Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valenorsu ja nurin käännetty maalaus: Helsinkiläisten gallerioiden pohjoismaiset viikot tarjoavat aivoja haastavan näyttelykierroksen

Roland Persson, Håkan Rehnberg ja Kristján Gudmundsson tuovat Helsinkiin visuaalisesti ja käsitteellisesti mehevää taidetta Ruotsista ja Islannista.

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä / HS
Ruotsalaistaiteilija Roland Persson valaa eläimiä silikoniin – paitsi pikkulintuja, myös norsun.
Ruotsalaistaiteilija Roland Persson valaa eläimiä silikoniin – paitsi pikkulintuja, myös norsun. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Kuvataide Roland Persson & Marlon Wobst: Animal Farm 23.10. saakka galleria Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10), Håkan Rehnberg: An Act Within An Act 23.10. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5) ja Kristján Gudmundsson: Olympic Drawings 23.10. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43).

Jos tällä hetkellä vilkaisee Helsingin päägallerioiden tarjontaa, saattaa huomata erikoisen yhteensattuman. Kolme keskeistä galleriaa esittelee yhtä aikaa nimekkäitä pohjoismaisia taiteilijoita.

Kyseessä ei tosin ole täysi sattuma. Taustalla on yritys herätellä näyttelyvaihtotoimintaa, joka 1990-luvun puoliväliin asti kävi aktiivisena Pohjoismaiden välillä. Skandinaavitaiteilijoita näki täällä enemmän, ja vastaavasti suomalaisille ovet olivat auki muualle Pohjolaan. Sitten katse kääntyi muualle ja vaihtotoiminta hiipui.

Elvytysyritys on tervetullut, sillä vaikka vaihto ei ole vielä täysin pyörähtänytkään käyntiin, sen ansiosta suomalaisyleisö pääsee nyt tutustumaan kolmeen hyvin kiinnostavaan tekijään.

Kovinkaan suuria yhteyksiä näyttelyiden väliltä ei kannata etsiä. Kolme erilaista näyttelyä tarjoaa meheviä visuaalisia yllätyksiä ja käsitteellisiä oivalluksia. Katsojalta kaikki vaativat paljon.

Helsinki Contemporaryssa silmä kiinnittyy ensimmäisenä aidon kokoiseen täytettyyn elefanttiin. Vilkaisu teosluetteloon kuitenkin hämmentää: sen mukaan norsu on silikonia.

Jussi Tiainen
Roland Perssonin silikonielefantin malli löytyi huutokaupasta. Teos Hope and Glory on vuodelta 2013.
Roland Perssonin silikonielefantin malli löytyi huutokaupasta. Teos Hope and Glory on vuodelta 2013.

Ja kyllä, se ja kaikki muut ruotsalaistaiteilija Roland Perssonin (s. 1963) täytetyiltä eläimiltä näyttävät installaatiot ovat itse asiassa valettu silikonista. Huikean tarkasta materiaalinkäytöstä tulee mieleen Antti Oikarisen arkiesineitä imitoivat puuveistokset, mutta suuremmassa mittakaavassa.

Perssonin teokset häilyvät kiinnostavasti luonnollisen ja luonnottoman rajamailla. Saksalaisen Marlon Wobstin (s. 1980) rujonkauniit, arkisen intiimit maalaukset ovat silikonieläimille erikoinen mutta toimiva kumppani.

Angel Gil
Håkan Rehnbergin maalausten huikea visuaalinen efekti on luotu maalia poistamalla. Kuvassa öljymaalaus Untitled, 2015.
Håkan Rehnbergin maalausten huikea visuaalinen efekti on luotu maalia poistamalla. Kuvassa öljymaalaus Untitled, 2015.

Forsblomin päänäyttelytilaa hallitsee Ruotsin tunnetuimpiin taiteilijoihin kuuluva Håkan Rehnberg (s. 1953). Hänet näyttely esittelee eräänlaisena käänteisenä Jackson Pollockina: maalin roiskimisen sijaan hänen maalauksensa perustuvat maalikerrosten poistamiseen. Syntyvä efekti on erikoinen, sillä maalipinta näyttää kuin se olisi käännetty nurin. Kerroksellisuus ja ovela värinkäyttö tuo litteään kaksiulotteiseen pintaan huikeaa kolmiulotteisuutta.

Orgaanisia maalauksia tasapainottaa vähintään yhtä ovela veistos. Kun kuivakkaan modernistiselta näyttävää alumiinirakennelmaa katsoo oikeasta kulmasta, se peittää osan itsestään, jolloin kolmiulotteinen veistos muuttuu osin kaksiulotteiseksi.

Jussi Tiainen
Grafiittiharkkojen ja painonnostotangon rinnastus on visuaalisesti tyylikäs ja käsitteellisesti haastava. Kuvassa Kristján Gudmundssonin Olympic Drawing – Women's Weightlifting (2012).
Grafiittiharkkojen ja painonnostotangon rinnastus on visuaalisesti tyylikäs ja käsitteellisesti haastava. Kuvassa Kristján Gudmundssonin Olympic Drawing – Women's Weightlifting (2012).

Galerie Anhava taas esittelee islantilaisen käsitetaiteen johtohahmoihin kuuluvan Kristján Gudmundssonin (s. 1941) uusia teoksia. Piirtämisen rajoista kiinnostunut ääriminimalisti on luonut ”olympiapiirroksia”, joissa grafiittiharkoista muodostuneet kolmiulotteiset viivat rinnastuvat urheiluvälineisiin.

Rinnastus on käsitteellisesti haasteellinen ja visuaalisesti elegantti. Siinä on myös hienovaraista huumoria, joka näyttäytyy itseironisena kommenttina käsitetaiteen teennäisyyttä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat