Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porissa esiintynyt Lauryn Hill ei ollut odotusten mukainen ja paljon parempi niin

Amerikkalaismuusikko saapui Porin kosteassa säässä lavalle sadeviitan kanssa, mutta toikin mukanaan auringonpaisteen

Kulttuuri
 
Jussi Partanen
Lauryn Hill soitti perjantaina Pori Jazzissa.
Lauryn Hill soitti perjantaina Pori Jazzissa. Kuva: Jussi Partanen

Pori. Pori Jazzin uusin mobiilisovellus ilmoittaa perjantaina kello 22.30, että Lauryn Hill on jo aloittanut konserttinsa Kirjurinluodon Päälavalla.

”Ms. Lauryn Hill has already started”, lukee puhelimen näyttöön ponnahtavassa valkoisessa tekstiviestipalkissa, josta pitäisi näpäyttää ”OK” poistumiskäskyksi.

Mutta ei viitsi eikä voi, sillä konsertti ei ole alkanut. Ei, vaikka tiukaksi aikataulutetun päiväohjelman mukaan olisi pitänyt – tasan vartti sitten.

Valtavalla Päälavalla on orpona oman tiskinsä takana vain Lauryn Hillin suureen seurueeseen kuuluva dj.

Mutta odotuksesta ei tulekaan ennustetun ja pelätyn pitkä.

Pori Jazzin puhelinsovellus kertoo artistin aloittaneen.
Pori Jazzin puhelinsovellus kertoo artistin aloittaneen.

Ailahtelevan ja epäluotettavan artistin maineessa oleva Lauryn Hill on myöhässä vain vaivaiset 25 minuuttia.

Ja nyt se ei tunnu edes varsinaiselta viivästykseltä, sillä sadeasuinen ja illan aikana osittain vettynyt yleisö oli vasta valumassa paikalle Kirjurinluodon Lokkilavalla ja Jokilavalla juuri päättyneistä konserteista.

Maata viistävään ja melkein kokomustaan asuun pukeutunut Hill oli varautunut myös itse epävarman illan käänteisiin kahden euron läpinäkyvällä kiinalaisella sadeviitalla, mutta toikin mukanaan auringon. Ms. Lauryn Hill oli omassa mittakaavassaan nyt melkein Ms. Sunshine, ainakin suhteellisen alhaisiin odotuksiin suhteutettuna.

Hieman hermostuneessa tunnelmassa alkanut konsertti eteni myös odotetun kaavamaisesti sekä samaan malliin kuin edellinen samoilla Kirjurinluodon sijoilla heinäkuussa 2005.

Eli aivan alkuun muutama kappale omalta kakkosalbumilta MTV Unplugged No. 2.0 (2002), puoliväliin parhaat palat omalta ensialbumilta The Miseducation of Lauryn Hill (1988) ja sitten loppuun nostatukseksi ne kaikkein suurimmat kansansuosikit Fugees-yhtyeen toiselta albumilta The Score (1996).

Ja vuoden 2005 konsertin tapaan mikään kappaleista ei muistuttanut vanhaa levytettyä versioita – nämä olivat edelleen huomattavasti nopeampia, kiihkeämpiä ja kulmikkaampia sekä jollain tavalla myös yhä muotoaan etsiviä.

Vuoden 2016 Hillin ymmärtäminen edellyttääkin vuosien 1998 ja 2002 Hillin tuntemista – suhteuttavaa tai ”kaksoisvalotuksellista” kykyä kuulla vanhat versiot uusien rouheampien, raaempien ja runnovampien läpi.

Suhteuttavien originaaliversioiden puuttuessa Hillin kyvyt tulkitsijana eivät olleet silti erityiset. Bob Marleyn reggae-kappaleiden esittäminen on ymmärrettävää monestakin perustellusta syystä – Hillilla on viisi lasta yhden Marleyn pojan kanssa – mutta ei hän niihin mitään yhtään uutta tai omaa tulkinnoillaan pystynyt tuomaan.

Lainakappaleiden avulla konsertille kertyi kuitenkin mittaa mukavat 90 minuuttia – ja myös niin, että tasan puoliltaöin Pori Jazzin mobiilisovellus väitti kesken olevan tilaisuuden olevan jo ohi:

”Ms. Lauryn Hill has already happened.”

Ei OK, mutta muuten iso OK konsertille. Tosin juuri ennen Hillin konserttia loppunut muutaman tunnin sade viilensi tunnelmaa ja leikkasi myös mahdollista yleisömäärää.

Jussi Partanen
Gregory Porter Porissa.
Gregory Porter Porissa.
Pori Jazzin puhelinsovellus kertoo artistin esiintymisen päättyneen.
Pori Jazzin puhelinsovellus kertoo artistin esiintymisen päättyneen.

Kaksi vuotta sitten paluunsa tehneellä Pori Jazzin perinteisellä Lokkilavalla sitä ei ole tosin huomannut.

Päinvastoin: silmämääräisesti näytti sekä torstaina että perjantaina, että yleisö on löytänyt sen uudelleen, osittain tietysti kiinnostavan ja jopa vaihtoehtoisen ohjelman ansiosta.

Perjantaina Lokkilavan eteen ahtautui myös tämän vuoden toistaiseksi raivokkain faniryhmä, joka ei ole halunnut päästää funkkaavaa Snarky Puppya lainkaan pois.

Orkesterin jälkeen esiintynyt erittäin sympaattinen laulaja ja lauluntekijä Gregory Porter olisi saattanut pystyä samaan paremmissa olosuhteissa, kuten taannoinen Helsingin Kulttuuritalon konsertti vihjaisi. Mutta yltynyt sade pidätteli ylenmääräisiä irrotteluja.

Ja niin: mobiilisovellus muistutti myös Porterin lopun lähestyessä, että ”Ms. Lauryn Hill will be starting at Main Stage in 5 minutes!”.

Piti jo kiirehtiä pois.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat