Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteen taksiin mahtuu koko maailma

Berliinin elokuvajuhlilla palkittu iranilaiselokuva on vuoden tapauksia.

Kulttuuri
 
Cinema Mondo
Jafar Panahilta on kielletty elokuvanteko Iranissa. Panahi kuitenkin tekee elokuvia. Taxi Teheran tapahtuu taksissa, jota Panahi itse ajaa.
Jafar Panahilta on kielletty elokuvanteko Iranissa. Panahi kuitenkin tekee elokuvia. Taxi Teheran tapahtuu taksissa, jota Panahi itse ajaa. Kuva: Cinema Mondo

Taxi Teheran

Draama

(Taxi)

Ohjaaja: Jafar Panahi

Iran

Vuosi: 2015

Kesto (min): 82

Ikäraja: S

Rooleissa: Jafar Panahi

Fakta

Jafar Panahi

Jafar Panahi on 55-vuotias elokuvantekijä Iranista. Oppositiomielisenä häneltä kiellettiin elokuvien teko vuonna 2010. Samalla hänelle asetettiin kielto puhua toimittajille.

Lyhyen vankila-ajan jälkeen Panahi oli kotiarestissa. Elokuvantekokiellon aikana Panahi on tehnyt kolme elokuvaa, joita on esitetty julkisesti Iranin ulkopuolella.

Kansainvälinen elokuvaväki on vuosia ilmaissut solidaarisuutta Panahille.

Suomessa Panahi vieraili vuonna 2006 Sodankylän elokuvajuhlilla.

Draama Taxi Teheran (Taxi), ohjaus Jafar Panahi, pääosassa Panahi, ikäraja S, kesto 82 min.

★★★★

Taxi Teheran on yksi elokuvavuoden tapauksia, ei näyttävyyttään tai siksi, että suuret filmitähdet tekisivät tässä huippurooleja. Taxi Teheran on elokuvana hyvin pienimuotoinen. Sen voima on poliittisessa rohkeudessa.

Elokuva voitti pääpalkinnon Berliinin elokuvajuhlilla alkuvuodesta.

Taxi Teheran on iranilaisen Jafar Panahin elokuva. Poliittisuus ja sananvapaus on tuttuja teemoja Panahin aiemmista töistä.

Oppositiomieliseltä elokuvantekijältä on kotimaassaan Iranissa kielletty elokuvien valmistaminen ja käsikirjoitusten teko 20 vuodeksi. Tuomio tuli vuonna 2010. Hän ei myöskään saa tavata toimittajia.

Viranomaiset katsovat kieltoa ainakin jollakin tapaa läpi sormien, sillä kiellon aikana Panahi on tehnyt jo kolme pitkää elokuvaa. Niitä on esitetty julkisesti Iranin ulkopuolella. Työskentely luvatta on kuitenkin vaikeaa.

Esimerkiksi vuonna 2012 valmistunut This is Not a Film salakuljetettiin länteen kakussa, joka tuotiin lentokoneella Iranista Ranskaan. Kakun sisään oli leivottu usb-tikku, johon elokuva oli tallennettu. Taxi Teheranissa viitataan tähän tapaukseen ovelasti elokuvan loppupuolella.

Panahin luvattomista elokuvista Taxi Teheran on analyyttisin ja optimistisin, hauskin ja myös selvästi paras. Se on myös näistä Iranissa kielletyistä elokuvista ainoa, joka on tuotu Suomessa teatterilevitykseen.

Aiemmissa elokuvissaan Panahi on vaikuttanut katkeralta ja itsetuhoiselta. Niissä Panahi kuvasi rajattua elämäänsä, jossa roskien ulosvienti ja koiran pissattaminen saivat valtavat mittasuhteet. Taxi Teheranissa Panahi nähdään vitsailemassa ja hymyilemässä.

Ohjaaja Panahi on nyt 55-vuotias, ja elokuvassa hän esittää itseään. Hän on keskushenkilö, mukamas taksikuski, joka ajaa ympäri Teherania. Osoitteita hän ei näytä tietävän, ja asiakkaat epäilevät ajotaitojaan. Osa matkustajista tunnistaa Panahin elokuvaohjaajaksi.

Elokuva on käytännössä kuvattu kokonaan taksissa. Ikkunoista aukeaa suurkaupunki Teheran ihmisineen, ongelmineen ja päivänpoliittisine pulmineen. Matkustajat tuovat mukanaan elokuvan puheenaiheet: moraalin ja ilmaisunvapauden. Jafari on usein hiljaa.

Pitkään taksissa matkustaa ohjaajan sukulaistyttö, joka kysyy sedältään neuvoja läksyksi saamansa elokuvan tekoon.

Taksissa Panahi ja tyttö käyvät läpi, mitä islamilainen elokuva saa nyky-Iranissa olla, miltä rosvon ja pyhimyksen pitää elokuvassa näyttää, ja miten mahdottomia poliittiset ohjeet taiteen teolle aina ovat. Miten voi kertoa todellisista asioista todellisuutta näyttämättä, kuuluu kysymys.

Taksimatkustajana istuu kaikenkarvaista väkeä: kylänmiehiä, ihmisoikeusjuristeja sekä myös piraattielokuvia kauppaava mies, ilmaisuvapauden ritari hänkin, joka repustaan tuo kansainvälisen elokuvan ilosanomaa.

Usein taksissa puhutaan varkaista ja varkaudesta. Yksi matkustajista luottaa shariaan ja vaatii varkaille hirttotuomioita. Toinen matkalainen haluaa taas sääliä väärintekijöitä. Varkaiden kohtalo rinnastuu elokuvassa taiteilijoihin.

Panahi tuo taksin takapenkille myös kultakalaa maljassa kuljettavan rouvakaksikon. He ovat taikauskoisia, ja heidän kauttaan elokuvantekijä näyttää, millaisin uskomuksin maata ja maailmaa hallitaan. Tietämättömyyden armoilla ovat kaikki, myös varkaat ja elokuvantekijät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat