Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapellimestarivieras Christian Vásquez vieraalla maaperällä

Soitossa ei ollut koreografista liikkeen tuntua ja pulssia.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Christian Vasquez Tel Avivissa vuonna 2011.
Christian Vasquez Tel Avivissa vuonna 2011. Kuva: Juha Metso

Klassinen Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Christian Vásquez, kapellimestari, Tomas Nuñez-Garcés, sello. Šostakovitš, Kabalevski, Prokofjev.

Minkähän tähden Dmitri Šostakovitšin Juhla-alkusoitto (1954) piti päräyttää venezuelalaisen Christan Vásquezin johtaman HKO:n konsertin aluksi? Se on banaali, tyhjyyttään koliseva teos. Juhla-alkusoitto ilmentää sitä suurta riemua, jota neuvostoihmiset tuntevat ihanneyhteiskunnassaan – joka ei tosin ollut vielä toteutunut. Mutta juuri idealismia virallinen taidedoktriini, sosialistinen realismi, taiteelta vaatikin.

Formalismisyytöksiltä säästyneen Dmitri Kabalevskin toinen sellokonsertto (1964) noudattaa sosialistisen realismin kansan- ja yleistajuisia oppeja.

Sellokonsertto rakentuu melko kaavamaisesti kahden vastakohdan varaan: sellon melankolinen laulu vaihtelee sellon ja orkesterin aggressiivisen motorisen pörinän kanssa.

Sellokonsertto on selkeä, vaivattomasti vastaanotettava, soitinnukseltaan taidokas – ja melko lattea. Parasta oli HKO:n oman soolosellistin Tomas Nuñez-Garcésin Giacomo Rivolta -sellon jalo ja lämmin, vivahteikas melodiavirta ja hänen taiturilliset hyökkäyksensä.

Neuvostoajan tuotteita oli myös Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -sarja, jonka Vasquez oli koonnut kaikista kolmesta Prokofjevin Romeo ja Julia -sarjasta.

Romeo ja Julia on niin tuttua musiikkia, että uudesta esityksestä on lupa toivoa huippuhyvää. Nyt tulos oli hieman rutiinimainen. Usein Romeo ja Julia -sarjoja kuunnellessaan näkee sielunsa silmillä balettikohtauksia. Nyt esitys ei ainakaan minun mielestäni synnyttänyt visuaalisia assosiaatioita.

Soitossa ei ollut koreografista liikkeen tuntua ja pulssia. Siitä puuttui myös dramaattinen tragedian kosketus, vaikka se usein pauhasi mahtavasti ja soi värikkäästi.

Nopeasti maineeseen noussut, 1984 syntynyt Vásquez johtaa ja näyttää selvästi ja pitää musiikkia vahvassa liikkeessä. Tällä tekniikalla hän ei kuitenkaan saanut aikaan finessejä.

Olikohan Vásquez hieman vieraalla maaperällä?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat