Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yayoi Kusama teki pakkomielteistään kumouksellista taidetta

Hamin laaja näyttely perustelee vastaansanomattomasti, miksi Yayoi Kusamaa pidetään 60-luvun avantgarden keskeisenä taiteilijana

Kulttuuri
 
Yayoi Kusama
Yayoi Kusama Venetsian biennaalissa vuonna 1966, keskellä Narkissuksen puutarha -teostaan.
Yayoi Kusama Venetsian biennaalissa vuonna 1966, keskellä Narkissuksen puutarha -teostaan. Kuva: Yayoi Kusama

Kuvataide Yayoi Kusama: In Infinity 22.1.2017 saakka Hamissa (Eteläinen Rautatiekatu 8). Ti–su 11–19.

Yayoi Kusaman retrospektiiviä kiertäessä mieleen tulee Sigmund Freudin väite, että taiteessa on kyse sisäisten konfliktien jalostamisesta korkeampaan muotoon. Mielisairaalassa puolet elämästään viettänyt taiteilija on muuttanut pakko-oireensa taiteelliseksi kieleksi, joka on jo kuusi vuosikymmentä karttanut luokitteluja.

Hamin laaja, hyvin taustoitettu näyttely esittelee Kusaman teoksia 1940-luvulta tähän päivään.

Varsinkin teokset 1950- ja 60-luvuilta yllättävät radikaaliudellaan. Näyttelyn alkupuolen jälkeen ei enää ihmettele, miksi Kusamaa on pidetty 60-luvun avantgarden keskeisenä nimenä sekä poptaiteen ja minimalismin uranuurtajana. Loputtomaan toistoon ja epäinhimilliseen työmäärään liittyvä performatiivisuus avasivat käsitteellisiä ulottuvuuksia, joista nykytaide ammentaa yhä.

Erityisesti Kusaman läpimurtoteoksiin kuuluvat Infinity Nets -sarjan teokset, joissa kookkaat pinta-alat on peitetty pienillä käsin maalatuilla puoliympyröillä, tuntuvat vieläkin tuoreilta. Lukemattomilla pehmopeniksillä päällystetyissä teoksissa on yhä ajankohtaista feminististä sanomaa.

Varhaistuotannon purevuuden jälkeen myöhäisempi, läpimurron jälkeinen tuotanto vaikuttaa varsin säyseältä. Pilkuista tulee siistimpiä ja pinnoista pinnallisempia. Varsinkin äärettömyyksiä luovat peilihuoneet ovat näyttäviä, mutta eivät niin näyttäviä, että ne peittäisivät alleen hieman tuotteistetun sivumaun.

Yayoi Kusaman teos Ihmisten rakkaudesta (2015) on osa My Eternal Soul -maalaussarjaa, jota taiteilija on tehnyt vuodesta 2009.
Yayoi Kusaman teos Ihmisten rakkaudesta (2015) on osa My Eternal Soul -maalaussarjaa, jota taiteilija on tehnyt vuodesta 2009.

Tuoreimmista töistä kiinnostavin on vuonna 2009 aloitettu ja yhä työn alla oleva mammuttimainen maalaussarja My Eternal Soul, jossa Kusaman psykedeelinen värimaailma kohtaa tajunnanvirtamaisen, lähes primitivistisen maalauskielen.

Kusama on usein todennut, että hänen taiteensa on sairauden tuote ja lääke sitä vastaan. Se ei vähennä hänen taiteensa arvoa, mutta liittää siihen traagisen ulottuvuuden. Vaikka Kusaman taide on iloista ja leikkisää, parhaimmillaan jopa utooppista, sen taustalla on synkkä todellisuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat