Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hän yritti tappaa Hitlerin

Perikato-elokuvan ohjaaja teki uuden Hitler-elokuvan.

Kulttuuri
 
Sf Film Finland
Oliver Hirschbiegelin elokuvassa eletään vuotta 1939 Saksassa.
Oliver Hirschbiegelin elokuvassa eletään vuotta 1939 Saksassa. Kuva: Sf Film Finland

Draama Elser: Yksin Hitleriä vastaan, ohjaus Oliver Hirschbiegel, pääosissa Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaussner, ikäraja K16, kesto 114 min.★★★

Yhdysvaltojen presidentinvaalin esivaalien alla on syksyllä käyty keskustelua siitä, pitäisikö aikamatkustajan tilaisuuden tullen tappaa nuori Adolf Hitler ennen natsi-Saksan hirmutekoja. Olisiko yhden vielä viattoman hengen ottaminen oikeutettua, jos näin säästyttäisiin suuremmalta verenvuodatukselta?

Hitleriin kohdistuneen pommi-iskun tekijää käsittelevässä elokuvassa Elser kysymystä ei juuri pohdita. Vastaus on kuuluva kyllä.

Eteläsaksalainen puuseppä Georg Elser asetti marraskuussa 1939 pommin müncheniläiseen oluttupaan ottaakseen Führerin hengiltä ennen toisen maailmansodan syttymistä. Kahdeksan ihmistä kuoli, mutta varsinainen kohde oli jo ehtinyt poistua paikalta.

Oliver Hirschbiegelin elokuva alkaa Elserin pidätyksestä ja selvittää takaumien kautta, miten hyväntahtoinen mutta politiikasta piittaamaton naistenmies halusi koko Saksan omaksitunnoksi.

Kommunistien kanssa veljeilevä Elser ( Christian Friedel ) seuraa sivusta, kun öykkäröivät sinappipaidat ottavat vallan kotikylässä ja panevat toisinajattelevat ahtaalle. Natsit kohtelevat kylää niin kuin naapurin väkivaltainen juoppo vaimoaan Elsaa ( Katharina Schüttler ), johon Elser on toivottomasti rakastunut.

Tarina on kiinnostava, mutta vastarinta-aatteen kypsymisen lisäksi Elseristä ihmisenä ei saada irti juuri muuta. Suhde Elsaankin jää raakileeksi. Sääli, sillä Friedelissä on charmia ja parin yhteisissä kohtauksissa on merkkejä potentiaalisesta kemiasta.

Ohjaaja Hirschbiegel muistetaan parin vuoden takaisesta prinsessa Dianan elämäkerrasta ja ennen kaikkea nettivideoita poikineesta elokuvasta Perikato, joka kuvasi Führerin viimeisiä vaiheita. Hän käsittelee jälleen epookkia luontevasti, mutta sortuu yksinkertaiseen moralismiin ja kohteensa liialliseen ihailuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat