Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sade väistyi perjantaina Ricky-Tick Big Bandin tieltä – torstai oli kitaristien superpäivä

HS:n raportti Porista: Diskoa ja free-funkia yhdistellyt Marc Ribot saisi käydä Pori Jazzissa joka vuosi. Sade uhkasi tunnelmia perjantaina.

Kulttuuri
 
Jussi Partanen
Pilvet väistyivät juuri ennen Ricky-Tick Big Bandin & Julkisen sanan esiintymistä.
Pilvet väistyivät juuri ennen Ricky-Tick Big Bandin & Julkisen sanan esiintymistä. Kuva: Jussi Partanen

Pori

Jazzin ja rapin omaleimaisella yhdistelmällä taivaan merkit näyttänyt Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana esiintyi kaksi vuotta sitten perjantain Päälavan ensimmäisenä yhtyeenä.

Nyt Pori Jazz oli uskaltanut korottaa poikkeuksellisen ison kokoonpanon panoksia sen verran, että paikka oli perjantain toinen kello 15.30.

Sade uhkasi pilata biletunnelman, mutta pilvet väistyivät melkein minuutilleen. Puolen tunnin energisen esiintymisen jälkeen lavan edustalle valuneesta hymyilevästä yleisöstä ei olisikaan lähtenyt enää enempää ääntä. Tämä ryhmä osaa ottaa kuulijansa säässä kuin säässä.

Avajaispäivä torstai sujui kitaristien merkeissä. Saattaa olla, että Pori Jazzissa ei ole kuultu koskaan aikaisemmin yhden päivän aikana yhtä montaa kitaristin johtamaa kokoonpanoa. Nyt niitä oli Kirjurinluodon lavoilla kuudestatoista kymmenen, vähän laskutavasta riippuen.

Suurimman yleisön veti ymmärrettävästi Päälavan pitkän torstain puoliltaöin päättänyt rockabilly-veteraani Brian Setzer, moninkertainen Suomen ja Porin kävijä.

Setzerin pieni yhtye esitti myös päivän tarkimmin koodattua kitaramusiikkia, jossa ei ollut juuri laisinkaan tilaa sattumille, vaikka rockabilly syntyi monen tyylin yhdistelmänä.

Toki retrotyylit olivat päivän teema muillakin Kirjurinluodon lavoilla, erityisesti kaksi vuotta sitten paluunsa tehneellä Porin pitkien ja perinteiden parhaalla Lokkilavalla.

Sen torstain konsertit päätti aavistuksen ennen auringonlaskua oikea kitarasankari, joka herätti ihmetystä ja ihastusta samoilla sijoilla akustisella Shakti-kvartetillaan melkein päivälleen neljäkymmentä vuotta sitten.

Mutta nyt vikkeläsorminen John McLaughlin soitti jälleen sitä sähköistävää ja näpeissä polttelevaa jazzin ja rockin fuusiota, jolla varsinaisesti käänsi päät aivan hänen soolouransa alussa.

Uutinen tämä tyylin kierrättäminen ei ole, sillä McLaughlinin sama kvartetti The 4th Dimension soitti samaa ohjelmistoa Helsingissä 2012 ja 2014. Musiikkiin keskittynyttä yleisöä kiitettävästi vetänyt Lokkilavan napakka konsertti saattoi olla näistä kolmesta kuitenkin kohottavin, osittain pelkästään paikkansa ja aikansa ansiosta.

Jussi Partanen
John McLaughlin
John McLaughlin

Tietysti kiitos kuului myös tarkasti yhteen soittaneelle kouliintuneelle yhtyeelle, jossa bassokitaristi Etienne Mbappé, rumpali Ranjit Barot ja kosketinsoittaja-rumpali Gary Husband saivat aivan riittävästi ansaittua soolotilaa.

Ennen McLaughlinia esiintynyt, Helsingissä myös kahdesti samalla omalla yhteellään käynyt Dweezil Zappa yllätti vielä vähemmän. Mutta ei hän siihen millään tavalla pyrkinytkään, vaikka kuuluisan ja kiistellyn isän esimerkki siihen velvottaisi.

Päinvastoin.

Moneen tyyliin yltäneen ja monia tyylejä yhdistelleen kitaristi-säveltäjä Frank Zappan musiikkiin keskittynyt Zappa Plays Zappa on vilpittömän teeskentelemätön coverbändi, joka ei yritä tulkita tai tuoreuttaa.

Zappan esikoispoika Dweezil Zappa haluaa yksinkertaisesti vain esittää edesmenneen isän musiikkia sellaisenaan, an sich, koska epäilee ettei isää arvosteta enää oikeista musiikillista syistä.

Lokkilavalla palvelus ei noussut kuitenkaan aikaisempien konserttien tasolle ja jäi ikävän puolinaiseksi – ilmeisesti muusikkoja liikaa häirinneiden ääniteknisten ongelmien takia. Mutta ohjelmistokaan ei ollut paras, vaikka pätevän monitaitoinen kokoonpano yritti parhaansa – alkuperäisen Zappan rentoa tarkkuutta tosin tavoittamatta.

Jussi Partanen
Dweezil Zappa esitti isänsä Frank Zappan musiikkia.
Dweezil Zappa esitti isänsä Frank Zappan musiikkia.

Lokkilavalla musiikillisen anarkistin ja absurdistin paikka jäikin koko tyylikartan leveydellä levyttäneelle kitaristi Marc Ribotille – ja hän täytti sen yli odotusten.

Tosin lähtökohta oli niin hullunhauska jopa Ribotin skaalalla, että se herätti hieman epäilyksiä epäonnistumisesta: kuinka mahtaa käydä, kun yhdistetään saksofonisti Ornette Colemanin harmolodinen free-funk sekä hivelevä 1970-luvun Philadelphia-discosoul?

Kävi paremmin kuin hyvin, vaikka sähköisen jazzkvartetin ja kolmen jousisoittajan yhteissoundi ei ollut tarpeeksi erottuva, terävä.

Hymyt olivat silti herkässä lavan molemmin puolin. Ja viimeistään silloin, kun Ribot ryhtyi laulamaan hittiä Do it anyway you wanna, jonka nimeen sisältyy tietysti suurempi viisaus.

Omalla tavallaan naurattavaa opetusta toteutti myös Lokkilavan viereisellä uudella Image-lavalla norjalainen kitaristi Hedvig Mollestad, jonka metallisen raskaasti rockaava jazztrio sai tehdä töitä kahden edestä. Ja veti yleisön puolelleen vähä vähältä, vähitellen.

Tai oikeastaan työvoitto oli kaksinkertainen, sillä Mollestadin ja basisti Ellen Brakken kaikki omat soittimet ja säätimet olivat vielä keikan alkaessa matkalla ”jossain ilmassa”.

Mutta vauhtiin päästyään hurja kolmikko ei malttanut lopettaa lainkaan ja päästi omaa vuoroaan vieressä jo vähän ärtyneenä odotelleen McLaughlinin aloittamaan vasta kymmenisen minuuttia myöhässä.

Jussi Partanen
Hedvig Mollestad ei malttanut lopettaa.
Hedvig Mollestad ei malttanut lopettaa.
Jussi Partanen
Yhdysvaltalainen kitaristi Marc Ribot esiintyi Lokkilavalla.
Yhdysvaltalainen kitaristi Marc Ribot esiintyi Lokkilavalla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat