Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuluisien isien pojat avasivat Pori Jazzin ajankohtaisella jazzilla

Kulttuuri
 
Jussi Partanen
Pori Jazzin avajaiskonsertissa esiintynyt saksofonisti Ravi Coltrane on saksofonistilegenda John Coltranen poika.
Pori Jazzin avajaiskonsertissa esiintynyt saksofonisti Ravi Coltrane on saksofonistilegenda John Coltranen poika. Kuva: Jussi Partanen

Pori Jazzin massiivisella päälavalla on tänä vuonna varsinaista jazzia kolmen pitkän päivän aikana oikeastaan vain nimeksi, mutta ainakaan torstaisen avauskonsertin nimistä ei kukaan valistunut kuuntelija voinut valittaa.

Eikä itse asiassa edes musiikista, joka oli todellakin jazzia jazzia kaipaaville. Kovin paljoa heitä ei ollut vielä puoli kahden aikaan kuitenkaan kertynyt Kirjurinluodolle.

Veteraanirumpali Jack DeJohnetten kokoamaan yhtyeeseen tiivistyi omalla tavallaan myös pieni pala modernin jazzin parasta historiaa, sillä sen saksofonisti ja basisti ovat vielä itseään paljon kuuluisimpien jazzmuusikkojen poikia: saksofonisti Ravi Coltrane saksofonisti John Coltranen, basisti Matthew Garrison basisti Jimmy Garrisonin.

Jutun juoneen kuuluu vielä, että DeJohnette tunsi molempien poikien edesmenneet isät, joiden kanssa hän ehti soittaa ohimennen kuusikymmentäluvulla.

Historian tarjoamista herkistelevistä lähtökohdista huolimatta DeJohnetten, Coltranen ja Garrisonin kokoonpano ei ollut mikään menneisyyttä jäljittelevä tai kultaisia vanhoja aikoja haikaileva tribuuttiyhtye.

Sen musiikki oli enimmän aikaa kohtuullisen oman kuuloista sekä samalla liikkeessä kohti jotain arvaamatonta. Ja ehkä ennen kaikkea erinomaisen, kokoonpanoa tyylikkäästi koossa pitäneen DeJohnetten ansiosta.

Solistisesti eniten oli ymmärrettävästi esillä tenorilla ja sopraanolla vuorotellut Coltrane, mutta omimman leiman kokonaissoundiin löi viisikielistä bassokitaraa soittanut Garrison. Hän piti myös pienillä elektronisilla häröilyillä huolen, että tämä ei ollut mikään tyypillinen rumpalin, basistin ja saksofonistin trio.

Loppua kohti tiivistyneen tunnin mittaisen konsertin kappaleet olivat yhtyeen juuri julkaistulta ja osuvasti nimetyltä ensilevyltä In Movement, joka alkaa John Coltranen kuuluisalla, rasismin vastaisella Alabamalla (1963). Nyt sen teema kuultiin vasta aivan lopussa, ja valitettavan ajankohtaisena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat