Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensi-illassa elokuva suomalaisista karaokessa – ”Häpeä on vain sovinnaisuuden ylivaltaa”

Kulttuuri
 
Nordisk Film
Leena Uotila (vas.) esittää äitiä ja Riku Nieminen (oik.) hänen poikaansa hilpeässä uutuuskomediassa, jossa nähdään myös Juha Muje (kesk).
Leena Uotila (vas.) esittää äitiä ja Riku Nieminen (oik.) hänen poikaansa hilpeässä uutuuskomediassa, jossa nähdään myös Juha Muje (kesk). Kuva: Nordisk Film

Draama Nuotin vierestä, ohj. Lauri Nurkse, käsikirj. Johanna Hartikainen, pääosissa Riku Nieminen, Leena Uotila, Pihla Viitala, Essi Hellén, Oskari Katajisto, Juha Muje. 97 min. S. ★★★

Suomessa on sinnikkäästi tuotettu draamakomedioita, vaikka tulokset ovat useimmiten keskinkertaisia tai peräti huonoja. Nyt alkaa kuitenkin näkyä merkkejä siitä, että rimaa on nostettu.

Nuotin vierestä

Kirjoittaja: Johanna Hartikainen

Draama

Ohjaaja: Lauri Nurkse

Suomi

Vuosi: 2015

Kesto (min): 97 min

Ikäraja: S

Rooleissa: Riku Nieminen, Leena Uotila, Pihla Viitala, Essi Hellén, Oskari Katajisto, Juha Muje.

Ohjaajista Lauri Nurkse on ottanut tehtävänsä tosissaan ja pysynyt johdonmukaisesti draamakomedian parissa. Se on oikeastaan rohkea veto, sillä kuten toinen komediaohjaaja Johanna Vuoksenmaa on todennut: kevyillä elokuvilla ei saa alan arvostusta. Mutta jos hyvin käy, yleisö tykkää.

Nurkse ohjasi pari vuotta sitten tv-sarjan Toisen kanssa, joka on viime vuosien parhaita kotimaisia sarjoja – tai ylipäätään harvoja onnistuneita. Myös elokuva Nuotin vierestä osoittaa uudenlaista kypsyyttä. Sen käsikirjoituksesta vastaa huumorin konkari Johanna Hartikainen (Tahdon asia, Harvoin tarjolla, Onni von Sopanen).

Päähenkilö, Riku Niemisen esittämä Arto on lapsuudessaan nujerrettu mies, josta on aikuistuttuaan tullut tylsä, takakireä ja samalla alistuva. Suoremmin sanottuna kusipää, kuten hänen äitinsä ( Leena Uotila ) asian ilmaisee. Arto on helposti tunnistettava hahmo, aika lailla tavallinen suomalainen insinöörimies.

Mutta miksi miehestä tulee tylsimys? Elokuvan antama selitys on häpeä. Artoa on kiusattu lapsena siksi, että hänen vanhempansa olivat liiankin hauskoja ja hulluja. Nyt isä on kuollut, ja äiti kantaa huolta poikansa puolesta. Asiaan kuuluu, että miniä ( Pihla Viitala ) on pelottava kontrollifriikki, jota äiti inhoaa.

Leskeksi jääneellä äidillä on omat syynsä irrotella, ja hän saa houkuteltua poikansa autokuskiksi karaoke-kisoihin. Mikä voisikaan olla pahempi paikka miehelle, joka on pienestä pitäen hävennyt äitinsä laulua? Matkalla heidän tielleen osuu Essi Hellénin esittämä hehkeä pakkaus, joka osoittautuu karaoke-kisan tuomariksi.

Näistä aineksista keitetään soppa, jonka tavoitteena on herättää Arto tajuamaan, että elämää ei kannata kuluttaa niuhottaen ja että häpeä on vain sovinnaisuuden ylivaltaa. Virkistävää elokuvassa on se, että häpeää puidaan juuri äidin ja pojan kesken.

Juoni hajoaa välillä ja yksityiskohtia hukkuu, mutta elokuvan rytmi pysyy enimmäkseen kasassa. Karaoke tuo musiikkia ilman teennäistä pinnistelyä. Ei haittaa, vaikka kappaleet ovat kaikkein kliseisimpiä, sillä juuri sitähän niiden kuuluukin olla.

Vaikka Riku Nieminen tekee elokuvan pääroolin, Leena Uotila luo sen hengen. Sekä Nieminen että Uotila tekevät hahmoistaan aitoja, enemmän kuin pelkkiä komediatyyppejä. Viitalan esittämä vaimo on kirjoitettu turhan yksinkertaisesti, mutta Viitala näyttelee hahmon sopivasti yli. Essi Hellén ei oikein löydä paikkaansa joukossa.

Uotila muuten vetää Aikuisen naisen komeasti eikä kovinkaan pahasti nuotin vierestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat