Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taitava tarinankertoja Julio Médem kulkee Pedro Almodóvarin jalanjäljissä

Kulttuuri
 
Backup Media
Penélope Cruz on Ma man pääroolissa.
Penélope Cruz on Ma man pääroolissa. Kuva: Backup Media

Draama Ma ma, ohjaus Julio Médem, päärooleissa Penélope Cruz, Luis Tosar, Asier Etxeandia, Teo Planell. Kesto 122 min. K-16 ★★★

Julio Médem on yksi espanjalaisen elokuvan kansainvälisistä ohjaajanimistä. Hänet muistetaan parhaiten 1990-luvun elokuvistaan (Lehmät, Punainen orava, Tierra), ja suomalaisia kosketti erityisesti tänne sijoitettu Napapiirin rakastavaiset (1998). Médem (s. 1958) on Pedro Almodóvarin tyylin jatkajia seuraavassa sukupolvessa.

Almodóvarin vaikutus näkyy edelleen myös Médemin uusimmassa Ma ma -elokuvassa. Se on syvästi liikuttava tarina nelikymppisestä Magdasta, joka saa kerralla kokea aimo annoksen sekä hyvää että surkeaa onnea. Rooli lienee räätälöity Penélope Cruzille, joka on koko elokuvan sielu ja ydin. Magdan hahmossa tiivistyy elokuvan teema, kuoleman ja elämän jatkuva vuoropuhelu.

Magdalta löytyy heti alkukohtauksessa syöpä rinnasta, mutta siinä vaiheessa huoli ei vielä ehdi kasvaa suureksi, vaikka hän kärsiikin pienen poikansa Danin takia. Magdan mies huitelee omilla teillään, joten hän on jäänyt käytännössä yksinhuoltajaksi, ja työtkin ovat juuri menneet alta.

Juoni etenee uskomattomia reittejä samaan tapaan kuin Almodóvarin elokuvissa, mutta Médemin melodraama ei kasva saippuaoopperamaiseksi liioitteluksi kuten oppi-isällä, eikä siinä ole juurikaan huumoria.

Magda kohtaa Real Madridin kykyjenetsijän Arturon ( Luis Tosar ) poikansa futisottelussa. Juuri silloin Arturoa kohtaa tragedia: hänen vaimonsa ja tyttärensä joutuvat auto-onnettomuuteen. Näin alkaa Arturon ja Magdan suhde, johon kietoutuu myös Magdan laulava gynekologi Julián ( Asier Etxeandia ).

Médem on taitava tarinankertoja, mutta hän ei malta hillitä itseään. Yli kaksituntisessa elokuvassa on puoli tuntia liikaa. Tiettyyn pisteeseen saakka Ma ma on kuitenkin nautittava ja tarkalla tyylillä rakennettu elokuva.

Läheisten aikatasojen limittäinen leikkaus toimii sekin alkuun, mutta muuttuu loppua kohden kikkailuksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat