Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Point Break on älyttömän viihdyttävä ja myös älytön elokuvaoodi extreme-temppuilulle

Vuoden 1991 toimintaelokuva Myrskyn ratsastajat tehtiin isosti uusiksi.

Kulttuuri
 
Courtesy of Warner Bros. Pictures
Point Breakissa hypitään hengenvaarallisesti.
Point Breakissa hypitään hengenvaarallisesti. Kuva: Courtesy of Warner Bros. Pictures

Toiminta Point Break, ohjaus Ericson Core, pääosissa Luke Bracey, Édgar Ramirez, Teresa Palmer, ikäraja K12, kesto 114 min. ★★★★

Kathryn Bigelow’n ohjaama Point Break eli Myrskyn ratsastajat (1991) on, jos ei nyt klassikko, niin ainakin 1990-luvun elokuvafanien lämmöllä muistelema. Elokuvassa Keanu Reeves esitti märkäkorvaa FBI-agenttia Johnny Utahia, joka sai tehtäväkseen soluttautua karismaattisen Bodhin ( Patrick Swayze ) johtamaan surffarijengiin – nämä kun ryöstelivät pankkeja lautailun ja rantapummeilun ohessa.

Lukemattomien 80- ja 90-lukujen viihde-elokuvien tapaan myös Myrskyn ratsastajat on nyt tehty uusiksi, ja uusintaversioille tavalliseen tapaan toiminnan sekä tehostemelskeen määrää on moninkertaistettu. Point Break on tässä suhteessa jopa poikkeuksellinen. Harvaa toimintafilmiä on vedetty niin överiksi kuin tätä.

Oikeastaan Point Breakia pitäisi kutsua toimintaelokuvan sijaan extreme-urheiluelokuvaksi. Myrskyn ratsastajissa surffattiin ja hypättiin laskuvarjolla, mutta pääpaino oli silti juonessa. Uudessa Point Breakissa surffataan, hypätään laskuvarjolla, liitovarjoillaan, lumilautaillaan, motocross-pyöräillään ja vuorikiipeillään, ja juoni on pelkkä sivuseikka.

Asetelma on samanlainen kuin alkuperäisessä elokuvassa. Johnny Utah ( Luke Bracey ) on entinen extreme-urheilija ja Youtube-julkkis, joka on lopettanut temppuilut kaverinsa kuoltua, ja opiskellut FBI-agentiksi. Sitten FBI alkaa tutkia naamioidun jengin eri puolilla maailmaa tekemiä ryöstöjä, jotka päättyvät aina hurjapäiseen tempaukseen, kuten pakenemiseen moottoripyörillä pilvenpiirtäjän ikkunan läpi. Johnny on tietysti oikea mies ujuttautumaan tällaiseen porukkaan mukaan.

Selviää, että Bodhin ( Édgar Ramirez ) johtamalla metsuriseksuaaliryhmällä on Robin Hood –tyylisten ryöstöjen ohella isompi tavoite: suorittaa myyttinen ”Ozaki 8”, sarja toinen toistaan vaarallisempia temppuja, jonka läpäisijän pitäisi saavuttaa lopullinen henkinen yhteys luonnon kanssa.

Hömelön juonen aukkoja ja epäloogisuuksia ei kannata jäädä miettimään, muuten tulee hulluksi. Tekijät eivät ainakaan ole jääneet, ja miksi olisivatkaan – lähes kaksituntisessa elokuvasta ylivoimaisesti suurin osa on pelkkää toimintaa ja extreme-temppuiluja. Esteettisesti Point Break tuo mieleen 2000-luvun alun energiajuoma- ja urheiluvaatemainokset.

Tällaisen elokuvan pitäisi kaiken järjen mukaan olla sietämätöntä katseltavaa. Sen sijaan Point Break onkin hämmästyttävän viihdyttävä: aivan kuin jollekin elokuvan hahmojen kaltaiselle adrenaliinifriikille olisi annettu jättibudjetti ja täysin vapaat kädet tehdä mitä huvittaa. Jonkinlainen visio tekijöillä on ainakin ollut: elokuva ottaa älyttömän sisältönsä täysin haudanvakavasti.

Ja vaikka extreme-urheilu ei kiinnostaisi tippaakaan, ovat Point Breakissa nähdyt temput oikeasti vaikuttavia. Tämä on niitä harvoja elokuvia, joissa 3d-efektillä on jotain virkaa. Mitään vakavasti otettavaa sisältöä Point Breakissa ei ole, mutta kertakäyttöisenä adrenaliinipiikkinä se toimii lähes täydellisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat