Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa Tenavat-elokuvassa näytetään paljastus, jota alkuperäinen piirtäjä ei olisi halunnut tehdä

Kulttuuri
 
Blue Sky Animation
Ressu-koira viettää jouluista laatuaikaa, Kaustinen kuonollaan.
Ressu-koira viettää jouluista laatuaikaa, Kaustinen kuonollaan. Kuva: Blue Sky Animation

Tenavat-elokuva

Animaatio

(The Peanuts Movie)

Ohjaaja: Steve Martino

Yhdysvallat

Vuosi: 2015

Kesto (min): 88 mun.

Ikäraja: S

Fakta

Tenavat

 Amerikkalaisen Charles M. Schulzin strippisarjakuva alkoi ilmestyä 1950 nimellä Peanuts. Tenavat nousi suosion huipulle 1960-luvulla ja pysyi siellä 1970-luvulle.

 Aatos Erkko toi Tenavat Suomeen jo 1950-luvun lopulla. Erkko myös keksi osan hahmojen suomenkielisistä nimistä.

 Ensimmäiset Tenavat-animaatiot valmistuivat 1960-luvulla. Schulz jatkoi Tenavien piirtämistä vuoteen 1999. Hän kuoli 2000.

Animaatio Tenavat-elokuva (The Peanuts Movie), ohjaus Steve Martino, äänirooleissa Onni Sannholm, Waltteri Helisalo, Ofelia Hanttu, Ila Lehto, Otso Oras, Hanna Koskinen, ikäraja S, kesto 88 min. ★★

Sen jälkeen kun amerikkalaiset menivät tekemään Nalle Puhin Möhköfantista animaatiohahmon, heiltä on voinut odottaa mitä tahansa. He ovat mestareita vesittämään kaikki ne ideat, jotka on tarkoituksella jätetty vähän salamyhkäisiksi ja lasten oman mielikuvituksen varaan.

Kertauksen vuoksi: Möhköfanttiahan ei koskaan kukaan ole oikeasti nähnyt.

Jaska Jokusen ihastus, pieni punatukkainen tyttö, on tietenkin olemassa eikä vain Jaska Jokusen keksintöä, mutta Tenavat-sarjakuvan isä, Charles M. Schulz ei ikinä näyttänyt häntä lukijoilleen.

Nykyään lasten mielikuvitukseen ei saa enää luottaa, vaan kaikki pitää tehdä ilmeiseksi ja nopeasti pureskeltavaan muotoon. Ainakin isoilla markkinoilla. Sillä logiikalla on syntynyt myös 3d-Tenavat-elokuva, jossa yksi henkilöistä on pieni punatukkainen tyttö.

Ensinnäkin: miksi juuri viivan mestarin sarjakuva piti tehdä 3d:ksi? Ja toiseksi: miksi pieni punatukkainen tyttö pitää näyttää?

Myönnän, että tässä valittaa Tenavien huumorin ja sarkasmin kasvattama lapsi.

Uusi Tenavat-elokuva ei uskalla ottaa edes sitä riskiä, että Jaska Jokusella menisi aina huonosti, koska sellaista päähenkilöä ei nykyviihteessä enää tehdä. Hups, tässä tuli paljastettua loppuratkaisu.

Elokuvan käsikirjoitus ja tuotanto on ollut osaksi Schulzin pojan ja pojanpojan, Craig ja Bryan Schulzin käsissä, ja jotain Tenavien hengestä on toki jäljellä. 3d-hahmot on tehty taitavasti siten, että ilmeet luodaan alkuperäisten hahmojen viivoilla.

Varsinkin Ressu on hyvin ressumainen uusista ulottuvuuksistaan huolimatta.

Mutta myös Ressu joutuu vesittämisen uhriksi, sillä hänen mielikuvitusseikkailunsa ensimmäisen maailmansodan lentäjäsankarina on kuvitettu elokuvassa piinallisen tarkasti. Se on myös dramaturgisesti huono ratkaisu, sillä näitä toimintakohtauksia on yksinkertaisesti liikaa.

Tenavat-elokuvaa ei pidä niinkään verrata alkuperäisiin sarjakuvastrippeihin vaan animaatioelokuviin, joita valmistui jo 1960-luvulla. Ensimmäinen Jaska Jokusen joulu vuodelta 1965 esitetään edelleen Yhdysvalloissa joka joulu. Kaikkiaan Tenavista on tehty neljä pitkää animaatioelokuvaa ennen tätä uusinta.

Tenavat-elokuvien yksi tunnusmerkki oli Vince Guaraldin leppoisa jazz-musiikki. Uuden Tenavat-elokuvan musiikista vastaava Christophe Beck on halunnut säilyttää ripauksen Guaraldia, ja elokuvassa nähdään myös vanhoista animaatioista tuttu riemastuttava tanssikohtaus. Muu musiikki onkin sitten tympeää Hollywood-siirappia.

Uudessa elokuvassa on myös käytetty pelkästään lapsinäyttelijöiden ääniä entisten animaatioelokuvien tapaan. Se oli aikoinaan hyvinkin radikaali ratkaisu.

Tavallaan elokuva osoittaa todeksi, miten nerokkaita alkuperäiset Tenavat-hahmot ja heidän keskinäiset suhteensa ovat.

Niitä ei voi täysin pilata, vaikka yritys olisi miten kova.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat