Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viggo Wallensköldin taiturimainen näyttely pakottaa katsomaan erilaisuutta

Taidesalongin näyttely todistaa Wallensköldin ottaneen maalarina aimo harppauksen eteenpäin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Viggo Wallensköld: Baby, 2016 ja Kreivitär (1), 2016, öljy kankaalle.
Viggo Wallensköld: Baby, 2016 ja Kreivitär (1), 2016, öljy kankaalle.

Kuvataide. Viggo Wallensköldin maalauksia Taidesalongissa (Bulevardi 3) 16.10. saakka. Ti–la 10–17, su 12–17.

Viggo Wallensköld (s. 1969) on raivannut itselleen oman, tyyliltään ja aihepiiriltään selvästi erottuvan tontin suomalaisen taiteen kentässä. Kuten tämänkin näyttelyn runsaus osoittaa, hän viihtyy tontillaan ja jalostaa tuttuja teemojaan sen sijaan että laajentaisi aluettaan.

Maalauksissa toistuva aihe on ihminen, mutta yleisistä normeista poikkeavana ja joko sosiaaliselta asemaltaan, ruumiinrakenteeltaan tai sukupuoliselta identiteetiltään erilaisena ja epäselvänä. Aiheisiin kuuluvat myös veistettyjen rintakuvien ja elävien ihmisten oudot ja hieman epämukavan oloiset hybridit.

Wallensköld näyttää, että on olemassa kaikenlaisia ihmisiä, mutta hänen taiteessaan ei ole kyse pelkästään erilaisuuden esittämisestä. Toisen kohtaamiseen liittyvät vahvat ja joskus vaikeatkin tunteet ovat oleellinen osa hänen teostensa sisältöä. Katso ihmistä, Wallensköld kehottaa.

Mutta Wallensköldin teokset ovat myös maalauksia, ja maalarina hän näyttää nyt ottaneen aimo harppauksen eteenpäin. Teokset ovat suuria ja leveästi maalattuja. Niiden suurpiirteisyys on bravuurimaista ja psykologisesti tarkkaa.

Vahva, tummiin maaväreihin painottuva väriasteikko yhdistettynä satavuotiaan Taidesalongin hiljaisiin huoneisiin tuo mieleen myös jotain museomaista. Vaikutelmaa korostaa Wallensköldin tapa sommitella maalauksensa klassisten muotokuvien tai vanhojen valokuvien tapaan. Kuva-aihe on tavallisesti keskellä, suoraan edestä nähtynä. Ympäröivä miljöö sen sijaan on esitetty vain viitteellisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat