Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotaelokuva Virosta on hyvällä tavalla vanhanaikainen

Kulttuuri
 
Cinemanse
Virolainen Lembit Ulfsak näyttelee pääroolin sodanvastaisessa Mandariinit-elokuvassa.
Virolainen Lembit Ulfsak näyttelee pääroolin sodanvastaisessa Mandariinit-elokuvassa. Kuva: Cinemanse

Sota Mandariinit (Mandariinid), ohjaus Zaza Urushadze, pääosissa Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze, Misha Meskhi, ikäraja K12, kesto 87 min. ★★★★

Virolaisella elokuvalla menee paremmin kuin suomalaisella. Ainakin siitä päätellen, että Suomessa nyt esiteltävä Mandariinit oli Oscar-ehdokkaana vuosi sitten. Ja miksi näin siis on?

Tässä elokuvassa esimerkiksi taitava ohjaaja ja taitavat näyttelijät tekevät työtä erinomaisen käsikirjoituksen kanssa. Ideana on kertoa tarinaa elokuvan keinoin niin hyvin kuin voi, ei ensisijaisesti miellyttää yleisöä.

Nimestään huolimatta Mandariinit on puhdasverinen sotakertomus. Puhdasverinen genressään myös siinä, että viestinä on sodanvastaisuus. On vuosi 1992, ja Georgian Abhasiassa soditaan. Sitruunasotaa, kuten elokuvassa hirtehisesti todetaan.

Päähenkilöt Ivo ja Margus ovat Abhasiassa asuvia virolaisia, mandariininviljelystä elantonsa saavia ukkoja. Riita on siis siitä, kenen mailla sitrukset kasvavat. Virolaisia on asunut Abhasiassa satakunta vuotta, mutta elokuvassa kylästä ovat muut jo paenneet. Tarina käynnistyy, kun kylään saapuu vieraita, tšetšeenisotureita. Perässä seuraavat georgialaiset. Käydään tulitaistelu, ja vain yksi molemmilta puolilta jää henkiin.

Ivosta ja Marguksesta, mandariinifarmarista ja mandariinilaatikoita nikkaroivasta kirvesmiehestä, tulee lääkäreitä – ja samalla virolaisista rauhansovittelijoita Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisenä aikana.

Elokuvana Mandariinit on hieman osoitteleva ja lopputulos ilmeinen. Kolmas näytös tuntuu myös torsolta. Samalla vahvuudet ovat kiistattomat.

Tarina pysyy georgialaisohjaaja Zaza Urushadzen hyppysissä koko ajan, hän ohjaa omaa, erinomaista käsikirjoitustaan. Kerronnan ja etenkin kerronnan nopeuden, ihmiskuvien ja tyylin osalta Urushadzen Mandariinit on vanhanaikainen elokuva, hyvällä tavalla. Se on vähäeleinen kamarielokuva, jossa konepistooleja on esillä vain sen verran kuin tarvitaan.

Mandariinit tuo terveisiä menneestä maailmasta myös siten, että naisilla ei ole tässä tarinassa mitään roolia, vaikka kotirintamatarinaa kerrotaankin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat