Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viehättävä elokuva madamesta, joka laulaa nuotin vierestä

Ranskalaiselokuva kertoo Florence Foster Jenkinsistä, josta kehno lauluääni teki kuuluisan.

Kulttuuri
 
Cinema Mondo
Margueriten pääosaa esittää Catherine Frot. Lauluäänessä yhdistyy hänen ja stuntin laulua.
Margueriten pääosaa esittää Catherine Frot. Lauluäänessä yhdistyy hänen ja stuntin laulua. Kuva: Cinema Mondo

Draama Marguerite, ohjaus Xavier Giannoli, päärooleissa Catherine Frot, Christa Théret, André Marcon, Denis Mpunga, Sylvain Dieuaide, ikäraja K12, kesto 127 min. ★★★

Ei arvannut amerikkalainen Florence Foster Jenkins (1868–1944), että hän inspiroisi elokuvantekijöitä vielä pitkään kuolemansa jälkeen. Foster Jenkinsin erikoisuus oli kaamea lauluääni, josta huolimatta hän esiintyi seurapiireille ja jopa isommilla näyttämöillä.

Marguerite

Draama

(Marguerite)

Ohjaaja: Xavier Giannoli

Ranska

Vuosi: 2015

Kesto (min): 127 min.

Rooleissa: Catherine Frot, Christa Théret, André Marcon, Denis Mpunga, Sylvain Dieuaide

Foster Jenkins ei itse ilmeisesti ymmärtänyt, että hänen sävelkorvansa petti pahasti.

Jälkikäteen kukaan ei osaa aivan tarkasti selittää, miksei hänelle kerrottu sitä. Jotkut käyttivät rikasta rouvaa hyväkseen, toiset eivät muuten vain kehdanneet.

Ranskalaisen Xavier Giannolin Marguerite ei ole elämäkertaelokuva, mutta Giannoli sai siihen herätteen kuultuaan äänitettä Foster Jenkinsin esityksestä. Elokuvaa tehdessään Giannoli sai tietää, että tekeillä on myös elämäkertaelokuva, jonka ohjaa britti Stephen Frears, ja pääosaa näyttelee itse Meryl Streep.

Margueriten päähenkilö vaikuttaa 1920-luvun Ranskassa.

Hän pitää ystävilleen konsertteja maaseutulinnassaan, ja muu ohjelmisto on koottu pieteetillä, mutta kaiken päätteeksi ystävät, tai niin kutsutut ystävät, joutuvat kärsimään emännän omista aarioista.

Elokuva keskittyy Margueriten ja hänen aviomiehensä suhteeseen. Marguerite on se, jolla on rahaa, ja Georges elää hänen varoillaan. Siksi Georgesin huulet ovat sinetöidyt, mutta Marguerite toivoo häneltä aitoa rakkautta ja huomiota.

Teemaksi nousee taiteellinen vapaus, jota juuri tuo surrealismin vuosikymmen edusti. Kaksi nuorukaista alkaa flirttailla Margueriten kanssa, eikä madame itse oivalla, että hänen äänensä ympärille voi rakentaa kokonaisen performanssin, jonka tarkoitus on vain pilkata konservatiivista Ranskaa.

Marguerite on viehättävä ja liikuttava elokuva, eritoten päänäyttelijä Catherine Frot’n ansiosta. Se ei kuitenkaan ole komedia. Visuaalinenkin toteutus on komeaa, mutta temaattisesti elokuva ei pysy kasassa.

Sivuhenkilöiden merkitys jää epäselväksi, varsinkin nuoren laulajattaren Hazelin, joka ei vaikuta draaman kulkuun mitenkään.

Elokuvassa on jotain samaa kuin brittiläisen ohjaaja-käsikirjoittaja Stephen Poliakoffin tv-draamoissa, jotka nekin sijoittuvat usein menneille vuosikymmenille. Giannolilta puuttuu kuitenkin rohkeutta irrottaa elokuvaansa realismista ja viedä sitä vielä surrealistisempaan suuntaan. Kliseiset musiikkivalinnat latistavat vaikutelmaa.

Margueriten lähes sietämätön ääni on luotu digitaalisella käsittelyllä ja yhdistelemällä Frot’n ja ammattilaisen ”stuntin” laulua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat