Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sideways-festivaalille saapunut PJ Harvey esiintyi sateen koittaessa intensiivisesti, mutta hillitysti

Sidewaysin päälavalla soittaneen PJ Harveyn keikka olisi voinut onnistua paremmin vain, jos ulkoiset olosuhteet olisivat olleet suotuisammat

Kulttuuri
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
PJ Harvey esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa Sideways-festivaaleilla perjantaina.
PJ Harvey esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa Sideways-festivaaleilla perjantaina. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

”Kirjoita siihen ’sähköinen jännite’! Kirjoita siihen ’mystinen shamaani’! Voisit vaikka kirjoittaa siihen ’rockin kosminen ylipapitar noitui yleisönsä ja manasi sateen’”, suunnittelemme ystävieni kanssa.

Kliseet pyörivät mielessä, sillä sanat meinaavat loppua, kun yrittää kuvata PJ Harveyn tyyppisen Artistin näkemistä livenä. Mistä voisi puhua? Säästä?

Helsingissä perjantaina alkanut Sideways-festivaali tiedotti aiemmin iltapäivällä Facebookissa, että PJ Harveyn keikkaa siirrettäisiin huolestuttavien sääennusteiden vuoksi neljä tuntia aiemmaksi. Aikataulumuutokset tekivät tunnelmasta hermostuneen.

Näytti kuitenkin siltä, että festivaalin yleisökapasiteettia oli tänä vuonna nostettu ja että suuri osa yleisöstä löysi paikalle ajoissa. Ennen PJ Harveyn keikkaa ihmisiä pakkautui päälavan eteen kuin tarjolla olisi tuhat kiloa ilmaista nyhtökauraa. Se ei yllätä, olihan konsertti PJ Harveyn ensimmäinen keikka Suomessa.

Settilista oli odotetusti samanlainen kuin kevään kiertueella ja vaikka Primavera Sound -festivaaleilla, eli yli puolet siitä koostui uuden The Hope Six Demolition Projectin biiseistä. Sen kappaleissa soivat pelastusarmeijahenkiset rummut, saksofonit ja viulut, soittimet, joista tulee indierockbändeissä herkästi lastenkirjamainen ja vähän ärsyttävänkin keep calm and carry on -henkinen nostalgiatunnelma.

Harveyn yhtye käytti soittimia kuitenkin niin maltillisesti, ettei vaikutelma äitynyt Arcade Fire -henkisesti vintti-indieksi. Kaikenlaiselta pauhaamiselta ja messuamiselta vältyttiin. Keski-iän ylittäneistä miehistä koostuva bändi pysyi taka-alalla ja elehti hillitysti, ikään kuin kunnioittaen Polly Jeanin tilaa. Tilaa hänelle ei olisi toki tarvinnut erikseen antaa, sillä huomio olisi keskittynyt häneen muutenkin.

Keikan aikana pilvikerros alkoi tihentyä ja täyttää taivaan. Linnut kaartelivat taivaalla uhkaavaa ympyrää, ja vaikka kuinka yritin pitää goottikliseet poissa mielestäni, kuvittelin, että kohta musta korppi istuu Polly Jeanin olkapäälle.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Sideways-festivaalia vietettiin perjantai-iltana sateessa.
Sideways-festivaalia vietettiin perjantai-iltana sateessa.

Kun keikkaa oli kulunut miltei 45 minuuttia, alkoi sataa.

PJ Harvey lauloi vuoroin kuiskaillen ja voimakkaasti sekä ojenteli käsiään mustassa kaavussaan. Hän vaikutti samaan aikaan maskuliiniselta ja feminiiniseltä, mutta ei oikeastaan yhtään teatraaliselta. Ajoittaisesta heittäytymisestään huolimatta hän näytti siltä, että harkitsee jokaista siirtoaan tarkkaan. Nämä yhdistelmät ja jopa yksittäiset liikkeet saivat hänet muistuttamaan vuorotellen Patti Smithiä ja Nick Cavea.

Nick Cave & Bad Seeds nousi myös biisien sovituksista mieleen yhä enemmän, mitä pidemmälle konsertti eteni (mielleyhtymä ei ole kaukaa haettu, koska bändikokoonpanoon kuului monessa Caven bändissä soittanut Mick Harvey ).

Se, että ”PJ Harvey on naispuolinen Nick Cave”, ei ole kuitenkaan originelli väite, eikä mikään kehu, sillä PJ Harvey on niin omaehtoinen artisti.

Keikka olisi voinut onnistua paremmin vain, jos ulkoiset olosuhteet olisivat sattuneet suotuisammaksi. Pimeässä ja kirkkaan taivaan alla keikka olisi voinut tuntua intensiivisemmältä.

Toisaalta PJ Harveyn kohdalla voisi ajatella, että sade ikään kuin kuuluu asiaan, koska artisti on keskittynyt kanavoimaan viimeisellä kahdella levyllään jonkinlaista myyttistä englantilaisuutta.

Ja kliseiden mukaan Englannissa aina sataa.

Ville-Veikko Kaakinen / HS
Sidewaysin perjantai oli osin sateinen.
Sidewaysin perjantai oli osin sateinen.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Lavalla kävi myös suomalainen rap-bändi Gasellit.
Lavalla kävi myös suomalainen rap-bändi Gasellit.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Perjantain esiintyjiin kuului myös Shivan Dragn.
Perjantain esiintyjiin kuului myös Shivan Dragn.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat