Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

The Force Awakens siirtää Tähtien sodan soihdun komeasti uusille päähenkilöille

Kulttuuri
 
Lucasfilm
Ensimmäisten Tähtien sota -elokuvien tähdet Leia Organa (Carrie Fisher) ja Han Solo (Harrison Ford) palaavat The Force Awakens -elokuvassa.
Ensimmäisten Tähtien sota -elokuvien tähdet Leia Organa (Carrie Fisher) ja Han Solo (Harrison Ford) palaavat The Force Awakens -elokuvassa. Kuva: Lucasfilm

Scifi The Force Awakens, ohjaus J. J. Abrams, pääosissa Harrison Ford, John Boyega ja Daisy Ridley, ikäraja K12, kesto 135 min. ★★★★

Uusi Tähtien sota -elokuva The Force Awakens on mittakaavaltaan eeppinen, tunteiltaan koskettava ja samalla sopivan hauska seikkailu.

The Force Awakens

scifi

Ohjaaja: J. J. Abrams

Vuosi: 2015

Kesto (min): 135 min

Ikäraja: K-12

Rooleissa: Harrison Ford, John Boyega, Daisy Ridley

Toimintaa riittää, mutta tarinassa on koko ajan kyse henkilöistä, ei räjähdyksistä.

Tuloksena on paras Tähtien sota -elokuva sitten vuoden 1983 Jedin paluun.

Tämä on hieno avaus uudelle Tähtien sota -trilogialle.

”Voimassa ei ole enää tasapainoa, koska jedejä ei enää ole”, sanotaan elokuvan avauskohtauksessa.

Pahuus on nousemassa ja tasapainoa tarvittaisiin. Sympaattiseen BB-8-droidiin kätketään kartta ainoan henkilön luo, joka voisi tuoda jedit takaisin.

Tästä alkaa droidijahti, jossa elokuvan päähenkilöt kohtaavat ja ajautuvat taistelemaan samalla puolella. He kuulevat herätyksen, kutsun seikkailuun ja vastuuseen.

Tämä kaikki kuulostaa hyvin tutulta, jos tuntee aiemmat Tähtien sota -elokuvat. The Force Awakens toisintaa jokaisella tasolla – isoista tarinankaarista rekvisiitan yksityiskohtiin – asetelmia vanhoista Tähtien sota -elokuvista. Hämmästyttävää on, että tuttuus ei haittaa lainkaan. Päinvastoin. Ohjaaja J. J. Abrams on onnistunut tekemään jotain erikoista. The Force Awakens on paitsi suora jatko-osa edellisille elokuville, myös nykyisin suosittu ”reboot”, sarjan uudelleenkäynnistys.

Tarina alkaa 30 vuotta Jedin paluun jälkeen. Pahan Imperiumin perintöä jatkaa nyt natsihenkinen Ensimmäinen ritarikunta. Kun kenraali Hux ( Domhnall Gleeson ) karjuu puheensa ritarikunnalle, natsit ovat mielessä jo ennen kuin joukot nostavat kätensä yläviistoon tervehdykseen.

Ritarikunnan toinen johtaja Kylo Ren on nuorempi versio Darth Vaderista, Tähtien sodan legendaarisesta pahiksesta.

Sekä pahojen johtajat että hyvät sankarit ovat kaikki nuoria. Heidän lisäksi elokuvassa nähdään alkuperäisen Tähtien sota -trilogian pääosien esittäjiä. He ovat jo eläkeiässä. Tämä asetelma on taitavasti kirjoitettu elokuvaan sisään, tarinan sydämeksi.

The Force Awakens on tarina soihdun luovuttamisesta seuraavalle polvelle.

Nuoret näyttelijät suoriutuvat mallikkaasti.

Adam Driver esittää ristiriitaisten tunteiden kanssa kamppailevan Kylo Renin roolin vahvasti. Daisy Ridleyn Rey ehtii jo yhden elokuvan sisällä käydä läpi uskottavasti kirjoitetun ja näytellyn kehityskaaren. John Boyegan Finn on maanläheinen rivimies, joka paiskautuu sankariksi puolivahingossa, sydämensä johdattamana.

Elokuvan ehdoton tähti on kuitenkin 73-vuotiaan Harrison Fordin esittämä Han Solo. Fordille on myös selvästi kirjoitettu elokuvan parhaat repliikit.

J. J. Abrams on nykyajan scifi-toimintaohjaaja. Kuten hänen Star Trek -versiossaan (2009), toiminta on vanhoja esikuvia nopeampaa ja kameratyö tietoisen kaoottisempaa. Mutta kun on aika antaa tarinan kehittyä ja henkilöiden keskustella, Abrams antaa kameran viipyä ja luottaa näyttelijöihinsä.

Teknisesti elokuva on käytännössä virheetön suoritus. Avaruustaistelut ovat huikeaa katsottavaa. Valomiekat näyttävät hurjemmilta kuin koskaan. Abrams on käyttänyt mahdollisimman paljon käsityönä tehtyä oikeaa rekvisiittaa, pukuja ja lavasteita.

Maailma tuntuu todelliselta. Sillä on historiansa ja se jatkuu kuvaruudun ulkopuolelle.

Tähtien sodissa on aina ollut vahvoja sivuhahmoja. Tällä kertaa paras on Lupita Nyong’on taitavasti digitaalisesti näyttelemä Maz Kanata. Sen sijaan Gwendoline Christien Captain Phasman osa jää hyvin ohueksi.

J. J. Abrams näyttäisi ampuneen piikin George Lucasille. Pahat voimat ovat taas rakentaneet jättiaseen. Se on mittakaavaltaan täysin älytön. Aseen nimi on Starkiller Base. Starkiller oli Lucasin alkuperäinen – täysin älytön – ajatus Luke Skywalkerin sukunimeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat