Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ramy Essam tuo näyttämölle arabikevään lakoniset, kidutuksen kokeneet kasvot

Tahirin aukiolla satojatuhansia mielenosoittajia lauluillaan johtaneen Ramy Essamin tarinan voi kuulla nyt Teatteri Viiruksen lavalla.

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa
Ramy Essam laulaa ja kertoo tarinansa teatterin lavalla.
Ramy Essam laulaa ja kertoo tarinansa teatterin lavalla.

Teatteri Ramy – in the Frontline. Teatteri Viirus, Korjaamo. Näyttämöllä Ramy Essam, ohj. Maria Lundström, dramaturgia Marina Meinander, visuaalinen suunnittelu Janne Vasama, musiikki Ramy Essam. ★★★

”Voin edelleen kostaa kuolleiden toverieni puolesta, vallankumous elää, joka ikinen veripisara kannustaa meitä jatkamaan.” Näin sanoo arabikeväänä 2011 Kairossa Tahirin aukiolla etulinjassa taistellut ja satojatuhansia mielenosoittajia lauluillaan johtanut Ramy Essam.

Nyt hän haluaa laulaa ja kertoa tarinansa teatterin lavalla ilman turhia kommervenkkejä.

Kun Egyptin poliisi levitti tahallaan kuoliaaksi kiduttamansa Khaled Saidin kuvia sosiaaliseen mediaan, niin kansan viha leimahti. Vallankumous alkoi.

”On uskomatonta kuinka voimakkaita ihmiset voivat olla kun he liittyvät yhteen”, sanoo Ramy. Alas Hosni Mubarak -huudot olivat tabu, joita ei aikaisemmin olisi voinut lausua ääneen.

Aluksi Ramy näyttää kuvia perheestään ja piirtää kotikulmansa taustakankaan karttaan. Katsomme videopätkiä rajuista mellakoista, joissa machokulttuurin kasvatti Ramy on vain 22-vuotias.

Hän kertaa ”vihan perjantaista” 28. tammikuuta 2013 lähtien, miten aluksi nuorten miesten ”pelkkänä hauskanpitona” alkanut mellakointi kasvoi maaliskuussa barbaariseksi väkivallaksi, jonka armeija kukisti.

Nyt emme katsele sohvanpohjalla uutispuuroa. Juuri nyt näyttämöllä on mellakat kokenut, karismaattinen ja rouheasti laulava Ramy Essam. Yhden ihmisen tarina ja sen tuska piirtää tarkan kuvan koko yhteiskunnalliseen sekasortoon päätyvästä arabikeväästä.

Ramy jaksaa valaista tapahtumat paisuttelematta, lähes lakonisesti. Se sattuu, mutta viesti menee perille.

Kertoessaan omasta kidutuksestaan Ramyn ääni ei vapise. Mutta katsojan mieli vapisee. Kännykkävideon kuvat tämän ruhjotuista kasvoista ja syvään ruoskitusta selästä porautuvat syvälle.

Vielä viisi vuotta sitten, arabikevään aikoihin, väkivalta tuntui täältä pohjolasta käsin kaukaiselta. Nyt sen uhka leijuu koko Euroopan yllä. Tätäkö me haluamme, tuntuu Ramy kysyvän. Nuorten miesten uhosta on lyhyt matka hallitsemattomasti repeävän väkivallan kierteeseen.

Nyt Essam on maanpaossa Malmössa. Edelleen taistelu demokratian puolesta kotimaassaan, joka perustuu korruptiolle ja maskuliiniselle väkivallalle, on hänelle ainoa mahdollisuus. Ramy uskoo, että vaikka arabikevät epäonnistui, niin siinä kylvettiin vapauden siemen, jonka seuraava sukupolvi lunastaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat