Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tylsä Maija Mehiläinen on täynnä sokerista elämänviisautta

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Maija Mehiläinen -elokuva on tehty varman päälle.
Maija Mehiläinen -elokuva on tehty varman päälle.

Maija Mehiläinen (Maya the Bee Movie), ohjaus Alexs Stadermann, suom. ääninä Sara Forsberg, Vincent Kinnunen, Mika Eirtovaara, Aukusti Annala. 89 min, S.

Neuvokas pikku Maija Mehiläinen on useimmille tuttu japanilaisesta animaatiosarjasta, jota on Suomenkin televisiossa uusittu ahkerasti 1980-luvulta lähtien. Sarja oli erityisen suosittu Keski-Euroopassa, missä hahmon juuret ovat.

Maija Mehiläisen loi vuonna 1912 saksalais-itävaltalainen kirjailija Waldemar Bonsels. Muun muassa natsien aatteita kompannut Bonsels kuvasi faabelissaan äärimmäisen militarisoitua ihanneyhteiskuntaa, josta omapäinen ja sääntöjä kyseenalaistava Maija etsi –  ja löysi – paikkansa.

Myöhemmissä versioissa tarinan sotaisia painotuksia on vähennetty, ja tuoretta Maija Mehiläinen -elokuvaa kauemmas Bonselsin fasistisehkosta eetoksesta tuskin pääsee. Sen viesti on nykyaikaisen laimea: Ole oma itsesi, niin yhteiskunta hyväksyy sinut. Sitäkin tärkeämpi opetus on, että kaikki voivat olla kavereita, jopa veriviholliset herhiläiset ja mehiläiset.

Suomeksi puhuttu tietokoneanimaatio on saksalaista tuotantoa ja lainaa visuaalisen tyylinsä japanilaisesta tv-animaatiosta. Elokuvana se ei ole kovin hääppöinen.

Animaatiotyö on pari askelta television tusinasarjoja parempaa, mutta ei erityisen sujuvaa. Ääninäyttelijöistä ainoastaan Maijaa esittävä Youtube-sensaatio Sara ”Smoukahontas” Forsberg tuntuu ottavan työnsä tosissaan.

Muutoin elokuva pelaa niin varman päälle kuin voi. Juoni on yksinkertainen ja täynnä sokerista elämänviisautta, eikä se sisällä mitään mikä voisi mennä yli naperoiden hilseen. On vaikea uskoa, että monikaan lapsi oikeasti kaipaa tällaista.

Siispä varoituksen sana myös nostalgisuuden puuskassa teatteriin eksyneille vanhemmille: Maija Mehiläinen ei ole mikään koko perheen elokuva. Se ei tee mikroskooppisintakaan elettä viihdyttääkseen aikuista.

Matti Koskinen

Suomeksi puhuttu tietokoneanimaatio on saksalaista tuotantoa.
Suomeksi puhuttu tietokoneanimaatio on saksalaista tuotantoa.
Maijan ääninäyttelijänä toimii Sara Forsberg.
Maijan ääninäyttelijänä toimii Sara Forsberg.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat