Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portmanin esikoisohjaus on osoitteleva ja pitkäpiimäinen

Kulttuuri
 
Cinemanse
Natalie Portman näyttelee omassa ohjauksessaan.
Natalie Portman näyttelee omassa ohjauksessaan. Kuva: Cinemanse

Draama Tarina rakkaudesta ja pimeydestä (A Tale of Love and Darkness), ohjaus Natalie Portman, pääosissa Natalie Portman, Gilad Kahana, Amir Tessler. Ikäraja K16, kesto 98 min. ★★

Kun näyttelijä Natalie Portman luki Amos Ozin omaelämäkerrallisen romaanin lapsuudesta toisen maailmansodan jälkeisessä Jerusalemissa, hän vaikuttui suuresti. Niin suuresti, että hän on nyt ohjannut ja käsikirjoittanut siihen perustuvan elokuvan, jonka pääosaa itse näyttelee.

Myös Portman on syntynyt Jerusalemissa. Elokuvan suhde lapsuuden maailmaan on nostalgis-melankolinen. Kodin seinien ulkopuolella valtio saa alkunsa ja sorretut käyvät toisiaan vastaan, mutta varsinaiseen poliittiseen analyysiin Portman ei lähde. Elokuvassa aikuisten riidat ja rakkaudet ovat salaisuuksia, joita lapsen vinkkelistä vain salakuunnellaan, kirjaimellisesti pöydän alta. Keskiössä on perhe, joka voi kehnosti.

Kertojana elokuvassa on lapsuuttaan muisteleva vanha Amos. Elokuvan varsinainen päähenkilö on silti Portmanin esittämä äiti, joka on traaginen ja tyylikäs. Äidin keho ja mieli antavat vähitellen periksi, mutta lapsen kokemus siitä jää varsin ulkokohtaiseksi.

Rakastetun äidin ”tila” roikkuu kysymysmerkkinä tarinan yllä, ja kun se lopulta pistetään pakettiin, tulos on vähän turhankin simppeliä keittiöpsykologiaa. Lopuksi elokuva menee ihan mahdottomaksi selittämiseksi. Huomasivathan kaikki, että äiti kertoi iltasaduissaan aina omaa tarinaansa? Huomasivathan kaikki, että ihmisten toteutumattomat haaveet olivat vähän kuin haave Israelista? Kyllä, kyllä me huomattiin. Dialogi on umpitäynnä vertauskuvia ja syvämietteisiä viisauksia.

Toinen ylikäytetty tehokeino on hidastettu kuva. Kun jotain merkittävää tapahtuu, mitä tapahtuu usein, alkaa hidastus, jota sielukkaana vellova musiikki alleviivaa. Keino menettää tehonsa jo alkumetreillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat