Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karsinasta kauppaan -dokumentti on luomulihan puolustuspuhe – katso dokumentti HSTV:ssä

Kulttuuri
 
Arvio: dokumentti
Karsinasta kauppaan. Ohjaus Marika Väisänen. Napafilms, 2015.

Karsinasta kauppaan -dokumentti on luomulihan puolustuspuhe. Katso dokumentti yltä ja ohessa myös Veli-Pekka Lehtosen arvio dokumentista.

Karsinasta kauppaan on tyylikäs dokumenttielokuvien sarja kanan- ja siankasvatuksesta Suomessa. Komeaa elokuvassa on se yksinkertainen tapa, jolla aihetta lähestytään, sekä idean tasolla että toteutuksen osalta.

Dokumenttisarjaa mainostetaan myös interaktiivisena, mikä on turhan voimakkaasti sanottu. Katsoja ei voi vaikuttaa sarjan sisältöön – vain elokuvien katsomisjärjestykseen. Seuraat ensin kanaa tai sikaa, tutustut ensin free range -lihasikalaan tai luomuemakkosikalaan.

Elokuva esittelee kanan tarinan virikehäkki- ja luomukanaloissa. Kana syntyy, munii ja teurastetaan. Myös uros- ja naarassikoja seurataan erilaisissa kasvatusoloissa. Sika syntyy, lihoo ja teurastetaan. Lähdetään siis aivan perusteista.

Kannattaa huomata, että kuvissa ei juuri näy ihmisiä, puhuvia päitä ei kuulla, eikä ihmiskasvoja mukana ole muutenkaan. Elokuvan näkökulma on eläimen, ei teollisuuden eikä maatilatalouden, ei kokin eikä ruokailijan.

Napafilms OY
Dokumenttielokuva Karsinasta kauppaan esittelee kanan tarinan virikehäkki- ja luomukanaloissa. Jättämällä asiantuntijahaastateltavat ulos elokuvasta, se nousee tavanomaisen lihansyöntikeskustelun ja alan eettisten kiistojen yläpuolelle.
Dokumenttielokuva Karsinasta kauppaan esittelee kanan tarinan virikehäkki- ja luomukanaloissa. Jättämällä asiantuntijahaastateltavat ulos elokuvasta, se nousee tavanomaisen lihansyöntikeskustelun ja alan eettisten kiistojen yläpuolelle.

Elokuvantekijät kertovat faktoja sika- ja kanataloudesta tekstiplanssein. Elokuvaa elävöittää myös animaatio, joka sekä yhdistää erillisiä osia että keventää yleisilmettä. Tyylilaji ja kuvavalinnat ei tietenkään ole sattumaa.

Jättämällä puhuvat päät eli arvattavat asiantuntijahaastateltavat ulos elokuvasta, elokuva nousee tavanomaisen lihansyöntikeskustelun ja alan eettisten kiistojen yläpuolelle.

Tuotantoyhtiö Napafilmsin valmistama elokuvasarja on Marika Väisäsen ohjaama. Käsikirjoitus on Väisäsen ja Liisa Juntusen. Kuvaajana on toiminut Sari Aaltonen. Sarja on toteutettu osana Dox-net-hanketta.

Lihateollisuudessa eläimen rooli on tulla tapetuksi, mutta tähän elokuvaan valitut kuvat ovat maltillisia eikä suurempaa šokkivaikutelmaa synny.

Voi olla, että elokuva on monien mielestä hurjimmillaan niinä hetkinä, jolloin eläimen silmät tuijottavat kysyvästi kohti kameraa ja kuvaajaa.

Mitä pidemmälle elokuvan tarinat etenevät, eläimet jäävät tarinoissa sivurooliin. Etualalle nousee elinympäristö, ihmisen rooli. Samalla käy ilmi se, mitä elokuvantekijät ovat olleet hakemassa.

Teräksiset hautomot, häkkien ketjut ja ahtaat karsinat vertautuvat elokuvasarjassa luomutilojen vapauteen ja vehreyteen, joissa eläin saa toteuttaa luontaisia viettejään.

Ei ole kahta kysymystäkään siitä, etteikö Karsinasta kauppaan olisi luomutilojen puolustuspuhe.

Dokumentti on katsottavissa tämän artikkelin yhteydessä. Suora linkki on hs.fi/karsinastakauppaan.

Karsinasta kauppaan -dokumentti katsottavissa nyt HS.fi:ssä
Karsinasta kauppaan -dokumentti katsottavissa nyt HS.fi:ssä
Tiedätkö sinä miten ruokasi elää? Ohjaaja Marika Väisäsen tuotantoeläinten elinolosuhteita kartoittava Karsinasta kauppaan –dokumentti on nyt katsottavissa HS:n verkkosivuilla. Tässä lyhyt traileri Napafilmsin tuottamasta dokumentista. Koko dokumentti on katsottavissa osoitteessa hs.fi/karsinastakauppaan.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat