Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinen Nälkäpeli-elokuva on armottoman synkkä, kyyninen ja erinomaisen tyydyttävä lopetus sarjalle

Julianne Mooren esittämä kapinallispresidentti humaltuu vallasta.

Kulttuuri
 
Murray Close
Elizabeth Banks (vas.) ja Jennifer Lawrence.
Elizabeth Banks (vas.) ja Jennifer Lawrence. Kuva: Murray Close

SCIFI Nälkäpeli: Matkijanärhi, osa 2 (The Hunger Games: Mockingjay, part 2), ohjaus Francis Lawrence, pääosissa Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Donald Sutherland, ikäraja K12, kesto 137 min. ★★★★

Hyviä uutisia! Viimeinen Nälkäpeli-elokuva on armottoman synkkä, kyyninen ja erinomaisen tyydyttävä lopetus valtavaksi populaarikulttuuri-ilmiöksi paisuneelle scifisarjalle.

Nälkäpeli: Matkijanärhi, osa 2

Scifi

(The Hunger Games: Mockingjay, part 2)

Ohjaaja: Francis Lawrence

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 137

Ikäraja: K12

Rooleissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Donald Sutherland

Vuosi sitten ilmestynyt Matkijanärhi, osa 1 oli nimittäin pettymys. Tekijät ovat muodikkaasti jakaneet Suzanne Collinsin suositun nuortenromaanitrilogian viimeisen niteen kahteen elokuvaan, jolloin alkupuoliskosta tuli tukahduttavan pimeä ja lohduton alkusoitto ilman kunnollista käännekohtaa.

Samasta syystä Matkijanärhi, osa 2 kärsii pienoisesta väljyydestä, mutta tarinan viimeisissä käänteissä on enemmän toimintaa ja imua.

Edellisen kolmen elokuvan myötä vallankumoussankari Katniss Everdeenin rooli on myös moninkertaistanut näyttelijä Jennifer Lawrencen nettoarvon. Lawrencen Katniss on viime vuosien monitahoisimpia ja kiinnostavimpia toimintasankareita, ja hän heittää verevät jäähyväiset roolilleen.

Sarjan päätösosassa Katniss on entistä sitkeämpi, mutta myös lähempänä murtumispistettä.

Poikaystäväehdokas Peeta on vankeudessa aivopesty vihaa sylkeväksi salamurhaajaksi. Sulho numero kaksi, lapsuudenystävä Gale, on menettänyt rahtusen ihmisyyttään rintamalla.

Onneksi kansannousu tulevaisuuden Amerikkaa pelolla hallitsevaa Capitolia vastaan on edennyt kapinajohtaja Alma Coinin ( Julianne Moore ) kannalta suotuisasti. Kiitos kuuluu nälkäpeleissä menestyneelle Everdeenille, josta on loihdittu propagandan vetonaula.

Vihan ja katkeruuden ajamana Katniss ottaa tehtäväkseen murhata julma presidentti Snow ( Donald Sutherland ), vastoin esimiestensä toiveita. Jäljellä on enää marssi läpi siviileistä tyhjennetyn Capitolin, jonka vihollinen on miinoittanut nälkäpeleistä tutuilla sadistisilla ansoilla.

Elokuvan rytmi on laahaavaa edellistä osaa tutumpi. Painostavat hiljaisuudet ja hektiset toimintakohtaukset vuorottelevat, kun kapinallisten iskuryhmä hivuttautuu läpi murenevan betonilabyrintin. Yön tullen televisiossa listataan päivän aikana kaatuneet.

Nälkäpelit ovat erottuneet teiniviihteen massasta käsittelemällä poikahuolien ja identiteettikysymysten ohella varsin painavia teemoja, eikä viimeinen osa petä tässä suhteessa. Se ei ole alentuva eikä kaihda raakuuksia tai vaikeita ratkaisuja ikärajojen pelossa.

Väkivalta viihteenä ja vaikutuskeinona onkin Nälkäpeli-sarjan keskeisiä aiheita, ja ohjaaja Francis Lawrence välttää onnistuneesti sen trivialisointia. Toiminnan kiihkeys tarttuu katsojaan, mutta vihollisen nujertamisessa ole mitään juhlittavaa.

Väkivalta jättää jälkensä niin uhriin kuin tekijäänkin, eikä kukaan henkilöistä selviä sodasta lopulta ehjänä. Kaikkein vähiten julkisuuspelin nappulaksi valikoitunut Katniss.

Murray Close
Julianne Moore on yksi Nälkäpeli-sarjan näyttelijöistä.
Julianne Moore on yksi Nälkäpeli-sarjan näyttelijöistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat