Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porin taidekesää hallitsevat pikkutarkat islantilaiset kukkamaalaukset ja aasialainen yhteiskunnallinen videotaide

Länsirannikolla kannattaa mennä konserttien lisäksi nyt myös näyttelyihin

Kulttuuri
 
Eggert Pértussonin pikkutarkoissa kukkamaalauksissa yhdistyy tarkkuus ja abstrakti väri-iloittelu. Kuvassa maalaus Nimetön, 2015.
Eggert Pértussonin pikkutarkoissa kukkamaalauksissa yhdistyy tarkkuus ja abstrakti väri-iloittelu. Kuvassa maalaus Nimetön, 2015.

Maalaustaide Eggert Pétursson: Floora & Itä-Aasian videoikkuna: kaupungistumisen heijastumia 28.8. saakka Porin taidemuseossa (Eteläranta, Pori). Ti–su 11–18, ke 11–20.

Suomessa on viime aikoina innostuttu sekä islantilaisesta että aasialaisesta nykytaiteesta.

Ensin mainittua on tällä hetkellä esillä useassa näyttelyssä Helsingissä ja Tammisaaressa, ja jälkimmäistä on esitelty useaan otteeseen viime vuosien saatossa. Molempia on nyt tarjolla myös Porin taidemuseossa; pisteet sille kunnianhimoisesta näyttelylinjasta.

Islantilaisesta osiosta vastaa kotimaansa tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin kuuluva Eggert Pétursson, jonka kukkamaalauksia laajahko retrospektiivi esittelee vuosilta 1990–2016.

Huikean yksityiskohtaiset maalaukset tasapainoilevat tieteellisen tarkan kuvaukset ja abstraktin kolorismin välillä. Fluxus-liikkeen käsitteellisyydestä ponnistava taiteilija uudistaa maisemamaalauksen perinnettä kääntämällä katseen jylhistä maisemista alas jalkojen juureen.

Näyttelyn ongelma on siinä, että Péturssonin kasvivalinnoilla on usein käsitteellinen ulottuvuutensa, joka jää nyt auki selittävien tekstien puuttuessa. Tästä syystä teokset jäävät ennen kaikkea puhtaan visuaalisen ilotulituksen tasolle.

Toinen päänäyttely esittelee kokoelman aasialaista videotaidetta. Ai Weiwein ja kumppanien teokset tarkastelevat kaupungistumisen vaikutuksia paikallisiin kulttuureihin.

Näyttely vakiinnuttaa käsitystä Aasian elinvoimaisesta nykytaidemaailmasta, jota täällä sietääkin seurata tarkkaavaisesti.

Korjattu 22.7. klo 16:57 Eggert Péturssonin sukunimen kirjoitusasu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat