Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Michael Fassbender loistaa uudessa Macbeth-filmatisoinnissa

Kulttuuri
 
Jonathan Olley
Michael Fassbender.
Michael Fassbender. Kuva: Jonathan Olley

Draama Macbeth, ohjaus Justin Kurzel, pääosissa Michael Fassbender, Marion Cotillard, Paddy Considine, ikäraja 16, kesto 114 min. ★★★★

Macbeth on William Shakespearen näytelmistä julmimmasta päästä: tragedia vallanhimosta ja sen turmelevasta vaikutuksesta. Tarinan nimihenkilö hankkiutuu Skotlannin kuninkaaksi keinoja kaihtamatta, mutta petturin, murhaajan ja hirmuvaltiaan alamäki on nopea.

Macbeth on taipunut vuosikymmenien varrella valkokankaille moneen kertaan. Sovitusten tähänastinen huippu on ollut Roman Polanskin vuoden 1971 versio. Australialaisen Justin Kurzelin tuore ohjaustyö pääsee lähelle, ja osin ohikin.

Viime vuosina elokuvantekijät ovat usein modernisoineet Shakespearen tekstejä. Kurzelin Macbeth ei kuitenkaan kikkaile vaan pyrkii olemaan mahdollisimman autenttinen Shakespeare-sovitus. Tapahtumat sijoittuvat keskiajan Skotlantiin ja klassiset vuorosanat ovat tallella. Muutokset ovat hienovaraisia: esimerkiksi noitasiskokset ovat nyt vaitonaisia, syyttäviä hahmoja, jotka vain Macbeth näkee.

Macbeth ei myöskään ole jäykkää filmattua teatteria vaan vetävää elokuvaa. Toisaalta se tuntuu visuaalisesti turhankin nähdyltä – sama synkänharmaa keskiaikakuvasto on niin peruskamaa elokuvissa ja tv-sarjoissa.

Erinomaiselle tasolle Macbeth nousee näyttelijöidensä ansiosta. Paddy Considinen ja David Thewlisin kaltaiset luottonimet tekevät varmaa työtä, samoin kuin Marion Cotillard Lady Macbethina, mutta etenkin nimiosassa nähtävä Michael Fassbender on omaa luokkaansa.

Fassbender näyttelee riivattua Macbethia kasvoillaan ja koko olemuksellaan niin vaikuttavasti, että kyseessä saattaa hänen paras roolinsa tähän mennessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat