Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi Lumikuningatar on näyttävä mutta tasapaksu

Kulttuuri
 
Anna Möttölä
VLMedia Oy
Gerdan roolin näyttelee Flora Thiemann.
Gerdan roolin näyttelee Flora Thiemann. Kuva: VLMedia Oy

Lastenelokuva Lumikuningatar (Die Schneekönigin), ohjaus Karola Hattop, pääosissa Flora Thiemann, Kristo Ferkic, Linda Zilliacus. Ikäraja K7, kesto 90 min. ★★★

Tanskan satusedän Hans Christian Andersenin Lumikuningatar on kaikkien aikojen kiehtovimpia satuja ja siksi sekä antoisa että haastava sovitettava. Lumikuningatar onkin tehty elokuvaksi ja näyttämölle lukuisia kertoja. Viimeisimpiä tulkintoja alun perin vuonna 1844 julkaistusta sadusta ovat Disney-studion leikkisä Frozen – huurteinen seikkailu (2013) ja Suomen Kansallisbaletin menestysbaletti vuodelta 2012.

Lumikuningatar

Lastenelokuva

(Die Schneekönig)

Ohjaaja: Karola Hattop

Sakas-Suomi

Vuosi: 2015

Kesto (min): 90

Ikäraja: K7

Rooleissa: Flora Thiemann, Kristo Ferkic, Linda Zilliacus

Nyt valkokangasensi-iltansa saa saksalais-suomalainen yhteistuotanto. Uutuus tarjoaa näyttäviä kuvia, mutta tavoittaa sadun taian vain ajoittain.

Käsikirjoittajat Anja Kömmerling ja Thomas Brinx sekä ohjaaja Karola Hattop ovat virtaviivaistaneet Andersenin julmankauniin kertomuksen tasapaksuksi seikkailutarinaksi.

Somassa kaupungissa asuvat Gerda ( Flora Thiemann, suomalaisena äänenä Iida Hakala ) ja Kay ( Kristo Ferkic, suomalaisena äänenä Aukusti Annala ) ovat parhaat ystävät ja pitävät huolta toisistaan.

Julma Lumikuningatar ( Linda Zilliacus ) tarkkailee lapsia linnastaan. Eräänä talvipäivänä hän lumoaa Kayn houkutellen hänet mukaansa valtakuntaansa revontulten alle. Pian Kay huomaa olevansa vankina.

Gerda lähtee etsimään poikaa. Pohjoisessa siintää Lappi ja Lumikuningattaren valtakunta. Voittaako Gerdan lämmin sydän kuningattaren kylmän järjen?

Tämä Lumikuningatar on ennen kaikkea lavastajan, puvustajan ja kuvaajan teos. Jäänkaunis Lumikuningatar on valkeassa turkisviitassaan kuin 1940-luvun elokuvien kohtalokas nainen. Saksalaislinnoissa ja Suomessa mm. Pallas-Ylätunturin kansallispuistossa kuvattu elokuva on komeaa katseltavaa. Rehevä satumaa metsineen ja hyinen jäälinna muodostavat voimakkaan visuaalisen vastaparin.

Kokonaisuutena ote ei kuitenkaan ole omaperäinen, jos elokuvaa vertaa esimerkiksi Päivi Hartzellin upeaan filmatisointiin vuodelta 1986. Sadun lumovoima jää uupumaan.

Kankea suomenkielinen dubbaus ei auta asiaa.

Zilliacus on hyytävä Lumikuningatar, mutta jää kenties liiankin etäiseksi. Liisi Tandefelt tekee mainion pienen roolin Gerdaa auttavana saamelaisena. Lappiin sijoittuvissa kohtauksissa elokuvassa on eniten tenhoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat