Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltalaistaiteilija veistää aaltopahvista kaikki kiinalaiskylän asukkaat luonnollisessa koossa – valmiita hahmoja on noin 70

Warren Kingilla on valmiina jo 70 hahmoa, ja niistä osa on nyt esillä näyttelyssä Helsingissä.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Warren Kingin aaltopahvista veistämät ihmishahmot tuovat mieleen terrakotta-armeijan. Näyttely on esillä Galleria Sculptorissa.
Warren Kingin aaltopahvista veistämät ihmishahmot tuovat mieleen terrakotta-armeijan. Näyttely on esillä Galleria Sculptorissa.

Kuvataide Warren King 4.9. saakka Galleria Sculptorissa (Eteläranta 12). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Kun Tukholmassa asuva yhdysvaltalainen taiteilija Warren King (s. 1970) matkusti kuusi vuotta sitten Kiinaan isovanhempiensa kotikylään hän hämmästyi, miten hyvin ihmiset muistivat hänen siellä pitkään asuneen sukunsa.

Kohtaamisesta seurasi veistosprojekti, jossa Kingin tavoitteena on muotoilla kaikki kylän asukkaat, yhden kerrallaan ja luonnollisessa koossa. Tällä hetkellä valmiita hahmoja on noin 70, joista kymmenen on esillä Helsingissä.

King valmistaa hahmonsa leikkaamalla ja liimaamalla tavallisesta aaltopahvista. Arkisesta ja melko hankalasti käsiteltävästä materiaalista huolimatta hän onnistuu tavoittamaan malliensa luonteen, kasvojen piirteet ja asujen yksityiskohdat. Jokainen pahvihahmo on yksilö, tunnistettava jos hän tulisi kadulla vastaan.

Kingin teokset ovat hyvin henkilökohtaisia ja rakentavat siltoja elävien ihmisten sekä kulttuuristen ja maantieteellisten etäisyyksien välille. Ne ovat myös taidokkaasti tehtyjä ja sisältävät monia viittauksia taiteen historiaan. On hieman yllättävää kuulla, että King on koulutukseltaan rakennusinsinööri ja taiteilijana itseoppinut.

Ajatus kokonaisen kylän asukkaiden veistämisestä aaltopahviin vie ajatukset Kiinan kuuluisan terrakotta-armeijan tuhansiin sotilaisiin. Kingin tapa käyttää vaaleanruskeaa materiaaliaan tuo puolestaan mieleen kubismin ja futurismin kuperat, koverat ja kulmikkaat muodot.

Sympaattisen näyttelyn viimeistelee Kingin ja hänen ystävänsä Joanne Grüne-Yanoffin installaatio, samanaikaisesti herkkä ja monumentaalinen.

Warren Kingin veistosprojektista on valmiina jo 70 hahmoa.
Warren Kingin veistosprojektista on valmiina jo 70 hahmoa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat