Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti Flow’n avauspäivästä: Massive Attack soitti upean keikan, 69-vuotias Iggy Pop ei pysynyt paikoillaan, tungosta riitti

Flow’n uusi valtava Punainen teltta toimi hyvin. 15 000 katsojaa vetävä teltta oli aiemmin käytössä Roskildessa.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Heti ensimmäisessä kappaleessa Iggy laskeutui lavalta yleisön eteen.
Heti ensimmäisessä kappaleessa Iggy laskeutui lavalta yleisön eteen. Kuva: Juha Metso

Flow-festivaali perjantaina

Massive Attack, Iggy Pop

Puolessa välissä Massive Attackin upeaa perjantain Flow-illan keikkaa tapahtui jotain erikoista.

Massive Attackin musiikintekijä Robert Del Naja kutsui lavalle Young Fathers -yhtyeen kolme solistia. Erikoista ei ollut, että he tulivat laulamaan Voodoo in my blood -kappaleen. He laulavat sen myös tänä vuonna ilmestyneellä Ritual spirit -ep:llä. Erikoista oli, että he esittivät sen jälkeen kaksi omaa kappalettaan.

Miksi Del Naja halusi antaa keikastaan kaksi kappaletta heille?

Kun tämä tämä palkittu, nuori skottilainen hiphop-ryhmä pääsi esitämään omia kappaleitaan, se toi lavalle jotain, mikä oli Massive Attackille aivan uutta. Kunnon bilemeininkiä ja riehumista.

Flow-yleisö oli ymmärrettävän ihmeissään tunnelman vaihdoksesta – vaikka ennakkotiedoissa toki kerrottiin Young Fathersin olevan keikalla mukana.

Massive Attack tekee edelleen levyjä, mutta sen ura on jo pitkään ollut ennen kaikkea poikkeuksellisen hienoja ja loppuun asti hiottuja konsertteja. Massive Attack on kiertänyt noin viiden vuoden välein ympäri maailmaa ja soittanut Suomessakin useita kertoja. Hiominen on johtanut valitettavasti myös kaavoittumiseen.

Siksi Del Najan rohkea valinta oli oikea. Massive Attackin on viimeistään nyt laajennuttava ulos mukavuusalueeltaan, tai se jää uransa loppuun asti toistamaan tuttua kaavaansa.

Bristolin triphopin kuninkaallisten musiikin tunnesävy on aina ollut vaaleimmillaankin coolin sininen, useammin sysimusta.

Tunnelma ja soundi erottavat Massive Attackin muista. Sen maailma on vainoharhainen, synkkä ja lohduton. Kylmyyden keskeltä kuuluva hauras ihmisääni on ainoa toivon viesti, jonka Del Naja on valmis antamaan. Se on vähän, verrattuna kaiken muun raskaaseen painoon.

Näyttää siltä, että Del Naja haluaisi nyt ainakin vähän laajentaa tätä bändinsä asennetta, musiikkia ja olemusta.

Massive Attackin livesoundi on nimensä mukaisesti massiivinen. Young Fathersin vierailun jälkeen Robert Del Naja helli yleisöä Mezzanine-levyn Angel-hitillä. Kappaleessa Horace Andyn hento lauluääni ja Angelo Bruschinin musertava särökitara soivat täydellisesti konetaustan päällä. Keikan päättänyt, Deborah Millerin laulama Safe from Harm paisui valtaviin mittoihin ja kontrolloituun kaaokseen.

Juha Metso
Taustaruudulle heijastetut tekstit ja kuvat ovat Massive Attackin kiertueilla musiikin lisäksi keskeinen elementti.
Taustaruudulle heijastetut tekstit ja kuvat ovat Massive Attackin kiertueilla musiikin lisäksi keskeinen elementti.

Massive Attackin kiertueilla on jo pitkään ollut musiikin lisäksi toinen keskeinen elementti. Valtavalle taustaruudulle heijastetut tekstit ja kuvat. Niiden sanoma on hyvin selvä, ajoittain alleviivattu.

Aivan omanlaisikseen ne tekee se, että tekstit on lokalisoitu. Flow’ssa ruudulla oli useassa kappaleessa paljon suomenkielistä tekstiä. Samalla kun musiikki vie synkkiin tunteisiin, teksteillä Massive Attack lokalisoi maailmanpolitiikan luoman ahdistuksen ilmapiirin. Se näyttää, että olemme osa tarinaa, joka ei ehkä ole hallittavissa, mutta ainakin hetkittäin ymmärrettävissä. Tämä tapahtui etenkin kappaleissa, joissa taustateksteissä oli draaman kaari.

Kaksi esimerkkiä.

Girl I Love You -kappaleessa ruudulle syötettiin nimiä toisensa jälkeen. Taiteilijoita, tieteen tekijöitä, poliitikkoja. Niiden välissä näytettiin kuvia pakolaisista, muun muassa laivoissa Välimerellä. Kappaleen lopussa ruudulla juoksi tekstiä, jossa tiivistettiin jokaisen nimen tarina. Kaikki ovat olleet maahanmuuttajia tai sellaisten jälkeläisiä.

Inertia Creeps -kappaleen aikana ruudulla näytettiin suomalaisia uutisotsikoita.

Valkoisella ja sinisellä esiteltiin vakavia otsikoita kuten ”Analyysi: Putin jatkaa puhdistuksia – eikä kukaan ole turvassa”. Punaisella vuorostaan viihteellisiä kuten ”Joko nyt herätään – hakkeri kaappasi vibraattorin”.

Samalla näytettiin julkisuuden henkilöiden kuvia, joissa näkyi vain silmät ja vähän kasvoja.

Lopuksi näytettiin heidän kasvojaan ilman silmiä. Kasvoissa valkoinen, punainen ja sininen sekoittuivat.

Viimeisenä ruudulle virtasi yksi toisensa jälkeen uutisia Brexitistä. Niissä kaikki kolme väriä vaihtelevat vapaasti. Kaikki loppui lauseeseen ”Eriarvoisuus johtaa populismiin.”

1990-luvun hittiin Safe from Harm Del Naja oli löytänyt kokonaan uuden tulkinnan. Tarina rakastetun suojelemisesta öisen kaupungin vaaroilta muuttui taustateksteissä maailman kulttuurihistorian kohteiden suojelemiseksi. Onhan tämä jo aika totista pop-yhtyeeltä, mutta Massive Attackin suuriin mittasuhteisiin kasvava musiikki kantaa raskaankin sanoman.

Päälavan toiseksi viimeinen esiintyjä oli Iggy Pop. Lukuisia kertoja Suomessa esiintynyt Iggy on nyt jo 69-vuotias. Se on vähän hidastanut menoa, mutta ei Iggy vieläkään suostunut olemaan hetkeäkään paikoillaan.

Heti ensimmäisessä kappaleessa Iggy laskeutui lavalta yleisön eteen ja antautui fanien ahnaisiin syleilyihin. Sama toistui vielä Real Wild Child (Wild One) –biisissä sekä keikan päättäneessä Search and Destroyssa.

Etukäteen Iggyn Flow-esiintymistä varjosti tieto, että kevään kiertueella esiintynyt, Queens of the Stone Age -nokkamiehen Josh Hommen johtama taustabändi ei soitakaan Iggyn kanssa.

Viimeistään kolmantena kuullun Lust for Lifen aikana kävi selväksi, että huoli oli turha. Soolokitaristi Kevin Armstrongin johtama bändi groovasi vastustamattomasti, mutta soitti samalla erittäin tarkasti. Bändistä juuri Armstrong ja Seamus Beaghe soittivat Iggyn kanssa jo 1980-luvulla.

Iggyn setissä oli neljä kappaletta vuoden 1977 Lust for Life -levyltä, jonka hän teki ystävänsä, tammikuussa kuolleen David Bowien kanssa. Bowie oli muuten syntynyt vain kolme kuukautta ennen Iggyä.

Jos tämä jää Iggy Popin viimeiseksi Suomen keikaksi, hän jätti jäähyväisensä tyylillä ja anteeksipyytelemättä.

Juha Metso
69-vuotias Iggy Pop vieläkään suostunut olemaan hetkeäkään paikoillaan.
69-vuotias Iggy Pop vieläkään suostunut olemaan hetkeäkään paikoillaan.

Flow’n kapasiteettia on kasvatettu viime vuodelta muutamalla tuhannella. Loppuunmyytynä perjantaina alueella oli 25 000 ihmistä.

Tungoksilta oli mahdoton välttyä. Pahimmillaan tilanne oli, kun Iggy Popin keikan jälkeen yleisö yritti päästä kuulemaan odotettua Paperi T:n, Pekka Kuusiston ja Samuli Kosmisen erikoiskeikkaa Balloon 360 -lavalla. Sanoisin, että kolme neljäsosaa halukkaista sai pettyä.

Balloon 360 -lavan istumapaikkojen määrä on tänä vuonna kaksinkertaistettu. Se on periaatteessa hyvä. Mutta sen seurauksena lava on nyt päälavan suuntaan korkean istumakatsomon peittämä. Lavalle ei enää näe siltä suunnalta, jos seisoo vähän matkan päässä. Tämä oli ennen se toiseksi paras vaihtoehto, jos ei mahtunut istumaan.

Sen sijaan Flow’n uusi Punainen teltta toimi erinomaisesti. Valtava, 15 000 katsojaa vetävä teltta oli aiemmin käytössä Roskildessa. Se on iso parannus vanhaan Siniseen telttaan verrattuna. Kooltaan uusi teltta on Sinistä telttaa leveämpi ja syvempi.

Teltalla on selkeä rakenne. Perällä on lava ja molemmilla sivuilla mukavan pitkät baaritiskit.

Harmaan kankaan sisällä teltta on sisustettu punaisella. Lavan kehys, baarien valot ja korokket ovat punaisia. Parasta ovat laajat korokkeet tiskien edessä, joiden portailla voi istuskella. Resonoiva puinen koroke vahvistaa bassoääniä baaritiskien läheisyydessä.

Illalla Mikko Joensuun hienon keikan monisävyinen soitto kuului vahvasti ja selkeästi teltan takaosaan asti, sinne sijoitettujen kaiuttimien takia.

Juha Metso
Perjantaina loppuunmyydyssä Flow’ssa oli paikalla 25000 ihmistä.
Perjantaina loppuunmyydyssä Flow’ssa oli paikalla 25000 ihmistä.
Juha Metso
Loppuun asti hiotuista konserteistaan tunnettu Massive Attack uskalsi myös yllättää Flow’ssa perjantaina.
Loppuun asti hiotuista konserteistaan tunnettu Massive Attack uskalsi myös yllättää Flow’ssa perjantaina.
Juha Metso
Iggy Pop
Iggy Pop
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat