Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin biennaalissa smoothiebaari, kuntosali ja jokiristeilykin ovat taidetta

Berliinin 9. biennaali heijastaa internet-aikaa, muttei juuri kommentoi oikeita kriisejä.

Kulttuuri
 
Berliinin biennaali pureutuu digitaalisuuteen ja unohtaa pakolaiskriisin
Berliinin biennaali pureutuu digitaalisuuteen ja unohtaa pakolaiskriisin
Kesäkuun alussa Berliinissä avautuneen biennaalin teemana on digitaalinen aika. Pakolaiskriisiä sivuavia teoksia on vain vähän. Katso videolta tunnelmia näyttelyistä. Toimittaja, kuvaaja ja editoija Kaisa Viljanen

Berliini

Eurooppa natisee liitoksissaan ja käy läpi valtavaa poliittista, taloudellista ja humanitaarista kriisiä.

Voisi kuvitella, että ihan mantereen ytimessä järjestettävä tuoreen nykytaiteen suurnäyttely ottaisi suoremmin kantaa siihen, millaiseen tilaan Eurooppa on ajautunut.

Kesäkuun alussa avautunut Berliinin 9. biennaali ei kuitenkaan sitä tee. Sen teemana on digitaalinen maailma, johon se käpertyy syvälle. Tämä lähtökohta tuntuu aika arrogantilta, vaikka voi tietysti pohtia, millainen tilivelvollisuus taiteella ylipäänsä on.

Emilia Kangasluoma / HS
Biennaali valtaa Akademie der Künsten tilat.
Biennaali valtaa Akademie der Künsten tilat.

Viiteen eri paikkaan Berliinissä, muun muassa KunstWerke-nykytaideinstituuttiin ja Akademie der Künsteen, jakautuvat näyttelyt on koonnut neljän newyorkilaisen kollektiivi DIS. Heidät tunnetaan paremmin samannimisestä, muun muassa muotia ja nykytaidetta ruotivasta digijulkaisustaan.

DIS kirjoittaa halunneensa näyttelyssä ”materialisoida digitaalista maailmaa, maailmaa, jossa virtuaalisuus on todellisuutta, valtiot brändejä, ihmiset dataa, kulttuuri pääomaa, hyvinvointi politiikkaa” ja niin edelleen. He sukeltavat (post)internet-taiteen, eli internetiä ilmiönä tutkivan ja myös taiteen alustana käyttävän taiteen ytimeen.

Teoksissa näkyvät erilaiset virtuaalitodellisuudet ja utopiat, sosiaalisen median ulottuvuudet, internetistä lainattu estetiikka, mainokset, kaiken läpäisevä kaupallisuus. On vain luonnollista, että videoteoksia on paljon, perinteisiä maalauksia yksi.

Tuloksena on näyttely, jossa monista teoksista välittyy kyyninen, pinnallinen ja egosentrinen maailmankuva. Tätä ei näkyvästi problematisoida, vaan se tuntuu olevan vain hyvä läppä. Kaiken ympärillä roikkuu sarkasmin outo verho.

Jos teokset paketoitaisiin satojen vuosien päästä avattaviin kapseleihin, niiden avaajat muistelisivat varhaisia esi-isiään säälinsekaisin tuntein.

Emilia Kangasluoma / HS
Meksikolaisen Debora Delmarin Mint-vihermehubaari Akademie der Künstessa.
Meksikolaisen Debora Delmarin Mint-vihermehubaari Akademie der Künstessa.

Débora Delmarin teos on trendikkäistä eurolavoista rakennettu vihersmoothiebaari. Yritys kritisoida terveyshypeä jää kuitenkin ontoksi. Baarissa ei ole asiakkaita ja katto vuotaa. Hyvinvointiluksukseen liittyvät myös Nik Kosmaksen värikkäät sporttivälineet, joiden teeyrittäjäksi ja personal traineriksi siirtynyt tekijä kuitenkin sanoo olevan vain mitä oikeasti ovat, ei teos ollenkaan.

Teoksia on biennaalissa myös muun muassa jokilaivalla ja tietysti vain verkossa. On myös soundtrack.

Cécile B. Evansin massiivinen, vedellä ympäröity videoinstallaatio vie utopistisiin tulevaisuudenvisioihin ja vedenpaisumuksen tunnelmiin.

Camille Henrot’n installaatiossa Office of Unreplied Emails lattialla lojuu isoja tulosteita erilaisilta hyväntekeväisyystahoilta saaduista sähköposteista. Kokemus voi olla tunnistettava. Miten ehtiä pelastamaan maailmaa, kun aika menee jatkuvan viestitulvan hallintaan?

Emilia Kangasluoma / HS
Centre for Style -kollektiivin teoksen on tarkoitus muistuttaa muotinäytöksen takahuonetta.
Centre for Style -kollektiivin teoksen on tarkoitus muistuttaa muotinäytöksen takahuonetta.

Teokset eivät ole mitään nopeasti avautuvia ja sulavia nettimeemejä. Moni vaatii tuekseen taustatietoa teosteksteistä. Ne taas ovat sen verran tiukkaa taidepuhetta, että lukeminen on melko uuvuttavaa. Miten hyvä on teos, johon merkitykset ja lukuohje pitää ripustaa ulkopuolelta? Suuresta osasta teoksista tuntuu muutenkin uupuvan yleisinhimillinen tulokulma.

Turkkilaisen Halil Altinderen video Homeland tekee siinä poikkeuksen ja on siksi yksi biennaalin kohokohdista. Puhutteleva teos kuvaa pakolaiskriisin seurauksia Turkissa ja Berliinissä, kertojana syyrialainen, Berliiniin päätynyt räppäri Mohammad Abu Hajar. Videolla muun muassa turistit joogaavat kauniilla rannalla, kun pakolaiset tulevat rantaan. Teosta on kuvattu vastaanottokeskukseksi muutetulla Tempelhofin vanhalla lentokentällä. Homelandin musiikin voit kuunnella täältä.

Emilia Kangasluoma / HS
Halil Altinderen video Homeland räppää pakolaiskriisistä, ja on Berliinin biennaalin kohokohtia. Videon ympärillä on Anna Uddenbergin teoksia.
Halil Altinderen video Homeland räppää pakolaiskriisistä, ja on Berliinin biennaalin kohokohtia. Videon ympärillä on Anna Uddenbergin teoksia.

Video on sijoitettu Anna Uddenbergin veistoksen viereen, jossa nainen ottaa selfietä pepustaan. Osoitteleva, mutta osuva ajankuva jää polttelemaan mieleen. Ei ihme, että teos on ollut yksi biennaalin kuvatuimmista.

Jos hakee taiteesta lohtua, peiliä tai muita välineitä maailman hahmottamiseen, pettyy, sillä niitä ei Berliinistä saa. Aivan kuin biennaalin olisi tarkoitus osoittaa, miten hahmoton maailma on.

Emilia Kangasluoma / HS
Amalia Ulmanin teoksessa pulu yllättää katsojan.
Amalia Ulmanin teoksessa pulu yllättää katsojan.

Voi toki olla, että hämmentävä näyttely onkin siinä suhteessa nerokas, kuin päättymättömien hyperlinkkien kokoelma jonne ihmisen on tarkoitus eksyä.

On helpottavaa huomata, että näyttelyn Guardianiin arvioinut Jason Farago uupui näyttelyn sarkasmiin niin, että meni sen nähtyään hakemaan lohtua oopperasta.

Berliinin 9. biennaali 18.9. saakka eri puolilla Berliiniä. Lisätiedot: http://bb9.berlinbiennale.de/.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat