Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asetelmamaalaukset ovat kaikkea muuta kuin tylsiä – ne ovat aikansa peili

Sinebrychoffin syksyn päänäyttely vie 1600-luvun Hollantiin.

Kulttuuri
 
Gustavianum
Asetelmamaalarit kuvasivat kukkia valokuvamaisen tarkasti. Jacob Marrelin asetelma on 1600-luvulta.
Asetelmamaalarit kuvasivat kukkia valokuvamaisen tarkasti. Jacob Marrelin asetelma on 1600-luvulta. Kuva: Gustavianum

Kuvataide Asetelma: Elämä tarjottimella 31.12. saakka Sinebrychoffin taidemuseossa (Bulevardi 40). Ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17.

Jos kuvataiteen tylsimmästä genrestä tehtäisiin äänestys, asetelmamaalaus sijoittuisi varmaan kärkisijoille. Tylsyys on kuitenkin kaukana Sinebrychoffin syksyn päänäyttelyssä, joka osoittaa, että asetelmat kertovat ajastaan enemmän kuin ensisilmäyksellä näyttää.

Näyttely keskittyy pääasiassa 1600-luvun hollantilaiseen asetelmamaalaukseen, joskin mukana on myös teoksia Italiasta ja Espanjasta. Juuri 1600-luvun Hollannissa asetelmamaalaus nousi kukoistukseensa, kun Aasian-kaupan rikastuttama porvaristo nousi kirkon ja valtion rinnalle taiteen merkittävimpien ostajien joukkoon.

Yltäkylläisten asetelmien tarkoituksena oli esitellä omistajiensa vaurautta. Samalla niihin kiteytyi huomattava määrä tietoa 1600-luvun elämästä ja historiallisesta murroksesta. Ne ovat ikään kuin aikansa peilejä, jotka heijastavat omistajiensa maailmaa. Harkittu näyttely auttaa näkemään, mitä kukkakimppujen ja ruokakasojen taakse kätkeytyy.

Löytöretket ja uudet kauppasuhteet laajensivat eurooppalaisten maailmankuvaa ja toivat tarjolle uusia ja eksoottisia luksustuotteita, kuten sitrushedelmiä ja pähkinöitä. Appelsiini oli oman aikansa Rolex, merkki omistajansa varallisuudesta. Tulppaaneista hollantilaiset innostuivat niin, että syntyi taloushistorian ensimmäinen hintakupla. Intohimojen kohteet näkyvät myös asetelmissa.

Yltäkylläisyyden ohella asetelmamaalauksissa arvostettiin taiteilijoiden illusionistista kykyä kuvata erilaisia materiaaleja. Kankaiden tekstuurit, metallin heijastukset, persikan nukka ja kukkien hauraat terälehdet opittiin kuvaamaan tarkkuudella, joka yhä tänä päivänä hakee vertaistaan.

Erityisen kiinnostavia maalauksista kuitenkin tekee niihin kätketyt symboliset viestit.

Usein ne muistuttavat maallisen mammonan katoavaisuudesta: kalliissakin hedelmässä voi nähdä hometta, ja tarkkasilmäinen löytää kukkakimpusta hyönteisen.

Kimmo Brandt
Heikki Marila: Kukat XIII, öljymaalaus, 2009.
Heikki Marila: Kukat XIII, öljymaalaus, 2009.

Asetelmamaalauksen pioneereihin kuuluvan Pieter Aertsenin mainiossa maalauksessa uskottomuutta symboloiva kurpitsa taas selittää vihanneskauppiaiden flirttailevaa kanssakäymistä.

Näitä viestejä näyttelyn olisi suonut avaavan enemmänkin.

Vanhan taiteen ohella näyttelyyn kuuluu muutama suomalainen nykytaideteos. Iiu Susiraja, Heikki Marila ja kumppanit osoittavat, että asetelma voi yhä kertoa nykyajasta yllättävän paljon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat