Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikko irstautensa vankina

Kulttuuri
 
Gérard Depardieu esittää ryvettynyttä poliitikkoa.
Gérard Depardieu esittää ryvettynyttä poliitikkoa.
Arvio: elokuva
Abel Ferrara: Welcome to New York. Future Film. 120 min.

Amerikkalainen Abel Ferrara on kuvannut ennenkin syntisäkkejä, muun muassa pääteoksessaan Paha poliisi (1992). Welcome to New Yorkin päähenkilö pohjautuu todellisen henkilöön, ranskalaiseen Dominique Strauss-Kahniin.

Sosialistipoliitikko Strauss-Kahn erosi Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtajan tehtävästä vuonna 2011 skandaalin seurauksena. Häntä syytettiin hotellisiivoojan raiskausyrityksestä. Strauss-Kahnin oli arveltu asettuvan presidenttiehdokkaaksi seuraavana vuonna.

Elokuvan alussa on pitkät tekstit, joissa todetaan, että se on fiktiota, ja että kukaan ei tiedä varmasti, mitä hotellihuoneessa todella tapahtui. Elokuvan päähenkilön nimeksi on vaihdettu Devereaux.

Welcome to New York

(Welcome to New York)

Ohjaaja: Abel Ferrara

Pääosissa: Gerard Depardieu

USA

draama

Kesto: 120

Kohtaaminen siivoojan kanssa tulee puolen tunnin kohdalla. Siihen saakka Ferrara piirtää Devereaux'sta kuvaa niljakkaana sikailijana. Puuhailu prostituoitujen paraatin kanssa päihittää pehmopornot. Tuskinpa Ferrara voi tietää niidenkään tapahtumien todenperäisyyttä.

Suurin osa parin tunnin kestosta kuvaa Devereaux'ta oikeuslaitoksen ja julkisuuden rattaissa. Pidätysmuodollisuudet näytetään yhtä yksityiskohtaisesti kuin orgiat.

Devereaux'ta näyttelee Gérard Depardieu, jonka kansainvälinen maine tahrautui, kun hän ryhtyi venäläiseksi ja Putinin kaveriksi pakoillakseen Ranskan veroja.

Siksi näyttelijän puheet alkuun liitetyssä haastattelupätkässä vaikuttavat hieman kaksinaismoralistisilta. Depardieu ilmoittautuu anarkistiksi ja individualistiksi ja sanoo ottaneensa roolin, koska vihaa poliitikkoja.

Mutta Devereaux'n roolissa Depardieu ei säästele itseään. Hän murisee ja örisee irstaillessaan läskit hytkyen.

Welcome to New York ei juuri viihdytä. Se on paikoin pitkäveteinen ja toisinaan vähän inhottava. Päällisin puolin se näyttää vain vallan tuoman turmeluksen pinnallisesti.

Toisaalta Ferrara taitaa suhtautua ihmishirviöönsä kumman hellästi. Pahan poliisinkin teho perustui siihen, että Ferrara tunsi empatiaa aina lankeavaa antisankariaan kohtaan.

Luontonsa vangiksi jäänyt Devereaux alkaa vähitellen vaikuttaa säälittävältä. Lopussa Ferrara panee hänet katsomaan kameraan, katsojaan, kuin kysymään, eikö meissäkin piile pimeys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat