Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumenttielokuva kertoo nuoren ihmisoikeustaistelijan Malala Yousafzain tarinan

Kulttuuri
 
Anna Möttölä
Twentieth Century Fox
Malala Yousafzai YK:n yleiskokouksessa heinäkuussa 2013.
Malala Yousafzai YK:n yleiskokouksessa heinäkuussa 2013. Kuva: Twentieth Century Fox

Dokumentti Malala (He Named Me Malala), ohjaus: Davis Guggenheim, ikäraja K7, kesto 87 min. ★★★★

Tytön katse on vakaa ja avoin.

Malala

Dokumentti

(He Named Me Malala)

Ohjaaja: Davis Guggenheim

Vuosi: 2015

Kesto (min): 87

Ikäraja: 7

”Kaiken jälkeen, oletko koskaan tuntenut itseäsi vihaiseksi?” kysyy ääni kameran takaa. ”En. En vähääkään”, vastaa tyttö ja hymyilee – hiukan vinosti, sillä luoti jätti hänen kasvonsa osin halvaantuneeksi ja vei kuulon vasemmasta korvasta. Hän jatkaa: ”Islam opettaa meille humaanisuutta, tasa-arvoa, anteeksiantoa.”

Tytön nimi on Malala Yousafzai (s. 1997) ja nyt jos koskaan on tärkeää kuulla hänen sanojaan.

Dokumentaristi Davis Guggenheimin elokuva Malala kertaa tämän nuoren pakistanilaisnaisen dramaattisen tarinan varhaiskypsästä koulutuskampanjoitsijasta Luoteis-Pakistanin Swatin laaksosta kokonaisen ihmisoikeusliikkeen keulakuvaksi.

Poliittisesti aktiivisen opettajaisän tytär oli pienestä pitäen intohimoinen oppija. 12-vuotiaana hän ryhtyi BBC:n bloggariksi, raportoiden kokemuksiaan ääriliike Talibanin valtaamasta kotikaupungistaan, jossa koulunkäynti ja elämä alkoi käydä yhä mahdottomammaksi. Aluksi Malala bloggasi salanimellä, mutta pian hän astui kameroiden eteen. Uutisfilmit näyttävät tulisieluisen pienen totuudenpuhujan. Puheen voima onkin Guggenheimin dokumentin ytimessä.

Iltapäivällä 9.10.2012 talebanin sotilas nousi koulubussiin, jossa 15-vuotias Malala matkasi ystäviensä kanssa, ja ampui. Yksi luodeista osui Malalaa otsaan. Hänet onnistuttiin kiidättämään sairaalaan Birminghamiin Britanniaan, mutta toipuminen ei ollut varmaa.

Nyt Malala asuu isänsä, äitinsä ja kahden pikkuveljensä kanssa Englannissa ja jatkaa väsymätöntä kampanjaansa tyttöjen koulutuksen puolesta. Maailman johtajia kohdatessaan hän on rauhallinen ja kohtelias, mutta perääntymätön – presidentti Barack Obamalle Malala sanoi suorat sanat Yhdysvaltain armeijan käyttämistä miehittämättömistä ilma-aluksista.

Viime vuonna Malala Yousafzaista tuli kaikkien aikojen nuorin Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Samalla hän on vielä teinityttö, joka kaipaa kotitaloaan ja kiusaa pikkuveljiään, kympin tyttö, joka on huolissaan koulumenestyksestään.

Guggenheimin dokumentti on intiimi, mutta ei urkkiva. Tarinaa kerrotaan haastatteluin sekä animaation ja arkistofilmien avulla. Puheenvuoro on Malalalla ja hänen perheellään, kuvassa ei vieraile poliitikkoja tai julkkiksia ylistämässä päähenkilöä. Guggenheimin ote on myös avoimen ihaileva – syystäkin; Malalan pelottomuus ja moraalinen sankaruus inspiroivat.

Joku voi jäädä kaipaamaan elokuvalta pureutumista julkisuuden hintaan tai maailmanpolitiikan monisyisyyteen, mutta sellainen elokuva ei selvästi ollut dokumentaristin ja hänen päähenkilönsä tavoitteena. Kuten Guggenheimin Al Goren kanssa toteuttamassa ilmastonmuutosdokumentissa Epämiellyttävä totuus (2006), tarkoitus on herättää katsoja ajattelemaan, liikuttaa toimimaan. Mahdollisimman monen nuoren soisikin näkevän elokuvan.

Malala on myös koskettava kuvaus isän ja tyttären suhteesta. Isä Ziauddin Yousafzai kuvaa heidän olevan kuin yksi sielu kahdessa ruumiissa. Hän nimesi esikoistyttärensä kansansankarin mukaan: Malalai oli nuori nainen, joka toisessa afgaanisodassa 1880 johti pataanitaistelijoita brittijoukkoja vastaan ja kuoli taistelussa. Sälyttikö nimi tytölle liikaa vastuuta, usuttiko isä hänet vaaraan, pohtivat niin Guggenheim kuin Ziauddin. Malalan vastaus kysymykseen on selvä: isä antoi nimen, mutta valinnat ovat olleet hänen omiaan.

Malalan motto on, ettei hän ole yksi ääni, vaan monta: 66 miljoonaa tyttöä ympäri maailmaa, jotka eivät pääse kouluun. Malalalle kynä ja kirja ovat vahvimmat aseemme terroria ja epätasa-arvoa vastaan ja hän aikoo vakuuttaa tästä jokaisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat