Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyttökuningas syntyi kuuden miljoonan euron budjetilla –tuloksena yhdentekevä teos

Kulttuuri
 
Veera Aaltonen / SF Film Finland
Tyttökuningas-elokuvassa kuningatar Kristiina (Malin Buska) on neuvonpidossa filosofi René Descartesin (Patrick Bauchau) kanssa.
Tyttökuningas-elokuvassa kuningatar Kristiina (Malin Buska) on neuvonpidossa filosofi René Descartesin (Patrick Bauchau) kanssa. Kuva: Veera Aaltonen / SF Film Finland

Draama Tyttökuningas (The Girl King), ohjaus Mika Kaurismäki, pääosissa Malin Buska, Mikael Nyqvist, Sarah Gadon, Martina Gedeck, ikäraja K12, kesto 106 min ★★

Ei tämän näin pitänyt mennä.

Tyttökuningas

Draama

(The Girl King)

Ohjaaja: Mika Kaurismäki

Suomi-Saksa-Kanada

Vuosi: 2015

Kesto (min): 106

Ikäraja: K12

Rooleissa: Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, François Arnaud, Martina Gedeck, Peter Lohmeyer, Patrick Bauchau, Hippolyte Girardot, Timo Torikka, Samuli Edelmann

Mika Kaurismäki suunnitteli vuosia elokuvaa kuningatar Kristiinasta, kokosi nimekkään työryhmän ja budjettiin yli kuusi miljoonaa euroa. Kuvauksia järjestettiin suurellisesti Turussa linnassa ja tuomiokirkossa eli kerrankin meillä tehtiin isoa, historiallista elokuvaa.

Ja mikä on lopputulos?

Yhdentekevä teos.

Toisinkin olisi voinut olla.

Kristiina (1626–1689) on yksi historian suurista ja kiinnostavista hallitsijoista. Pojaksi kasvatettu Kristiina on usein nähty sukupuoliroolien haastajana ja sivistyshallitsijana.

Hän peri Ruotsin (ja Suomen) kruunun viisivuotiaana, nousi valtaan 18-vuotiaana, hallitsi kymmenen vuotta ja luopui kruunusta, kääntyi katoliseksi. Hän harrasti tieteitä ja taiteita, ja hänen kaudellaan perustettiin yliopisto Suomeen.

Elokuvan iskulause on lainattu René Descartesilta. Ranskalaisfilosofi oli aikansa johtava ajattelija, kaiken tiedon epäilijä, joka teki Kristiinaan vaikutuksen. Hänet kutsuttiin Ruotsiin hoviin.

On ensin hylättävä kaikki vanha ja opittu, jotta totuus voisi löytyä, elokuvassa toistellaan Descartesin ajatusta.

Olisivatpa elokuvantekijät tehneet kuten opettavat.

Kaurismäen elokuva kuulostaa jo alkuun omituiselta – 1600-luvun Tukholmassa puhutaan englantia. Hovikieli ranskan vielä ymmärtää. Iso ongelma on se, että Kaurismäki kertoo kaikesta vähän eikä mistään tarpeeksi eikä kiinnostavasti.

Luettelomainen läpijuoksu kertaa Kristiinan valtakautta vuodesta 1644 vuoteen 1654. Yksi teema on toki ylitse muiden, Kristiinan rakkaus naiseen, hovineito Ebba Sparreen.

Vastuunkanto ei näytä kiinnostaneen ketään tässä kansainvälisessä yhteistuotannossa. Se kielii enemmänkin röyhkeydestä kuin nöyryydestä työtä kohtaan.

Kokemusta tekijöillä kyllä on.

Kuvaajana on kanadalainen Guy Dufaux, jonka töitä on myös yksi Kanadan kaikkien aikojen elokuvista, Léolo. Leikkaajana on Hans Funck, ansioluettelossa Hitler -elokuva Perikato.

Käsikirjoittaja on myös Kanadasta, Michel Marc Bouchard. Hänen cv:ssään on käsikirjoitus ihmelapsi Xavier Dolanille. Nyt Bouchardin käsikirjoitus on kuitenkin luvattoman heikko.

Valtakysymykset ja uskonkiistat käsitellään kuin koulukirjassa. 1600-luvun vauraasta Tukholmastakaan elokuvan kautta ei saa otetta. Puvustus tai kivat kuvauspaikat eivät auta, jos niitä ei osata hyödyntää, jos henkilöt eivät elä, tule iholle.

Kaurismäeltä loppuvat kertojana eväät tai ainakin innostus, kun tarina käy monimutkaisemmaksi, on kyse hovietiketistä tai poliittisista intrigeistä. Melodraaman puolella lavea ohjausote on vähän enemmän paikallaan: silloin Kristiina energioineen pääsee esiin, piehtaroimaan lemmentuskassaan.

Jotain hyvääkin. Kaurismäki on miehittänyt pääroolin osuvasti.

Roolissa piti ensin olla kanadalaisen Sarah Polleyn, mutta pääosan näyttelee nyt tuntematon ruotsalainen Malin Buska. Lapsenkasvoinen, kolmikymppinen näyttelijä on hyvä, karismaattinenkin. Tyttökuningas on aina ongelmissa, mitä kauemmas kamera hänestä loittonee.

Ennen Buskaa Kristiinaa ovat elokuvissa esittäneet muiden muassa Greta Garbo ja Liv Ullmann. Buska tekee hallitsijasta nyt omanlaisensa, tyttömäisen, uteliaan ja pelottoman.

Tunnetut näyttelijänimet kuten Ruotsin Mikael Nyqvist, Kanadan Sarah Gadon tai Saksan Martina Gedeck menevät rooleissaan hukkaan.

Suomalaisista Samuli Edelmannilla ei ole repliikkiäkään, Mikko Leppilampi näyttelee kuin komediassa ja Timo Torikka kuin vakavassa draamassa. Laura Birn on muiden tapaan hukattu sivuroolin sivurooliin.

Tyttökuningas olisi voinut olla jotain yhtä päällevyöryvää kuin Sofia Coppolan tulkinta Ranskan Marie Antoinettesta. Coppola ymmärsi päähenkilöä, toi muotokuvaan punk-henkeä ja katsoi kohukuningatarta kuin pissistä, tämän ajan silmin.

Kaurismäki työryhmineen ei löydä Kristiinasta mitään vastaavia tasoja. Kun Tyttökuningasta katsoo, vertailukohdaksi asettuu lähinnä Hovimäki, tv-historian historiallisen suuri epädraama.

Veera Aaltonen / SF Film Finland
Lähettiläs Pierre Hector Chanut (Hippolyte Girardot), Jakob de la Gardie (Mikko Leppilampi) ja kuningatar Kristiina (Malin Buska) keskustelevat.
Lähettiläs Pierre Hector Chanut (Hippolyte Girardot), Jakob de la Gardie (Mikko Leppilampi) ja kuningatar Kristiina (Malin Buska) keskustelevat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat