Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Humalassa ja Krapulassa syntyi hyvää taidetta

Tyko Sallisen ja Jalmari Ruokokosken legendaariset ateljeet täyttävät sata vuotta.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Kari Jämsén / Varkauden museot
Tyko Sallinen: Jytkyt, öljyvärimaalaus, 1918.
Tyko Sallinen: Jytkyt, öljyvärimaalaus, 1918. Kuva: Kari Jämsén / Varkauden museot

KUVATAIDE Humala ja Krapula – 5 taiteilijaa 4.9. saakka Hyvinkään taidemuseossa (Hämeenkatu 3 D, Hyvinkää). Ti–to klo 11–18, pe–su klo 11–17. Ateljeetalot Humala ja Krapula ovat avoinna yleisölle 25.–31.7., 15.–21.8. ja 29.8.–4.9., lisätiedot museosta.

Syksyllä 1915 taiteilijatoverukset Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski tapasivat helsinkiläisellä biljardisalilla hyvinkääläisen maatilan isännän Janne Kallion. Kun puhe kääntyi taiteilijoiden ateljeepulaan, Vainio tarjosi heille sekä tonttimaata että tukkipuuta hyvään hintaan.

Tarjous ei jäänyt jutusteluksi. Seuraavana vuonna Hyvinkäälle nousi kaksi vierekkäistä ja keskenään identtistä ateljeetaloa, arkkitehtina Wäinö Palmqvist.

Kaksi viikkoa kestäneiden tupaantuliaisten aikana talot myös kastettiin. Ruokokosken talo sai nimekseen Humala, Sallisen ateljeesta tuli Krapula.

Hyvinkään taidemuseo
Humala oli Jalmari Ruokokosken talo.
Humala oli Jalmari Ruokokosken talo.

Karkeissa nimissä kaikuvat taiteilijoiden elämäntavat, mutta niissä on myös tietoista piruilua edellisen sukupolven kansallisromanttisia Kaleloita ja Ainoloita kohtaan.

Hyvinkään taidemuseo
Tyko Sallinen työskenteli taiteilijatalo Krapulassa.
Tyko Sallinen työskenteli taiteilijatalo Krapulassa.

Boheemi kaksikko ei ollut väleissä kultakauden mestareiden kanssa, ja esimerkiksi taidekauppias Gösta Stenmanin Ateneumiin 1916 lahjoittama Sallisen maalaus palautettiin hänelle ripustukseen sopimattomana.

Hyvinkään taidemuseon näyttely juhlistaa syksyllä sata vuotta täyttäviä taloja keräämällä yhteen kaikki niissä työskennelleet taiteilijat.

Kunniapaikalla ovat itseoikeutetusti Sallinen ja Ruokokoski. Sallinen asui Krapulassa 35 vuotta ja teki siellä tuotantonsa keskeisen osan. Myös monet aiheet löytyivät läheltä, esimerkkinä kiihkeä tanssiaiskohtaus Jytkyt (1918), jossa haitari laulaa ja työväentalon lattialankut ryskyvät.

Esillä on myös Sallisen pääteos Hihhulit (1918), väkevä pohjoisen herännäisyyden kuvaus, joka loi uutta ja todenmukaisempaa käsitystä suomalaisuudesta vastakohtana itsenäisyyttä edeltäneen kansankuvauksen ihanteellisuudelle.

Gösta Stenman kustansi Sallisen talon. Maalarina suosittu Ruokokoski yritti maksaa talonsa teoksillaan, mutta epäonnistui ja joutui muuttamaan jo 1918. Päällimmäisiä syitä olivat kuningas alkoholi ja jatkuva rahapula, joiden vuoksi luonnonlahjakas virtuoosi tuon tuosta lankesi nopeasti vetäistyyn toritaiteeseen.

Humalan muita asukkaita olivat marraskuulaisiin kuuluneet Anton Lindforss (1890–1943), joka tunnetaan omaperäisenä ja taitavana Lapin luonnon ja Jäämeren rantojen kuvaajana, sekä intiimien akvarellien taituri Paavo Leinonen (1894–1964), joka muistetaan paremmin kirkkojen koristelijana.

1950-luvulla kuvanveistäjä Terho Sakki (1930–97) hankki Humalan ja Krapulan omistukseensa. Vaikka hän laajensi alun perin maalareille suunniteltuja tiloja veistämiseen sopiviksi, suuret julkiset teokset, kuten Tampereella sijaitsevan Kalevalan muistomerkin (1975) hän joutui toteuttamaan pihalle pystyttämissään teltoissa.

Sakin teokset päivittivät Humalan ja Krapulan uuteen aikaan. Maanläheinen, kansallista omakuvaa rakentanut ekspressionismi vaihtui dynaamiseen informalismiin, jonka räjähtävissä muodoissa saattoi nähdä maailmansodan raunioista nousevan Euroopan siemenen.

Päivitetty 25.7. Tekstin alussa kerrottiin, että hyvinkääläinen maatilan isäntä oli nimeltään Janne Vainio. Oikea nimi on Janne Kallio.

Ella Tommila / Hyvinkään taidemuseo
Anton Lindforss, Syysmaisema, 1940, öljy.
Anton Lindforss, Syysmaisema, 1940, öljy.
Ella Tommila / Hyvinkään taidemuseo
Tyko Sallinen, Saaren Anni, 1914, öljy.
Tyko Sallinen, Saaren Anni, 1914, öljy.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat