Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Atomin paluu kertoo Olkiluoto 3:n tarinan – ydinvoiman uudestisyntyminen tuotti pannukakun

Kulttuuri
 
jussi eerola
Olkiluoto 3 rakentuu dokumentissa kuin ihmeen kaupalla.
Olkiluoto 3 rakentuu dokumentissa kuin ihmeen kaupalla. Kuva: jussi eerola

Dokumentti Atomin paluu. Ohjaus Mika Taanila ja Jussi Eerola, ikäraja 7, kesto 109 min.

Ydinkatastrofi.

Atomin paluu

Dokumentti

Ohjaaja: Mika Taanila, Jussi Eerola

Suomi

Vuosi: 2015

Kesto (min): 109

Ikäraja: 7

Sillä sanalla voisi kuvata Suomen kolmatta ydinvoimalaa, jonka piti valmistua vuonna 2009. Näillä näkymin se aloittaa sähköntuotannon loppuvuodesta 2018. Hanke viivästyi viivästymistään. Nyt rakennuttaja, suomalainen Teollisuuden Voima TVO vaatii ydinreaktorin toimittajalta, ranskalaiselta Areva-yhtiöltä oikeudessa yli kahta miljardia euroa.

Mitä tapahtui?

Muun muassa tähän kysymykseen elokuvantekijät ja vanha aisapari Mika Taanila ja Jussi Eerola etsivät vastausta liki kaksituntiseksi paisuneella dokumentillaan Atomin paluu.

Eikä sekään riitä.

Elokuvan nimi on herkullisen osuva: Olkiluoto 3:n piti olla ensimmäinen uusi ydinvoimala länsimaissa sitten Tšernobylin. Ikävä tapahtuma oli jätetty taa, ihminen sai taas rauhallisin mielin halkoa atomeja.

Taanila ja Eerola hyppäävät mukaan lokakuusta 2004 lähtien: TVO myy hankkeen pienelle Eurajoen kunnalle, aiempien ydinvoimaloiden jatkoksi. Herrat puhkuvat optimismia, Arevan toimitusjohtaja vertaa rakennusta pokkana Eiffel-torniin ja Milanon Duomoon: Olkiluoto 3 on teknisesti yhtä edistyksellinen kuin edellinen aikanaan, ja valmistuu vain murto-osassa jälkimmäisestä!

Atomin paluu on taiteellisesti kunnianhimoinen teos ja Ars Fennicalla toukokuussa palkitun Taanilan ensimmäinen kokoillan elokuva. Taanilaa ovat aina kiehtoneet ihmisten ja koneiden kohtaaminen, teknologian kasvava ylivalta ja tieteisutopiat. Atomin paluunkin hän avaa aivan kipeällä vanhalla yhdysvaltalaisanimaatiolla, joka pyrkii näennäisesti selittämään atomienergian mekanismin.

Komeissa, nopeutetuissa yökuvissa miehet uurastavat työmaalla kuin muurahaiset pesässä ja valtava insinöörien taidonnäyte rakentuu kuin ihmeen kaupalla. Kaiken yhdessäpitävänä voimana toimii suomalaisen avantgarde-yhtye Pan Sonicin sähköistävä, ufomaisesti rahiseva äänimaisema.

Atomin paluu pyrkii myös puolueettomaksi journalistiseksi selvitykseksi, mutta epäonnistuu tässä tehtävässään. Tekijät nostavat esille liikaa henkilöitä ja epäkohtia halpatyövoimasta yritys- ja kuntapolitiikan sekoittumiseen. Moni asia saa vain pintapuolisen käsittelyn. Hirviöelokuvien ja Fukushiman maanjäristyksen kaltaisilla klipeillä ohjaillaan katsojaa ydinvoimakriittiseen suuntaan, tietenkin.

Päähenkilöiksi nousevat lopulta TVO:n entinen varatoimitusjohtaja, teflonpintainen supliikkimies Rauno Mokka sekä TVO:n sähköteknikko Arto Lauri. Lauri on tarinan Don Quijote, joka yrittää kaikin keinoin todistaa ydinvoiman haitallisuuden luonnolle ja ihmisille.

Vaikka projekti jatkuu, elokuva loppuu tietyllä tavalla kuin seinään. Olkiluoto 3, myyttien Khimaira-olennon veroinen monipäinen sekasikiö, uuvutti lopulta myös elokuvantekijät.

Jussi Partanen
Olkiluoto Ydinvoimala OL 3 korkeapaineturbiini maaliskuussa 2013.
Olkiluoto Ydinvoimala OL 3 korkeapaineturbiini maaliskuussa 2013.
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Atomin paluu -dokumenttielokuvan Ohjaajat Mika Taanila ja Jussi Eerola (oik.).
Atomin paluu -dokumenttielokuvan Ohjaajat Mika Taanila ja Jussi Eerola (oik.).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat