Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi versio Moby Dickin tarinasta: hyvät pärskeet, mutta elokuvana kuiva draama

Ron Howardin ohjaamassa suuren luokan meriseikkailussa valaanpyytäjät jäävät luonnon armoille.

Kulttuuri
 
Warner Bros
Digitehosteet ovat meriseikkailussa vaikuttavia.
Digitehosteet ovat meriseikkailussa vaikuttavia. Kuva: Warner Bros

Seikkailu Kamppailu merta vastaan (In the Heart of the Sea), ohjaus Ron Howard, pääosissa Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Brian Gleeson, ikäraja K12, kesto 122 min.★★★

Jos kaipaat joulunaikaan vanhanaikaista seikkailua, tässä sellainen on. Kamppailu merta vastaan -elokuvassa otetaan miehestä mittaa luonnon armoilla.

Elokuva kertoo valaanpyytäjistä 1800-luvun Yhdysvalloissa.

Seikkailuosuus on hyvin toteutettu, draamapuoli ei niinkään.

Ohjaaja on Ron Howard, aliarvostettukin amerikkalainen, joka on usein kertonut keskenään kilvoittelevista miehistä. Howardin elokuvista sellaisia ovat olleet kilpa-ajajista kertonut Rush sekä Nixon/Frost, jossa kohtasivat presidentti ja toimittaja.

Kamppailu merta vastaan kertoo valaanpyyntialus Essexistä, joka vuonna 1820 tuhoutui valaan hyökättyä laivan kimppuun. Tästä Howard kertoo kahdessa aikatasossa.

Warner Bros
Kamppailu merta vastaan on laivaseikkailu, jossa Chris Hemsworth on yliperämies.
Kamppailu merta vastaan on laivaseikkailu, jossa Chris Hemsworth on yliperämies.

Yhtäällä ovat tapahtumat valtamerellä, Essexin kannella ja harppuunaveneissä. Yhteen ottavat kokematon kapteeni ja korskea yliperämies. Toisaalla on tarina tarinassa -rakenne ja kirjailija Herman Melville, joka kirjoittaa Moby Dickiä Essexin eloonjääneitä kuullen.

Howardin ohjauksessa näkyy merielokuvien perinne. Asetelma keskenään kisaavasta päällystöstä on tuttu vaikkapa elokuvasta Master and Commander: maailman laidalla. Keskivaiheilla tarina siirtyy enemmän vaistonvaraiseksi, jolloin mieleen tulee Tappajahai. Lopussa, vaihtoehtojen vähetessä verrokiksi nousee vielä Cast Away – tuuliajolla.

Kohtauksissa merellä on harmonista kauneutta ja uhkeaa voimaa. Silloin purjeiden valkeus yhdistyy lakatun puun tummuuteen, taivaan sini meren sineen. Aallot lyövät yli, mastot kaatuvat ja miehet tarttuvat harppuunoihinsa. Howard osaa silti pitää melskeen aisoissa eikä päästä tarinaa kuivumaan. Digitaaliset efektit toimivat myös – valtavat kaskelotit täyttävät kankaan.

Maalla Howardin tarina etenee sen sijaan kuin työntämällä. Howard selittelee valaanpyynnin ideologiaa ja miesten mielenliikkeitä.

Kankeutta ei vähennä se, että pääosassa yliperämiestä esittää komea mutta kapea-alainen Chris Hemsworth.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat