Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuva-arvostelu: Hiljaiset miehet käyvät kylmää sotaa

Vakoiluelokuva on sitä, mitä Steven Spielberg osaa, suurta elokuvaviihdettä.

HS Ilta
 
SF Film Finland
Vakoojien silta on neljäs elokuva, jossa näyttelijä Tom Hanks (kuvassa) tekee yhteistyötä ohjaaja Steven Spielbergin kanssa.
Vakoojien silta on neljäs elokuva, jossa näyttelijä Tom Hanks (kuvassa) tekee yhteistyötä ohjaaja Steven Spielbergin kanssa. Kuva: SF Film Finland

JÄNNITYS Vakoojien silta (Bridge of Spies), ohjaus Steven Spielberg, pääosissa Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, ikäraja K12, kesto 142 min. ★★★★

Elokuvaohjaaja Steven Spielberg on sukupolvensa amerikkalaisista elokuvantekijänä varmimpia. Hän toteuttaa kerta toisensa jälkeen hyvin sen minkä osaa: isoa ja laveaa, henkilövetoista elokuvaviihdettä.

Vakoojien silta

Jännitys

(Bridge of Spies)

Ohjaaja: Steven Spielberg

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 142

Ikäraja: 12

Rooleissa: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan

Helmasyntinä on usein sokerisuus, joka vesittää tarinoista särmää. Romantisointiin kallistuva on myös uutuus, vakoojaseikkailu Vakoojien silta.

Elokuvan nimi viittaa elokuvan loppuun, Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen vankienvaihtoon Glienicken sillalla Berliinissä 1962. Venäläiset saivat takaisin vakooja Rudolf Abelin ja Yhdysvallat ilmavoimien lentäjä Francis Gary Powersin.

Vakoojien silta on kertomus siitä, miten vankienvaihto suurvaltojen välillä oli mahdollinen.

Avauskohtaus on Spielbergiä parhaimmillaan, siinä CIA nappaa Mark Rylancen loistavasti näyttelemän neuvostovakoojan, KGB-eversti Rudolf Abelin.

Kohtauksessa on valeminuuksia ja salakoodeja, piilopaikkoja ja varjostusta, pitkätakkisia miehiä ja mustien autojen kolonna. Kohtaus on kylmä sota pienoiskoossa ja tuo käänteineen mieleen Spielbergin yhden päätyön, veijaritarinan Ota kiinni jos saat.

Vakoojien silta on kertomus kunnian miehistä, joille aatteet vielä merkitsivät, jatkumoa kylmän sodan vakoojaelokuville, sellaisille kuin Kolmas mies tai Mies kylmästä.

Keskushenkilö on Tom Hanksin esittämä vakuutusjuristi James Donovan, joka 1957 asetetaan KGB-miehen puolustajaksi.

Hanksin Donovan on optimisti maailmassa, jossa hyväntekijöiden kohtalona on kadota historian hämärään. Spielberg kuvaa ihmistyyppiä kolmella tavalla.

Oikeussalissa Donovan on kova ja oikeamielinen kuin Yhdysvaltain perustuslaki. Toinen puoli persoonaa esitellään vakoilutehtävissä: silloin Donovan on sitkeä neuvottelija, hän jaksaa puhua mustan valkoiseksi.

Kolmanneksi nähdään Donovanin yksityisminä: työkeskeinen koti-isä, joka rakastaa perhettään, jos joskus kotona sattuu olemaan. Amy Ryanin esittämälle vaimolleen James on kuuliainen marmeladikuriiri.

Spielberg syntyi Yhdysvalloissa Ohiossa vuonna 1946 ja usein hän on elokuvissaan kuvannut toista maailmansotaa, isänsä sukupolven maailmaa. Näin oli esimerkiksi sotaelokuvassa Pelastakaa sotamies Ryan.

Nyt Spielberg kertoo taas isänsä ajoista, mutta samalla myös oman nuoruutensa henkisestä ilmastosta. Lapsuudenkodin lähellä oli tukikohta, mahdollinen pommituskohde. Spielberg on kertonut, miten hän pikkupoikana pelkäsi atomisotaa ja muun muassa varastoi vettä kotona ammeeseen. Muisto on siirtynyt kohtaukseksi Vakoojien sillassa.

Spielberg kuvaa myrkyllisesti 1950- ja 60-lukujen taitetta. Itä-Berliini muistuttaa keskitysleiriä, eikä Yhdysvallatkaan tunnu onnelalta. Kommunistia puolustavaa Donovania vihataan. Lynkkausmieliala vallitsee.

Käsikirjoitus on britti Matt Charmanilta. Tarinaa ovat muokanneet myös Coenin veljekset, Ethan ja Joel. He ovat tuoneet tarinaan ironista hymähtelyä.

Vakoojien silta on enemmän näyttelijöiden kuin käsikirjoittajien elokuva. Vakoojien silta on klassista Tom Hanksia. Asianajajan roolissa on kaikki Hanksin tyyppiroolin ainekset. On nuhteeton, vähän väritön mies, joka joutuu, ei hakeudu, sankariksi.

Hanks tekee tämän hyvin.

Elokuvan jännite kuitenkin laukeaa tarinan kiertyessä Berliiniin, eikä sekään ole Hanksin vika. Berliinissä Hanksin hahmosta kuoriutuu vähän epäuskottava kansainvälinen seikkailija vanhojen Bond-elokuvien tapaan.

Berliiniin siirryttäessä tarina menettää imunsa, koska Rudolf Abelia ei nähdä pitkään aikaan. Samalla elokuvasta katoaa Hanksin maaginen vastavoima, ydin.

Mark Rylance näyttelee neuvostovakoojaa, toista spielbergiläistä kunnian miestä, uskomattoman hienosti. Rylancen eversti on harkinnan mies, jota näyttelijä esittää vaieten ja verkkaisesti. Coenien pisteliäs huumori myös sopii juuri hänen suuhunsa.

Ainekset ovat ehkä simppelit, mutta todella toimivat. Voiko Oscar-ehdokkuus varmempi olla?

Jaap Buitendijk
Mark Rylance (keskellä) näyttelee elokuvassa KGB-everstiä.
Mark Rylance (keskellä) näyttelee elokuvassa KGB-everstiä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat