Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viiden tähden brittidraama on yksi vuoden elokuvatapauksista – ”loppu on synkkää lunastusta”

Charlotte Ramplingin kannattelema 45 vuotta on viiden tähden draama (liian) pitkästä avioliitosta.

Kulttuuri
 
Future Film
Näyttelijä Charlotte Rampling on loistava avioliittodraaman pääroolissa.
Näyttelijä Charlotte Rampling on loistava avioliittodraaman pääroolissa. Kuva: Future Film

Draama 45 vuotta (45 Years), ohjaus Andrew Haigh, pääosissa Charlotte Rampling, Tom Courteney, Geraldine James, ikäraja K7, kesto 95 min. ★★★★★

Elokuvateattereihin tulee samaan aikaan eilen arvioidun Star Warsin kanssa vain yksi toinen elokuvauutuus. Se on avioliittodraama ja yksi elokuvavuoden isoista tapauksista.

45 vuotta

Draama

(45 Years)

Ohjaaja: Andrew Haigh

Britannia

Vuosi: 2015

Kesto (min): 95

Ikäraja: K7

Rooleissa: Charlotte Rampling, Tom Courtaney

45 vuotta kertoo vanhasta avioparista. Yhteiseloa on takana 45 vuotta ja pari on valmistautumassa vuosipäiväjuhlaan.

Voimme jo arvata, että juhlista ei tule sitä, mistä haaveillaan.

45 vuotta on elokuvana monin tavoin hieno, se esimerkiksi kasvaa vaivihkaa. Ennen kaikkea elokuva on kuitenkin näyttelijätyön juhlaa, pääroolia esittävän Charlotte Ramplingin juhlaa.

Seitsenkymppinen Rampling on kokenut näyttelijä, joka nyt esittää itsensä ikäistä Katea, eläkkeellä olevaa opettajaa. Hänen miestään, myös eläkkeellä olevaa Geoffia esittää toinen brittiläinen veteraaninäyttelijä Tom Courtenay.

Aluksi Katen ja Geoffin englantilaiseen maalaistaloon saapuu kirje. Kirjeen mukana saapuu muuta, selvittämätön mennyt. Sveitsiläiset viranomaiset kertovat kirjeessä Alpeilta löytyneestä nuoren naisen ruumiista. Nainen on ollut patikointiretkellä vuonna 1962 Geoffin seurassa.

Pääteemasta ei voi juuri kirjoittaa paljastamatta liikaa, mutta jotain valaisua löydämme elokuvan syntyhistoriasta.

Ohjaaja on Andrew Haigh, joka Suomessa tunnetaan lähinnä Looking-televisiosarjasta. Tämän tarinan Haigh on sovittanut kirjailija David Constantinen novellista In Another Country.

Novelli taas sai alkunsa kirjailijan lukemasta lehtiuutisesta, jossa kerrottiin ruumislöydöstä Alpeilla. 1930-luvulla muuan retkeilijämies oli kadonnut, ja 70 vuotta myöhemmin hänen ruumiinsa löydettiin – jäätyneenä, ja hyvin säilyneenä.

Olennainen tulee tässä: ruumista tunnistamaan pyydettiin vainajan poika. Kahdeksankymmenen vuoden iässä hän joutui näkemään isänsä miehuutensa huipulla. Nurinkurinen ajankulu kannusti kirjailijaa kirjoittamaan, ajatus siitä mitä oli, mitä on ja mitä olisi voinut olla.

Elokuvassa jäätynyt ruumis saa rinnalleen toisen symbolin. Keskeinen tapahtumapaikka on koti, Katen ja Geoffin talo, eletyn elämän vertauskuva. Seinällä kello tikittää merkitsevästi. Vintti on täynnä muistoja matkalaukussa.

Etsiessään hääjuhlalle paikkaa Kate törmää välittäjään. Miekkonen esittelee Katelle juhlasalia ja toteaa: ”Tämä on täynnä historiaa. Niin kuin hyvä avioliitto.”

”Sääli ettei meillä ole valokuvia seinillä enempää”, Kate toteaa kotona, tietämättömänä tulevasta myrskystä.

Maalaistaloon tuivertaa nimittäin muutoksen puhuri, joka pakottaa kysymään perusasioita: mihin nuoruuteni sosialistiset ihanteet jäivät, oliko työurani sittenkin mitätön, miksen tupakoi enää ja miksi juuri me päädyimme naimisiin?

Vastaukset piirtyvät ennen kaikkea Katen kehoon ja kasvoille. Rampling piirtää naisen kuvan tarkasti, jokaisella katseella, jokaisella epäröivällä askeleella ja jokaisella hiljaisella hetkellä. Hän on luonneroolissaan, itsetietoisena toimen naisena.

Ällistyttävintä on, miten elokuva Haighin taiten ja pienesti ohjaamana ikään kuin jäätyy liike liikkeeltä, kohtaus kohtaukselta. Jähmettyminen istuu täydellisesti elokuvan väitteeseen.

Se kuuluu näin: pitkät avioliitot eivät ehkä perustukaan muita suuremmalle onnellisuudelle vaan ristiriitojen peittelylle ja puhtaalle valehtelulle.

45 vuotta on kertomus elämänvalheesta ja ilman Ramplingin sisäistettyä roolityötä, ilman hänen taitoaan tämä elokuva ei olisi lähellekään näin hyytävä.

Synkkään lunastukseen kaikki todella loppuu. Kun kaikki kortit on pelattu, niin kuvien keskelle asemoidaan Ramplingin Kate, vahvana ja ylväänä, ja samalla myös sanattomana ja tyhjänä.

Juhlat ovat isot, mutta juhlittavaa ei ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat