Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Journalismia ei enää arvosta muu kuin elokuvantekijä

Kulttuuri
 
Finnkino
Robert Redford näyttelee CBS-kanavan uutisankkuri Dan Ratheria.
Robert Redford näyttelee CBS-kanavan uutisankkuri Dan Ratheria. Kuva: Finnkino

DRAAMA The Truth, ohjaus James Vanderbilt, pääosissa Cate Blanchett ja Robert Redford, ikäraja K7, kesto 125 min. ★★

Yhdysvaltalaisessa elokuvassa toimittaja on ollut usein juhlittu sankari, avoimen yhteiskunnan tukipilari. Näin on myös Truthissa, mutta jotakin on nyt muuttunut sitten sen suurimman sankaritoimittajaelokuvan, Presidentin miesten, aikojen.

Truthissa tutkiva toimittaja jätetään yksin. Hänet hylkää yleisö, mainostaja ja työnantaja. Perään tulee vielä tutkintakomissiokin. Tukijaksi jää enää elokuvantekijä. Ainakin elokuvassa.

Truth kertoo tositapaukseen perustuen tv-yhtiö CBS:n 60 minuuttia -ohjelman uutisesta, jossa väitettiin nuoren George W. Bushin hakeutuneen isänsä ystävien avulla kansalliskaartiin välttääkseen komennuksen Vietnamiin 1960–1970-lukujen taitteessa. Jutussa oli virheitä, tausta-asiakirjoja epäiltiin väärennetyiksi, vaikka pääpointti olikin oikeansuuntainen.

Tapaus sai suurta huomiota, sillä vaalikampanja oli käynnissä, Bush oli vuonna 2004 pyrkimässä toiselle kaudelle. Jutun tehnyt journalistiryhmä sai lähteä tv-yhtiöstä.

Elokuvana Truth on kuin pääruoka, jossa ainesosat ovat suht’ oikeat, mutta makua puuttuu. Ohjaajana on ensikertalainen James Vanderbilt. Hänet tunnetaan paremmin käsikirjoittajana, muun muassa Zodiac-elokuvasta. Truthissa näkökulma, toimittajien puolelle asettuminen, on selvää alusta asti.

Elokuva perustuu uutistuottaja Mary Mapesin tapauksesta kirjoittamaan kirjaan. Mapesia esittää Cate Blanchett ja toimittaja Dan Ratheria, liberaalin Hollywoodin henkilöitymä, jo Presidentin miehissä sankaritoimittajaa esittänyt 79-vuotias Robert Redford. Parhaimmillaan elokuva on finaalissa, kun Redford ja Blanchett lataavat kaiken osaamisensa journalismia puolustaviin monologeihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat