Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekoäly itää fiksussa tieteiselokuvassa

Kulttuuri
 
Arvio: dvd-elokuva
Gabe Ibáñez: Automata. Future Film. 105 min.
Antonio Banderas esittää vakuutustarkastajaa.
Antonio Banderas esittää vakuutustarkastajaa.

Nykyään valkokankaat pursuavat tieteistarinoita, mutta Automata on harvinaisuus. Toisin kuin lajityypin valtavirta keskenkasvuisine supersankarifantasioineen, Automata on fiksu, jopa mietteliäs elokuva.

Amerikkalaisiin tuotantoihin verrattuna espanjalainen ohjaaja Gabe Ibáñez on työskennellyt pikkurahalla, mutta osannut venyttää pennejä. Viime vuonna ensi-iltansa saanut Automata näyttää vakuuttavalta.

Ibáñez ammentaa tieteiselokuvien pitkästä perinteestä avoimesti ja kunnioittavasti. Vuoden 2044 rähjäinen kaupunki muistuttaa Blade Runnerin futuristista film noir -maisemaa, jossa suuryritys vehkeilee.

Myös Automatan robottiteema liippaa läheltä Blade Runneria, mutta myös monta muuta teosta. Robottien työvoima pitää pystyssä aurinkomyrskyjen tuhoamaa maailmaa. Niiden turvasäännöt muistuttavat kirjailija Isaac Asimovin robotiikan sääntöjä.

Roboteissa itävä tekoäly on taas aiheena hyvin lähellä ruotsalaista tv-sarjaa Hubotit – melkein ihmisiä. Automata on sitä huomattavasti toiminnallisempi.

Tekoälystä on tullut vakavan tieteiselokuvan perusaihe. Siihen törmää Automatan päähenkilö Jacq Vaucan, liki loppuunpalanut vakuutustarkastaja, jonka vaimo on viimeisillään raskaana.

Harva tähti suostuisi näyttelemään yhtä riutunutta sankaria. Kaljuksi ajeltua Antonio Banderasia on aluksi vaikea tunnistaa.

Loppupuolella vaihdetaan maisemaa, lähdetään kaupungista autiomaahan ja siirrytään länkkäritunnelmiin. Molemmissa tarinaa etenee ripeästi. Teemat ja toiminta kietoutuvat luontevasti kuin hirttoköyden säikeet.

Aivan lopussa tarina kasvaa vielä elämän moninaisuuden ylistykseksi. Vain ympäristöaihe jää ihmetyttämään. Miksi Ibáñez on pannut auringon tuhoamaan maailman, kun tarjolla olisi ollut ihmisen aiheuttama ajankohtainen ilmastonmuutos?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat