Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt kannattaa pyytää galleria Aman henkilökunnalta apua

Riikka Keräsen ja Nabb + Teerin teokset eivät avaudu katsojalle ilman lisätietoja

Kulttuuri
 
Janne Nabb
Taidetta voi tehdä myös tuottamatta jätettä. Nabb+Teerin teossarja Transition Zone (2016) koostuu ”spekulatiivisista mineraaleista”, jotka ovat olemassa vain bittiavaruudessa.
Taidetta voi tehdä myös tuottamatta jätettä. Nabb+Teerin teossarja Transition Zone (2016) koostuu ”spekulatiivisista mineraaleista”, jotka ovat olemassa vain bittiavaruudessa. Kuva: Janne Nabb

KUVATAIDE Riikka Keränen & Nabb + Teeri 25.9. saakka galleria Amassa (Rikhardinkatu 1). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Yksi nykytaiteen turhauttavimmista piirteistä on se, että taiteilijat usein unohtavat auttaa yleisöään teostensa ymmärtämisessä. Teosten oleellisia taustatietoja ei avata, jolloin katsojan täytyy hapuilla tulkintaa fragmentaarisista vihjeistä. Vaikka kaikkea ei tarvitsekaan vääntää rautalangasta, taiteilijan soisi varmistavan, että hän antaa tarvittavat työkalut teostensa ymmärtämiseen.

Hyvä esimerkki tästä ongelmasta on Riikka Keräsen, Janne Nabbin ja Maria Teerin yhteisnäyttely, josta on vaikea saada mitään irti, ellei joku gallerian henkilökunnasta tule avaamaan teosten taustoja. Näyttely koostuu kirjaimellisesti roskista, mutta niihin liittyviä taustoja tai käsitteellisiä ajatuskulkuja avataan näyttelyteksteissä vain viitteellisesti.

Itsekin melkein marssin galleriasta turhautuneena ulos, kunnes galleristi ehti vetää sopivasti hihasta. Pienellä taustoittamisella näyttelystä avautui kiinnostava näkökulma jätteen ja taiteen suhteeseen, jonka olisi suonut olevan helpommin tavoitettavissa.

Teosten lähtökohtina on käytetty erilaisia jätemateriaaleja, joiden taustat kertovat tarinoita liikakulutuksesta ja jätteen vaikutuksista ympäristöön. Rinnastukset maaperän kerrostumiin vievät ajatukset jätevuorien jatkuvaan kasvuun.

Esiin nousee kiinnostava kysymys siitä, miten taide voi käsitellä ympäristöongelmia lisäämättä itse kulutuksen ja jätteen määrää. Näyttelyä varten tuotettu uusi ”materiaali” koostuu digitaalisesti luoduista mineraaleista, jotka ovat olemassa vain bittiavaruudessa.

Janne Nabb
Riikka Keräsen teoksessa Hitaita siirtymiä (2014–2016) tekstiilijäte alkaa muodostaa maankuoren kaltaisia kerrostumia.
Riikka Keräsen teoksessa Hitaita siirtymiä (2014–2016) tekstiilijäte alkaa muodostaa maankuoren kaltaisia kerrostumia.
Janne Nabb
Riikka Keräsen teos Kivikokoelma (2016) koostuu muun muassa meriveden kovettamista styrox-paloista.
Riikka Keräsen teos Kivikokoelma (2016) koostuu muun muassa meriveden kovettamista styrox-paloista.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat