2013, jonka jälkeen Nevalaisen maalauksiin on syntynyt yhä jännitteisempää sommittelua ja tilankäyttöä.

Maalausten ohella näyttelyssä on esillä Japanissa tehtyjä piirroksia, joita Nevalainen tuotti yhden päivässä vuoden ajan. Niissä on samaa vereslihaisuutta kuin maalauksissa, mutta vielä enemmän spontaaniuden ja alitajuisuuden tuntua. Ne myös päästävät katsojan sisään taiteelliseen prosessiin, jonka vangitsevat, ihon alle luikertelevat maalaukset vaativat.

Uudet, näyttelyä varten tehdyt teokset enteilevät Nevalaisen liikkuvan yhä vahvempaan suuntaan.

Nevalaisen palkintonäyttely nähdään Tampereen taidemuseon ohella myös Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museossa 23.9.–20.11.2016.

Reima Nevalainen tekee kuvia ihmisen osasta. Kuvassa teos Anatomical Study, 2015, akryyli ja kollaasi kankaalle.
Reima Nevalainen tekee kuvia ihmisen osasta. Kuvassa teos Anatomical Study, 2015, akryyli ja kollaasi kankaalle.
Reima Nevalainen on kehittänyt omintakeisen maalaustekniikan. Teoksessa Guidance (2015) on käytetty akryylimaalin ohella kollaasia ja hiekkaa.
Reima Nevalainen on kehittänyt omintakeisen maalaustekniikan. Teoksessa Guidance (2015) on käytetty akryylimaalin ohella kollaasia ja hiekkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat