Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johnny Deppin uudelle rikoselokuvalle kaksi tähteä HS:n arviossa – "Todiste Hollywoodin kultapojan alamäestä"

Rikoselokuva Black Mass on todiste Hollywoodin kultapojan alamäestä.

Kulttuuri
 
Warner Bros
Näyttelijä Johnny Depp on usein elokuvissa käyttänyt vahvaa maskia. Uudessa elokuvassa Black Mass Depp on naamioitu James Bulgeriksi, bostonilaiseksi rikolliseksi.
Näyttelijä Johnny Depp on usein elokuvissa käyttänyt vahvaa maskia. Uudessa elokuvassa Black Mass Depp on naamioitu James Bulgeriksi, bostonilaiseksi rikolliseksi. Kuva: Warner Bros

RIKOSELOKUVA Black Mass, ohjaus Scott Cooper, pääosissa Joel Edgerton, Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon, ikäraja K16, kesto 123 min.★★

Siinä hän seisoo. 52-vuotias valkokankaan kassamagneetti, Hollywoodin monivuotinen kultapoika. Meikattuna lähes tunnistamattomaksi.

Black Mass

Rikoselokuva

Ohjaaja: Scott Cooper

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 123

Ikäraja: K16

Rooleissa: Joel Edgerton, Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Dakota Johnson, Kevin Bacon

Hänellä on siniset piilolinssit ja iho kasvoilla on saanut vahaa päälleen. Tarkoitus on vanhentaa, tuoda näyttelijään lisää rosoa ja hahmoon vaaran tuntua. Maskiin kuuluvat vielä huonoiksi meikatut hampaat, kauas taakse vedetty hiusraja ja tukka, joka on värjätty valkoiseksi.

Hän on Johnny Depp.

Tai oikeastaan hän on nyt hetken verran paha bostonilainen rikollinen, moninkertainen murhaaja, koronkiskuri ja huumekauppias James ”Whitey” Bulger. Se on Deppin rooli uudessa elokuvassa Black Mass.

Elokuvasta on Yhdysvalloissa puhuttu Deppin uutena tulemisena ja roolista konnana on povattu näyttelijälle jopa Oscaria.

Huhut ovat vailla pohjaa.

Black Mass on keskinkertainen elokuva rikollisista, eikä Depp tee roolissa mitään sellaista poikkeavaa, että se toisi hänelle Oscaria tälläkään kertaa.

Silti Black Mass on elokuvana kiinnostava – Deppin tähtikuvan tulkintana.

Depp on ollut yksi Hollywoodin suurista nykyikoneista mutta nyt hänen uransa on vaikeuksissa. Ollut sitä jo jonkun aikaa. Depp tunnetaan ennen kaikkea Tim Burtonin erikoisista elokuvista ja Pirates of the Caribbean -menestyssarjan Jack Sparrow’na.

Walt Disney Co.
Pirates of the Caribbean (2006)
Pirates of the Caribbean (2006)

Hollywoodiin hän lähti päästäkseen rokkariksi, mutta päätyi filmitähdeksi. Donnie Brasco on Deppin tunnetuimpia elokuvia, samoin nuoruudentyö Gilbert Grape. Viime vuosina hän on näytellyt usein elokuvissa, jotka ovat jääneet roskaluokkaan. Alkuvuodesta karahti kivelle Mortdecai, sitä ennen muun muassa The Lone Ranger.

Disney
Liisa Ihmemaassa (2010)
Liisa Ihmemaassa (2010)

Mitä entiselle teini-idolille tapahtui? Vielä kymmenkunta vuotta sitten Depp oli lähes joka vuosi Oscar-ehdokkaana.

Black Massin perusteella Deppiä vaivaa ainakin liika itsevarmuus. Roolihahmonsa James Bulger hallitsi Bostonin alamaailmaa 1970-luvulta 1990-luvulle. Hän on ollut yksi Yhdysvaltojen etsityimpiä rikollisia ja elokuvaa kun katsoo, tuntuu kuin Depp uskoisi, että pelkkä maski, ulkokuori ja tekninen suoritus riittäisi täysipainoiseen näyttelijäntyöhön ja rooliin.

Depp näyttää Bulgerista raamit ja pari piirrettä. Se ei riitä.

Jäätävää vaikutelmaa haetaan, lopputulos on lähinnä muovinen. Piilolinssit tekevät näyttelijän katseesta kuolleen, ja hiusrajalisäkkeen kanssa hän muistuttaa Frankensteinia. Sinänsä hyvä, mutta väärä elokuva.

Depp on viisikymppiseksi hyvin säilynyt, mikä sekin on ongelma, jos pitää esittää kuusikymppistä kuten tässä.

Maskin taa vetäytyminen on tyypillistä Deppiä ja istuu hänen tähtikuvaansa. Hän ei erityisemmin välitä julkisuudesta.

Toki Depp joutuu näyttelemään hyvin ahtaassa raossa.

Kun taustalla on tositarina, olisi moraalisesti outoa ja kestämätöntä esittää Al Caponen kaltaista roistoa, psykopaattia kiltiksi ja sympaattiseksi. Jack Nicholson näytteli osin Bulgeriin perustuvaa hahmoa vuonna 2006 elokuvassa The Departed.

Rooli onkin Deppille vääränlainen. Kun yhdessä kohtauksessa Bulger nauraa, myös Depp on saman tien hahmossa kiinni. Jotkut näyttelijät elävät kepeydestä.

Näyttelijää ei auta se, että ohjaaja Scott Cooper on kertojana yksinuottinen. Hänen tunnetuin ohjauksensa on countryaiheinen Crazy Heart.

Black Massissa kohtaukset toistuvat samanlaisina – syntyy elokuva, joka on lopussa sama kuin alussa, siis draaman lain vastainen. Välissä miehet uhoavat ja pullistelevat, uhoavat ja pullistelevat, ja tappavat.

Surmatöitä Cooper näyttää mielellään ja pitkään, mutta turhaan. Niihin turtuu. Kuinka monesti on jo nähty Chevroletin pelkääjän puolen ikkunan värjäytyvän vereen? Genren kliseitä on mukana muitakin hämyisistä baareista hidastettuihin kävelyihin ja fuckitteluun. Intensiivisimmillään Black Mass on lopun kohtauksissa, joissa naisia kiusataan ja piinataan. Kuvaavaa? Meilläpäin sitä on kutsuttu ihan sadismiksi.

Elokuvan pohjana on kirja, jonka sanomalehti Boston Globen rikostoimittajat kirjoittivat kaupunkiaan terrorisoineesta Bulgerista ja tämän Winter Hill -liigasta 2001. Elokuvasta kuitenkin puuttuu yhteiskunnallinen kehys, rikollisuudelle ei anneta taustaa. Boston historioineen jää täysin sivuosaan.

Vaikka Depp on elokuvan selkeä vetonaula, päähenkilöä hän ei kuitenkaan esitä.

Pääosassa on Joel Edgertonin esittämä poliisi, joka astuu väärälle puolelle. Poliisi ja Bulger ovat ystäviä, ja poliisi palkkaa roiston vasikakseen. Vastalahjaksi poliisi antaa Bulgerin irlantilaisliigalle suojelua ja auttaa raivaamaan italialaiset mafiosot tieltään.

Bulger sai siis hääriä ja murhata rauhassa poliisin suojelussa. Lisäkierrettä Black Massin tositarinaan tuo tieto, että sarjarikollinen Bulgerin veli oli rikollisliigan parhaina vuosina senaattorina. Häntä esittää elokuvassa Benedict Cumberbatch.

Black Mass loppuu kuvaan, jossa Depp nostaa kädet ylös.

Bulger on antautumassa.

Sama kohtalo voi odottaa myös Deppiä. Jos hän ei pian löydä uutta vaihdetta vakavasti otettavana näyttelijänä, hänenkin on nostettava kädet pystyyn.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat