Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gabriel Byrne kuuntelee ja keskustelee ristiriitojen keskellä norjalaiselokuvassa

Kulttuuri
 
jacob ihre / motlys
Isabelle Huppert näyttelee äitiä, jolla on vahvempi tarve lähteä kuin olla aloillaan.
Isabelle Huppert näyttelee äitiä, jolla on vahvempi tarve lähteä kuin olla aloillaan. Kuva: jacob ihre / motlys

Draama Louder Than Bombs, ohjaus Joachim Trier, päärooleissa Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Devin Druid, Amy Ryan, ikäraja 12, kesto 109 min.

Norjalainen elokuvaohjaaja Joachim Trier on kuin onkin kaukaista sukua tanskalaiskollegalleen Lars von Trierille, mutta yhtäläisyyksien etsiminen sillä perusteella on tietenkin keinotekoista. Silti Joachim Trier (s. 1974) nimenomaan edustaa vahvasti pohjoismaisen taide-elokuvan uutta sukupolvea ja ajattelua, kuten teki tanskalaisten Trier aikoinaan.

Louder than Bombs

Draama

(Louder than Bombs)

Ohjaaja: Joachim Trier

Norja

Vuosi: 2015

Rooleissa: Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg, Devin Druid, Amy Ryan

Kun vanhempi Trier on halunnut repiä, nuorempi Trier pyrkii eheyttämään, sekä visuaalisesti että temaattisesti. Uusin Louder Than Bombs purkaa perheen osiin mutta kokoaa sen uudelleen siististi pala palalta.

Louder Than Bombs on vasta kolmas Trierin pitkä elokuva, mutta siinä on jo vakuuttava kansainvälinen tuotantotiimi, ja kielikin on englanti. Päärooleissa näyttelevät kuusikymppiset tähdet, irlantilaissyntyinen Gabriel Byrne ja ranskalainen Isabelle Huppert.

Trierin aisaparina on sekä tässä että aiemmissa elokuvissa hänen maanmiehensä, käsikirjoittaja Eskil Vogt, joka puolestaan onnistui omassa debyyttiohjauksessaan Blind.

Louder Than Bombs -elokuvan perhe on kriisissä äidin (Huppert) kuoltua auto-onnettomuudessa. Isä (Byrne) on jäänyt yksin kahden pojan kanssa. Vanhempi Jonah ( Jesse Eisenberg ) luo jo omaa yliopistouraa ja seuraa alkukohtauksessa ensimmäisen lapsensa syntymää. Nuorempi Conrad ( Devin Druid ) on vielä kotonaan kipuileva teini, jonka kanssa isä yrittää selviytyä.

Äiti oli ammatiltaan sotakuvaaja ja kävi usein vain kääntymässä perheen arjessa. Hän oli poissaoleva jo ennen kuolemaansa.

Trier ja käsikirjoittaja Vogt kutovat taitavasti mukaan jokaisen perheenjäsenen näkökulman, myös äidin, joka on istutettu pehmeästi elokuvan kerrontaan. Conradista puolestaan avautuu teini-ikäisen tajunta, joka isän ja opettajien silmin näyttää huolestuttavalta, mutta jossa sittenkin mittakaava on vielä pieni. Verrattuna vaikka isoveljeen, jonka vastuu on juuri kasvanut ratkaisevasti oman isyyden myötä.

Tässä tekijät osoittavat olevansa ajan hermolla.

Näkökulmilla pelaaminen ja eri todellisuuksien vaihtelu on keino, jota on nähty erityisen paljon viime vuosien tv-draamoissa, muun muassa The Affair -sarjassa. Tai Terapiassa-sarjassa, jossa juuri Gabriel Byrne näytteli psykoterapeuttia.

Byrnen rooli on Louder Than Bombsissa samankaltainen, sillä tässäkin hän on kuunteleva, keskusteleva mies, joka painii omissa ristiriidoissaan. Terapiassa-sarjasta on tuttu myös näyttelijä Amy Ryan, joka tässä näyttelee opettajaa ja isän naisystävää.

Nykydraamassa on meneillään suuri kyseenalaistamisen kausi, jonka jälkeen yhden päähenkilön draamat saattavat menettää uskottavuuttaan. Jokaisella ihmisellä on oma totuutensa, eikä ketään pidä yksioikoisesti tuomita tai syyllistää muiden henkilöiden toimesta.

Louder Than Bombs vertautuu kiinnostavasti tuoreeseen Ingrid Bergman -dokumenttiin, jossa aikuiset lapset vakuuttavat ymmärtävänsä äitinsä ratkaisuja. Myös Trierin elokuvassa sotakuvaajaäiti haluaa olla jatkuvasti liikkeessä mutta myös palata perheensä luo.

Ehkä aika alkaa vasta nyt olla kypsä naishahmoille, joilla on vahvempi tarve lähteä kuin pysyä aloillaan.

Trierin elokuvan rauhallisen pinnan ja hiljaisten hetkien alla käy yksityiskohtien kuhina. Kaikki on korostetun konkreettista, myös tunteet ja jopa unijaksot. Henkilöiden ajatuskulkuja on helppo seurata, mutta se vaatii keskittymistä.

Erityisen hienosti Trier onnistuu kuvatessaan veljesten suhdetta.

Loppupuolella elokuvan kokoava ajatus tuntuu jo katoavan, mutta se palaa kuvaan lopussa, kun perheen miehet löytävät keskenään harmonian.

Elokuvan irralliselta vaikuttava nimi on lainattu The Smiths -yhtyeen kokooma-albumista, joka ilmestyi vuonna 1987.

Isä (Gabriel Byrne) ja poika (Devin Druid) yrittävät selviytyä.
Isä (Gabriel Byrne) ja poika (Devin Druid) yrittävät selviytyä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat