Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunteiden temppelit on elegia elokuvatemppeleille

Jouko Aaltosen dokumentissa on myös toivoa.

Kulttuuri
 
Nykyisen Kinopalatsin paikalla toimi pitkään Bio Metropol.
Nykyisen Kinopalatsin paikalla toimi pitkään Bio Metropol.

Dokumentti Tunteiden temppelit, ohjaus Jouko Aaltonen. Ikäraja S, kesto 82 min. ★★★

Elokuvien katselu näyttäisi olevan murroksessa. Dvd-levyt ovat pikkuhiljaa katoamassa ja elokuvia katsellaan yhä enemmän netistä. Mutta se tärkein eli elokuvateatteri elää ja hengittää yhä.

Tunteiden temppelit

Ohjaaja: Jouko Aaltonen

Suomi

Vuosi: 2015

Kesto (min): 82

Ikäraja: S

Kuten ohjaaja Aki Kaurismäki sanoo Jouko Aaltosen dokumentissa Tunteiden temppelit, ihmisillä tuntuu yhä olevan sosiaalisen katsomistapahtuman tarve.

Tunteiden temppelit esittelee suomalaisten elokuvateattereiden historiaa ja nykypäivää. Elokuva on aluksi hieman hajanainen, mutta löytää kuitenkin kronologisen ryhdin ja muodostuu sekä kunnianosoitukseksi elokuvateattereille että elegiaksi niiden kadonneelle kulta-ajalle.

Suomalaisten elokuvateattereiden kulta-aika oli 1950-luvulla, ennen televisiota. Ne täyttyivät sodanjälkeistä ankeutta pakenevilla, unelmia etsivillä katsojilla. Hienoimmat teatterit olivat todellisia palatseja kattokruunuineen, koristeluineen ja vahtimestareineen.

Aaltonen kartoittaa elokuvateattereiden kolme kohtalonhetkeä: television, videoiden ja nettipalveluiden saapumisen. Etenkin videot iskivät 1980-luvulla elokuvateattereihin raskaasti. Dokumentissa käydään teattereissa, joista on tullut keila- tai biljardihalleja, Jehovan todistajien valtakunnansaleja, vapaamuurarien tiloja, kuntosaleja.

Mutta ei Tunteiden temppelit ole pelkkää nostalgista nyyhkimistä entisen perään. Siinä puhuvat etenkin maaseudun elokuvayrittäjät, joilla on paljon hauskoja tarinoita, sekä tavalliset katsojat, jotka muistelevat hienoimpia elokuvakokemuksiaan.

Rohkaisevinta on kuunnella niitä elokuvateattereiden pyörittäjiä, jotka yhä sinnittelevät. Konnevedellä koulupojat perustivat vanhaan navettaan elokuvateatteri Navettakinon 2000-luvun alussa. Nyt he ovat aikuisia, mutta Navettakino toimii yhä.

Vehmaan Kuva-Tähdessä puolestaan järjestetään omistajan toimesta elokuvaesityksen päätyttyä vanhan ajan tanssit.

Digitalisointiin dokumentissa suhtaudutaan enimmäkseen nuivasti. Kaurismäki ja edesmennyt Peter von Bagh sanovat, että filmikopioiden ainutlaatuinen valo hävisi digin myötä.

Finnkinon varastolla Vantaalla seurataan, miten filmikeloja pakataan lähetettäväksi Italiaan, jossa ne hävitetään.

Lopulta hyllyt ammottavat surullisen tyhjinä, ja varastomies miettii, että työpaikkakin voi mennä.

Ajan kululle ja tekniikan edistymiselle ei voi mitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat