Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailmansotaa šakkilaudalla

Kuuluisasta MM-šakkiottelusta kertovan elokuvan keskiössä on Bobby Fischerin häilyvä persoona.

Kulttuuri
 
Takashi SEIDA
Tobey Maguire esittää Bobby Fischeriä.
Tobey Maguire esittää Bobby Fischeriä. Kuva: Takashi SEIDA

Draama Pawn Sacrifice – Kohtalokas siirto (Pawn Sacrifice), ohjaus Edward Zwick, pääosissa Tobey Maguire, Peter Sarsgaard, Liev Schreiber, Michael Stuhlbarg, ikäraja S, kesto 115 min. ★★★

Šakkiottelusta ei luulisi saavan kansainvälistä poliittista suurtapahtumaa, mutta sellainen kuitenkin nähtiin 1972. Silloin amerikkalainen Bobby Fischer ja neuvostoliittolainen Boris Spasski pelasivat šakin maailmanmestaruudesta Islannin Reykjavikissa.

Ottelusta tuli mediatapahtuma, vertauskuvallinen kylmän sodan mittelö kahden suurvallan välillä. Fischer voitti, mutta sen jälkeen mieleltään epävakaan mestarin elämä olikin alamäkeä. Hän sai lopulta turvapaikan suurvoittonsa tantereelta Reykjavikista ja kuoli siellä 2008.

Fischeristä on tehty useampi dokumentti, ja nyt Edward Zwick lähestyy häntä näytelmäelokuvan keinoin. Zwick on usein ennenkin kuvannut historiallisia aiheita (Glory, Uhma, Viimeinen samurai), mutta harvoin hänellä on ollut niistä ihmeempää sanottavaa. Poikkeus on Viimeinen samurai, joka sisältää purevaa kritiikkiä yhdysvaltalaista ulkopolitiikkaa kohtaan.

Pawn Sacrifice on varma ja vakaa elokuva, juuri sellainen kuin odottaakin. Fokus on Fischerin häilyvässä persoonallisuudessa, jota Zwick ja käsikirjoittaja Steven Knight eivät kuitenkaan luotaa sen syvemmältä kuin keskiverrosti psykologisoivassa tv-elokuvassa. Ottelun käsittely poliittisen tilanteen ja asenteiden vertauskuvana jää alkutekijöihinsä.

Näyttelijävetoisessa elokuvassa katsomisen arvoisia ovat juuri näyttelijät: Tobey Maguire räiskähtelevänä Fischerinä, Liev Schreiber itsevarmana Spasskina ja etenkin aina loistava Michael Stuhlbarg Fischerin uraa luotsanneena asianajaja Paul Marshallina.

Aikakauden hittikappaleiden suoltaminen on yhtä ärsyttävää kuin aina. Lisäksi elokuvassa on musiikkimaailmaan liittyvä virhe. Kun Fischer ja Marshall tapaavat ensimmäisen kerran, kuvassa näkyy vuosiluku 1965. Marshall kehuu luotsanneensa mm. Jimi Hendrixin uraa.

Hendrix oli 1965 vielä täysin tuntematon Little Richardin ja Curtis Knightin taustamuusikko. Hänen uransa lähti kiitoon vasta vuoden 1966 lopulla Britanniassa. Yhdysvaltojen läpimurto oli 1967 Montereyn popfestivaaleilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat